Foto: DELFI

Grāmatas noteikti ir viena no tām vērtībām, ko nedrīkst atstāt novārtā, taču bez tā, ka tās rūpīgi saliktas plauktā viena pie otras, var atrast daudz oriģinālāku pielietojumu, kas spilgti papildinās arī interjeru. Dažas interesantas idejas atradām Instagram.com dzīlēs, kas noteikti pelnījušas tikt īstenotas.

Vieniem varbūt šīs idejas šķitīs pārāk drosmīgas un varbūt pret grāmatām necienīgas, turpretim tiem, kas nezina, ko iesākt ar vecajām grāmatām, labāk izmantot šādas alternatīvas, nevis iespiestos vārdu krājumus vienkārši izmest vai sadedzināt.

Šī ideja varbūt noderēs, ja saglabājusies kāda grāmata ar iztrūkstošām lapām vai kas vairs nav lasāma. Lapas, neatkarīgi no tā, cik jaunas vai vecas tās būtu, var izmantot dekoratīva vainadziņa darināšanā. Tās nedaudz ieloka, ar skavotāju saknaģē un tad salīmē vienu pie otras uz pamatnes tā, lai veidojas spurains noformējums.

Elegantu sienas noformējumu var izveidot no grāmatām, kas gan atvērtā, gan aizvērtā veidā piestiprinātas pie sienas. Šādi grāmatas nebūs sabojātas, ja tiek izvēlēts saudzīgs pielīmēšanas veids, tāpat ar šo metodi izdosies radīt patiesi oriģinālu noformējumu. To var izveidot gan uz kādu mājas ballīti vai kā noformējumu ikdienai.

Ļoti drosmīga ideja, kā izmantot kādu grāmatu – kā puķu podu augiem, kam nav vajadzīga ļoti mitra augsne. Tādā veidā var izveidot kompozīcijas ar sukulentiem vai kādiem mākslīgiem augiem. Lai augs labāk justos šādā puķu poda interpretācijā, tad iekšpusē jāieklāj plēve, lai mitrums nesūcas cauri, bet paliek augsnē.

Grāmatas ar skaistām bildēm noteikti pelnījušas cēlāku atrādīšanu, un šajā sakarā var aizlienēt ideju, kur lapas izmantotas sienas noformējumam. Viena pie otras cieši salīmētas, pēc tam nokrāsotas ar virskārtu, lai mitruma ietekmē nesabojātos, tās rada ļoti neparastu interjeru.

Dekoratīvu mājlietu darināšanā var aizlienēt arī šo ideju, kur no grāmatu lapām izveidotas vienāda izmēra tūtiņas un tad tās salīmētas viena pie otras ar vaļējo galu uz ārpusi. Šajā piemērā var aplūkot, ka arī lapas ar bilžu attēliem netraucē oriģinālas idejas pasniegšanu.

Bērnistabā šo ideju var attīstīt ar bērnu grāmatu lapu izmantošanu. Kas to zina, varbūt šāds dekors bērnus rosinās vairāk pievērsties pasaku grāmatu lasīšanai?

A photo posted by JustJess477 (@justjess477) on Jan 16, 2016 at 2:24pm PST

Taču nav gluži tā, ka oriģinālas idejas var radīt tikai no grāmatu lapām. Ja negribas sabojāt grāmatu, tad var izmantot grāmatas vienu virs otras kaudzītē kā plauktu, piemēram, lampas nolikšanai. Tāpat šāds risinājums labi izskatīsies pie gultas nakts skapīša vietā.

A photo posted by ivajarch (@ivajarch) on Jan 16, 2016 at 5:38am PST

Par grāmatām, no kurām palikušas pāri vien dažas lapas – šeit var izmantot šo ideju dekoratīvas puķes izveidē. No apdrukātajām lapām var veidot dažādus dekorus, sākot no galda kompozīcijām, beidzot ar sienu dekoriem. Salokot lapas, var izveidot dažnedažādus ornamentus un dimensiālus rotājumus.

A photo posted by ~🦄~ (@mlle_eudooxie) on Jan 10, 2016 at 8:03am PST

Grāmatas ar vēsturisko elpu ļoti eleganti izskatīsies izkārtotas uz kāda plaukta dažādos līmeņos, uz tām uzliekot arī kādu puķu podu vai aksesuāru.

A photo posted by Jen (@thehousethatlovebuilt) on Jan 28, 2016 at 4:38am PST

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!