Saimniece Sabīne kopā ar savu kaķeni Gabiju, kurai nesen apritējuši astoņi mēneši, devās pie veterinārārstes Lindas Dindones, lai uzzinātu, kā pareizi kopt garspalvainās mīlules kažociņu.

Sabīne kaķeni ķemmē reizi nedēļā, taču uztraucas, vai ar tik minimālu kopšanu ir gana, jo Gabija ir ļoti pūkaina. Varbūt nepieciešams kaķi arī mazgāt vai kažoka kopšanai izmantot speciālus līdzekļus?

Parasti lielākā problēma ir tā, ka saimnieks nesukā savu garspalvaino kaķi, tādēļ spalva vietām saveļas neatšķetināmos kunkuļos, zem kuriem nereti veidojas dermatīts jeb ādas iekaisums, skaidro "Dzīvnieku veselības centra" veterinārārste Linda Dindone.

Veterinārārstes padomi

  • Garspalvainu kaķi nepieciešams sukāt, lai neveidotos savēlumi. Tas ir svarīgi arī tādēļ, ka šādiem kaķiem gremošanas sistēmā var iestrēgt izkritušās un mazgājoties norītās spalvas kamoli. Labāk palīdzēt kaķītim no vecās spalvas atbrīvoties, dzīvnieku regulāri sukājot.
  • Kaķiem spalva kumšķos visbiežāk saveļas uz dibengala, "bikšu" daļā, kā arī cirkšņos. Tādēļ, kaķi ķemmējot, šīm vietām jāpievērš pastiprināta uzmanība.
  • Svarīgi, lai kaķim nebūtu liekā svara. Slaids kaķis pats var viscaur apmazgāt savu kažociņu un arī izplēst savēlumus. Apvēlies mincis daudzas sava ķermeņa zonas ar mēli nevar aizsniegt.
  • Zem savēlumiem, ko saimnieks nav izsukājis vai kaķis pats izplēsis, bieži veidojas dermatīts jeb ādas iekaisums. Kaķītim tas sagādā sāpes un diskomforta sajūtu. Šādos gadījumos jāizcērpj savēlumi vai dažkārt pat jānodzen viss kažociņš.
  • Ja kaķim kažokā parādās kaili ādas laukumi, kur izkritusi un neataug spalva, jāmeklē veterinārārsta palīdzība. Tas var liecināt par ādas sēnīti, ērcītēm vai blusām. Ja vainojamas blusas, kaķim apmatojums parasti kļūst ļoti plāns uz muguras pie astes sākuma. Blusu radītā diskomforta dēļ kaķis laiza un ar kodī sevi šajā zonā, tādēļ tur izkrīt spalva.
  • Pie veterinārārsta jāvēršas arī tad, ja kaķi nomoka nieze. Tās cēlonis parasti ir parazīti vai alerģiskas ādas reakcijas. Kaķim var būt vides, putekļu vai putekšņu alerģija. Reizēm alerģiska reakcija veidojas no barības.
  • Istabas kaķi mazgāt nav nepieciešams. Dzīvnieks pats lieliski spēj nomazgāties, liekot lietā mēli. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!