"Kāds varētu būt iemesls tam, ka kaķis pastiprināti siekalojas? Vakar kaķi mazgājām. Varbūt tas ir pie vainas? Vai tomēr siekalošanās liecina par kādu slimību? Visādi citādi kaķis izskatās pilnīgi vesels – spēlējas, ēd, iet uz tualeti," portālam "MansDraugs.lv" raksta Kristīne, kura norūpējusies par sava ķepaiņa veselību. Lūdzām padomu klīnikas "Frančeska" galvenajam veterinārārstam Ingum Balandinam.

"Visticamāk, siekalošanās ir saistīta ar kaķa mazgāšanu, lai gan nevar izslēgt arī citus iemeslus. Iespējams, šampūns nav ticis pietiekami kārtīgi izskalots, tādēļ dzīvnieks savu kažociņu ļoti cītīgi laizījis, cenšoties atbrīvot no, viņaprāt, nepatīkamā šampūna klātbūtnes. Jebkuras ķimikālijas, protams, var izraisīt kairinājumu dzīvnieka mutes dobumā, uz kuru atbildes reakcija – pastiprināta siekalošanās. Tā organisms cenšas no kairinājuma atbrīvoties, burtiski izskalot to ārā," skaidro dakteris Balandins.

"Otrs pastiprinātas siekalošanās iemesls varētu būt saistīts ar problēmām mutes dobuma veselībā – iespējams, kaķim kāds zobs izkustējies vai sācis sāpēt, varbūt vienkārši kaut kas ieķēries starp zobiem. Tad bieži vien kaķis arī aiztiek muti ar ķepu vai kā citādi mēģina diskomfortu mazināt, un saimnieks to pamana.

Trešais iespējamais iemesls ir sāpes. Visbiežāk siekalošanos novēro, ja kaķim ir sāpes gremošanas traktā, bet arī sāpes jebkurā citā vietā var izraisīt šādu simptomu.

Ceturtais iemesls – kaķis var siekaloties, ja ir saindējies, apēdis ko nelāgu."

Ja siekalošanās pēc laika pazūd, tad, visticamāk, pie vainas ir bijusi mazgāšanās un par to vairs nav jāuztraucas. Normāli siekalošanās mitējas jau pēc dažām stundām, kad kaķis ir pārstājis sevi laizīt un kairinājuma mutē vairs nav.

Bet, ja siekalošanās nepāriet vai pievienojas vēl citi simptomi, piemēram, slikta dūša, bezspēks un vemšana, tad noteikti jāatrāda kaķi ārstam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!