Foto: Shutterstock
Vai arī tavam sunim ir kāda dīvaina gulēšanas poza vai paradums? Uzzini, kāpēc četrkājainie draugi mēdz gulēt, saritinājušies kamoliņā, vai kājām gaisā, kādēļ miegā kustina kājas, it kā skrietu, un iekārtojas gulēšanai zem gultas pārklāja vai segas.

Šos četrus suņu gulēšanas paradumus skaidrojis portāls "Vetstreet.com".

Saritināšanās kamolā

Foto: Shutterstock

Saritināšanās kamolā

Suns tā neguļ, lai izskatītos ārkārtīgi pievilcīgi tavās acīs. Patiesībā šādam paradumam ir ārkārtīgi sena izcelsme. Kad suņi dzīvoja savvaļā, tie bieži izraka bedrīti gulēšanai, kur saritinājās kamolā, lai ilgāk saglabātu ķermeņa siltumu. Šāda poza arī pasargā suņa visvieglāk ievainojamo vietu – vēderu no plēsējiem.

Ja tavs mīlulis tā guļ, tas uzreiz nenozīmē, ka viņš jūtas nedroši savā guļvietā. Tas vienkārši ir no senčiem mantots gulēšanas paradums.

Gulēšana ar vēderu uz augšu

Foto: Shutterstock

Gulēšana ar vēderu uz augšu

Bet, kādēļ tad suņi reizēm guļ ar kājām uz augšu, atklājuši apskatei gan vēderu, gan visu savu "mantību"? Veterinārmedicīnas doktore Petija Kūlija ir pārliecināta – šāda gulēšanas poza liecina, ka suns konkrētajā vidē jūtas tik mierīgs, relaksēts un drošs, ka neredz vajadzību kā īpaši sargāt savu vēderu. Parasti suņi šādi guļ mājās, un tā ir zīme, ka četrkājainais draugs pie tevis jūtas ļoti labi un droši.

Šāda gulēšanas poza nozīmē arī to, ka viņam ir pietiekami silti un nav vajadzības saritināties kūkumā, lai saglabātu ķermeņa temperatūru.

Skriešana miegā

Foto: Shutterstock

Skriešana miegā

Šis ir paradums, kas var tevi pārsteigt, kad to pirmo reizi ieraugi. Daži suņi miegā "rausta" kājas, it kā skrietu, un reizēm izdod arī kaut kādas skaņas. Vai suns sapņo, ka dzenas pakaļ kaķim vai vāverei? Tas ir ļoti iespējams.

Eksperti uzskata, ka tas nav nekas neparasts, ka suņi miegā mēdz kustināt kājas vai "skriet", guļot uz sāna. Tas parasti notiek miega REM fāzē, kad smadzenes apstrādā dienā piedzīvoto un suns redz sapņus. Kāju kustības liecina, ka suns pašlaik skrien sapnī.

Ja vēlies pamodināt savu četrkājaino draugu, labāk ne pārāk skaļā balsī pasauc vārdā. Nevajadzētu iet klāt un kustināt ar roku, jo suns šajā brīdī var sabīties un instinktīvi var iekost.

Līšana zem segas

Foto: Shutterstock

Līšana zem segas

Dzīvnieku uzvedības speciāliste Linda Forsaita stāsta, ka zinātnieki šādu suņu uzvedību skaidro dažādi. Daļa uzskata, ka suns tā dara, jo viņam guļot ir vēlme pēc kompānijas un siltuma sev blakus – četrkājainis izlīdzas ar šādu "cilvēku bara locekli".

Citi ir pārliecināti, ka šādai uzvedībai saknes meklējamas sirmā senatnē, kas suņi vēl mita savvaļā. Kuces savus mazuļus audzināja nelielā, tumšā alā – midzenī. Palienot zem segas, suns it kā atgriežas šajās patīkamajās sajūtās – drošībā un siltumā, līdzās mātei.

Ir hipotēze, ka biežāk šādu uzvedību novēro to šķirņu pārstāvjiem, kas ir audzētas alās mītošu dzīvnieku medīšanai, piemēram, takšiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!