Foto: PantherMedia/Scanpix
Vai arī tavs mīlulis kādreiz sagādājis pārsteigumu, noliekot tev tieši pie kājām beigtu peli vai putniņu? Pastāv vairākas teorijas, kādēļ kaķi nes medību trofejas saimniekam.

Antropologs Desmonds Moriss uzskata, ka, šādi rīkojoties, kaķis vēlas pabarot savas grupas neapdāvinātākos medniekus – cilvēkus – un, atnesot viņiem nomedīto, dot tiem iespēju pilnveidot savas medību prasmes.

Savukārt etologs Pols Leihauzens apgalvo, ka kaķi uzskata cilvēkus par daļu no savas sociālās grupas (bara), tādēļ nes nomedīto uz "migu" gluži tāpat, kā tas notiek savvaļā.

Ja tavs kaķis ir kaislīgs mednieks un bieži tev nes šādas "dāvaniņas", vari šo rīcību ierobežot, viņa kaklasiksnai piekarot zvaniņu, kas brīdinās potenciālos upurus par kaķa tuvošanos.
Jāsaka gan, ka daudzi kaķi ir ļoti apķērīgi un izdomā, kā tikt vaļā no medībās traucējošās džinkstēšanas – viņi tur kaklu nekustīgu, lai neradītu skaņas.

Ja žēl kaķa nonāvētās dzīvās radībiņas, ieteicams mīluli turēt iekštelpās nakts laikā vai arī tad, kad dzīvnieks medī visaktīvāk.

Sodīt kaķi par trofejas atnešanu gan nevajadzētu. Viņš nesapratīs tavu reakciju, jo medīt kaķim ir tikpat dabiski kā elpot.

Raksta tapšanā izmantota Heteres Danfijas "Kaķumīļa rokasgrāmata" ("Zvaigzne ABC").

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!