Ir virkne viengadīgo augu, kas, izdzīvojot krāšņu ziedēšanu, pēc laika iet bojā. Ne īsāks ir saraksts ar divgadīgiem augiem, kas uzzied otrajā dzīves gadā, taču mūžam ziedoši augi noteikti ir eksotika, kas jānovērtē vairāk. Izturīgi, vienmēr krāšņi un dekoratīvi – lūk, augi, kas zied visu mūžu!

Volisa spatifīla (Spathiphyllum wallisii)

Volisa spatifīla ir viens no mūžam ziedošajiem telpaugiem, kas patiesībā nemaz neprasa daudz rūpju kopšanā. Šis mūžzaļais augs mēdz izaugt pat 70 centimetrus augsts, tas ir bezstumbra lakstaugs ar gariem kātiem, nedalītām lancetiskām lapām, kam ir asi gali. Šim augam raksturīgs elegants ziednesis, kas veidojas virs lapām, un ziedu vālīte ar baltdzelteniem ziediem.

Šis augs, kas bagātīgi zied visu cauru gadu, labi jūtas mēreni siltā vai vēsā temperatūrā, vēlams, nedaudz gaišā vai viegli noēnotā vietā. Neskatoties uz ilgo ziedēšanu, augam nepatīk tieši saules stari, tāpat tam nepatiks caurvējš un krasas temperatūras maiņas. Šo bagātīgi ziedošo augu jāstāda neitrālā, bet pasmagā, trūdvielām bagātā augsnē ar ūdens un gaisa caurlaidību, lai augs pienācīgi atrādītu krāšņo ziedēšanu.

Vairāk par šī auga kopšanu uzzini šeit.

Lielziedu tunbergija (Thunbergia grandiflora)

Šis daudzgadīgais augs ir desmit un pat vairāk metru garš kāpelētājaugs, kas stingri pieķeras teju jebkuram balstam, tāpēc tas ir iecienīts dažādu norobežojumu izveidei, piemēram, kā zaļa starpsiena mājoklī. Vīteņaugam raksturīga dziļa sakņu sistēma, tumši zaļas lapas, kas parasti ir ar smailiem galiem, bet zili violetie ziedi tam izkārtojas ķekaros un priecē no agra pavasara līdz pat rudenim. Augam nepieciešams stabils balsts un viegla, nedaudz skāba augsne, bet ziemas mēnešos augu var apgriezt, turklāt tas gana ātri ataug.

Lielziedu tunbergijai nepieciešama silta vieta, kur nav tiešu saules staru, tāpat augam vajadzīgs siltums – vismaz +25oC grādi, kā arī paaugstināts gaida mitrums. Šis vijīgais ziedaugs spēj nepārtraukti ziedēt visu gadu, arī rudens un ziemas mēnešos, tikai tad jāuzstāda papildu apgaismojums.

Sanpaulija (Saintpaulia)

Sanpaulijas šķirnes augi arī pieskaitāmi pie mūžam ziedošajiem augiem, kas priecē ar neierobežotu dažādību un krāšņumu. Šie augi sastopami gan ar nelielām, sīkiem matiņiem klātām lapām, gan arī dažādu krāsu un formu ziediem – kruzuļoti, kupli, pildīti un mazāk kupli. Visām sanpaulijām ir vienādas prasības pret klimatu – tām patīk istabas temperatūra un nedaudz paaugstināts gaisa mitrums, taču tā kā vairumam telpaugu, tieši saules stari nebūs tīkami.

Svarīgi ievērot, lai šis telpaugs būtu iestādīts nelielā puķu podā, taču nevajadzētu to atstāt tajā pašā, kas iegādāts kopā ar stādu. Vislabāk sanpauliju pārstādīt citā puķu podā ar trūdvielām bagātu augsni. Kas attiecas uz laistīšanu, tad ūdens jālej apakšā paliktnītī, ļaujot tam uzsūkties caur saknēm. Pieredzējušie sanpauliju audzētāji zina, ka, laistot augu, noteikti nevajagot ūdeni liet uz lapām, jo tādā veidā tiek veicināta puve.

Vairāk par sanpauliju kopšanu un audzēšanu var uzzināt šeit.

Antūrija (Anthurium)

Antūrijas nedrīkst neiekļaut šajā apkopojumā, tās patiesi ir apbrīnojami skaisti augi, kas priecē ar eksotiskajiem un košajiem ziediem. Balti, rozā, sarkani un pat raibi – ziedu dažādība ir nebeidzama, un tie visi ar spīdīgajām spārnlapām atstāj krāšņu iespaidu. Šī auga lielākā priekšrocība ir ne tikai ilgā ziedēšana, bet arī mazprasīgums pēc gaismas, kas nav mazsvarīgi Latvijas klimatiskajiem apstākļiem. Pat tumšajos rudens un ziemas mēnešos augs priecēs ar krāšņo izskatu, galvenais - to pasargāt no spēcīgām gaisa plūsmām, caurvēja un vēsuma. Optimāla gaisa temperatūra antūrijām ir +22 oC, bet uz neilgu laiku tās pacieš pazemināšanos līdz pat +16 oC (kad temperatūra zemāka, jālaista mazāk). Šāds neilgs vēsums augam ir pat labvēlīgs - pēc tā antūrijas ziedēs vēl bagātīgāk.

Šim augam nav miera perioda, tas regulāri jākopj, bet pūles noteikti attaisnojas. Augs bagātīgi jālaista, tam vajag mitru gaisu, ko var panākt, gaisā izsmidzinot ūdeni, tāpat antūrijai nepieciešama gaisa un ūdens caurlaidīga augsne.

Falenopši (Phalaenopsis)

Falenopšu hibrīdi ir populāras un viegli audzējamas orhidejas, ko atzīst gan pieredzējuši dārzkopji, gan iesācēji. Tā kā šis augs visai labi spēj pielāgoties dzīves apstākļiem un, neskatoties uz to, arī bagātīgi ziedēt, tas noteikti ierindojas starp biežāk sastopamajiem telpaugiem mājokļos.

Pēc formas ziedi līdzinās izplestiem tauriņa spārniem, turklāt to krāsas ir ļoti dažādas, sākot no tīri baltiem, beidzot spilgtiem toņiem, piemēram, fuksiju rozā. Šis augs ir neparasts ar to, ka jaunās lapiņas veidojas virs vecajam lapām, un, ja augs tiks pastāvīgi laistīts un mēslots, tad tas ziedēs visu cauru gadu.

Vairāk par falenopšu kopšanu var uzzināt šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!