Katahulas leopardsuņa āriene neapšaubāmi ir valdzinoša un neparasta – lāsumi uz dzīvnieka kažoka atgādina leoparda rakstu, augums ir stalts un atlētisks. Ja piesaistījis Katahulas leopardsuņa izskats, jāņem vērā, ka šis suns nebūs mierīgs ģimenes mīlulis, kurš labprāt sēdēs līdzās uz dīvāna, kamēr saimnieks skatīsies televizoru. Tam ir nepieciešama liela fiziskā slodze. Šis suns vislabāk jutīsies, ja varēs aktīvi strādāt, liekot lietā gan savas teicamās fiziskās dotības, gan prātu, piemēram, palīdzot saimniekam medībās, ganāmpulka pieskatīšanā vai citā nodarbē.

Katahulas leopardsuns nav agresīvs pret cilvēkiem. Pret svešiniekiem tas izturas piesardzīgi, taču par kautrīgu vai biklu to nosaukt gan nevarētu. Šīs šķirnes suņi ļoti pieķeras saviem saimniekiem, un sargā tos.

Nozīmīga šīs šķirnes iezīme ir daudzpusība. Reti gadās, ka suns var būt gan labs gans, gan mednieks, bet tāds ir stāsts par Katahulas leopardsuni.

Šīs šķirnes suņus izmanto arī dažādu dzīvnieku medībām. Vajājot medījumu, tie ir bezbailīgi. Katahulas leopardsuņi arī dzen pēdas. Bieži vien vajāto iedzen strupceļā un sagaida savu saimnieku. Medījot tie skaļi un dobji rej.

Foto: Shutterstock
Šie suņi ir izslavēti arī savas lieliskās ožas dēļ. Pateicoties tai, Katahulas leopardsuņus izmanto ne tikai medībās, bet arī cilvēku meklēšanā un glābšanā un kā likumsargu palīgus.

Neparasta izskata suņiem piemīt dabisks savas teritorijas sargāšanas instinkts, tāpēc tie noder kā teicami īpašuma sargi. Par svešinieka parādīšanos tie tūliņ ziņo ar skaļu riešanu.

Šim sunim ir nepieciešams stingrs saimnieks, kurš ievēro konsekvenci audzināšanā un kuram ir pietiekami daudz brīva laika, lai kārtīgi nodarbinātu Katahulas leopardsuni.

Ir audzētāji, kas Katahulas leopardsuni raksturo kā lielisku bērnu aukli, tomēr bez pieaugušo klātbūtnes to divatā ar bērnu nevajadzētu atstāt. Lai arī šis suns ir mīlošs pret savējiem, tas ir arī ļoti straujš un netīšām var, piemēram, nogāzt bērnu no kājām vai kā citādi tam kaitēt.

Katahulas leopardsuņa izskats

Foto: Shutterstock

Katahulas leopardsuņa kopšana un apmācība

Foto: Shutterstock
Katahulas leopardsuns noteikti nav no tiem, kuru var piesiet pagalmā pie būdas un atstāt savā vaļā. Viņam ir nepieciešama cilvēka kompānija un fiziskas aktivitātes, kas liek likt lietā arī prātu.

Leopardsunim ir nepieciešama kā minimums stunda aktīvas izkustēšanās dienā. Viņu var nodarbināt gan ar nopietniem treniņiem (piemēram, paklausības vai veiklības apmācību), gan jautrām rotaļām. Garlaikots un nepietiekami nodarbināts Katahulas leopardsuns meklēs, kā sevi izklaidēt, pats, piemēram, sākot grauzt dažādus priekšmetus.

Šīs šķirnes kucēns jāsāk apmācīt jau tajā brīdī, kad esi atvedis to mājās. Leopardsuns ir ļoti gudrs un ātri mācās, taču tam nepieciešams saimnieks autoritāte, kas ir pārliecināts par sevi un konsekvents savās prasībās.

Ir svarīgi Katahulas leopardsuni laikus apmācīt iet pie pavadas. Šīs šķirnes suņiem piemīt izteikts mednieka instinkts, kā ietekmē tas var mesties virsū kādam dzīvniekam, piemēram, kaķim vai pat citam sunim. Agrīna saradināšana ar citiem dzīvniekiem šai šķirnei ir nepieciešama jo īpaši, ja vēlies, lai mīlulis būtu draudzīgs pret citiem suņiem un mājdzīvniekiem.

Katahulas leopardsuņa kažoks neprasa lielu kopšanu. Tomēr izsukāšana reizi nedēļā uztur to tīru un spīdīgu, kā arī ļauj atbrīvoties no vecā apmatojuma sezonālās kažoka maiņas laikā.

Kā jebkuram citam sunim tam nepieciešams rūpēties par mutes dobuma higiēnu, tīrot zobus vismaz trīs reizes nedēļā, bet vislabāk katru dienu. Vajadzības gadījumā jāapgriež nagi.

Tā kā sunim ir nokarenas ausis, reizi nedēļā vēlams apskatīties, vai tās nav netīras, iekaisušas vai apsārtušas. Kad nepieciešams, ausis jāiztīra ar vates pikucīti (nevis vates kociņu!). Ar vatīti jātīra tikai ārējā gliemežnīca un auss ieejas sākums – dziļi ausī līst nav nepieciešams!

Katahulas leopardsuņa izcelsme

Par Katahulas leopardsuņu izcelsmi ir daudz minējumu, bet pārsvarā to saista ar 16. gadsimtu, Luiziānu un spāņu konkistadoriem, īpaši Ernando de Soto (ap 1496 – 1542). Zināms, ka indiāņi šajā apgabalā turējuši vilkiem līdzīgus suņus, tikai tie nevis gaudojuši, bet rējuši. Uzskata, ka šie suņi sakrustojās ar de Soto suņiem, kuri tur palika pēc ekspedīcijas beigām 1542. gadā, kad de Soto nomira.

Starp Ernando de Soto suņiem bija angļu kurti un mastifu tipa suņi, kuri tika uzskatīti par "kara suņiem" un izmantoti cīņai pret Amerikas pirmiedzīvotājiem.

Pamestos suņus kopā ar saviem suņiem vēlāk sāka audzēt un izmantot indiāņi, it īpaši tagadējā Luiziānas štata centrālajā daļā ap Katahulas ezeru, no kura arī radies šīs suņu šķirnes nosaukums. Pirmie turienes kolonisti šos suņus izmantoja medībām un mežacūku sadzīšanai vienkopus.

Ātri atklājās, ka vietējiem suņiem piemīt iedzimta tieksme pildīt gan vienu, gan otru no minētajiem uzdevumiem. Līdz pat šai dienai Katahulas leopardsuņi ir galvenokārt rančo mājdzīvnieņi to dara savdabīgi – nevis dzen lopus tradicionālajā veidā, skriedami tiem no aizmugures, bet gan tuvojas no priekšpuses.

Katahulas suņi strādā arī grupās, ielencot medījamo dzīvnieku un "turot" to tik ilgi, līdz mednieks dzīvnieku nogalina.

Luiziānā 17. gadsimta sākumā ieradās franču kolonisti, un viņiem līdzi bija boseroni. Krustojot šos suņus ar vietējiem suņiem, tika radīts mūsdienu Katahulas leopardsuns.

1979. gadā Kataulas leopardsuns oficiāli tika atzīts par Luiziānas štata suni.

Raksta tapšanā izmantota Temzinas Pikerelas grāmata "Suņa gars. Ilustrēta vēsture" (Zvaigzne ABC) un informācija no portāla "Dogtime.com".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!