Foto: Shutterstock

Kaķa saimnieki nereti saskaras ar šķietamu problēmu - kaķa ūdens trauciņš ir tikpat pilns, cik tas bija no rīta. Vai kaķis ūdeni patērē pietiekamā daudzumā? MansDraugs.lv vērsās pie veterināro klīniku speciālistiem, lai noskaidrotu - vai ir jāuztraucas, ja mājas mīlulis sācis mazāk dzert ūdeni?

Veterinārajā klīnikā "Mazo brāļu hospitālis" skaidro, ka kaķim pašam ir zināms un skaidrs, cik daudz viņš grib dzert. Dzīvnieks situāciju prot novērtēt, tāpēc, ja zina, ka viņam ūdens trauciņš ir viegli pieejams visu laiku, nesteigsies uzreiz izdzert visu bļodiņu, bet paviesosies pie tās, kad gribēs.

Vai ir labi, ja vakarā ūdens trauciņš ir tikpat pilns, kāds tas bija no rīta? Jā, apstiprina klīnikā. Kaķis, līdzīgi kā cilvēks, dzer, kad viņam iegribas, tāpēc arī var pavadīt visu dienu nedzēris vai izdzēris nemanāmi maz. Katrā ziņā - nav jāuztraucas, ja kaķis vienu dienu pavada bez ūdens dzeršanas, jo viņš, kā jau minēts, pats jūt izslāpumu.

Papildu iemesls minimālam ūdens patēriņam var būt arī barība. Ja kaķis uzturā lieto slapjo barību, ūdeni viņš var dzert mazāk. Pretēji ir ar sauso barību - ja mīlulis uzturā pārsvarā lieto to, tad ūdens patēriņš būs lielāks. Veterinārārsts Jānis Beinerts arī apstiprina, ka arī ar slapjās barības lietošanu var pietikt un kaķis var nedzert papildu šķidrumu, ko jau nodrošina konservi.

Raksturojot ieteicamo ūdens daudzumudienā, klīnikā min šādu formulu: 80 mililitri ūdens uz kilogramu svara. Tātad - ja kaķis sver, piemēram, četrus kilogamus, viņam ieteicamais ūdens daudzums dienā ir 320 grami. Taču jāatceras, ka ne vienmēr kaķis izdzers visu ūdens trauciņu un ieteicamo dienas devu. Jāņem vērā jau iepriekš minētie faktori, piemēram, barības veids.
Foto: Shutterstock
Klīnikā "Mazo brāļu hospitālis" uzsver - īpaša uzmanība jāpievērš tad, ja kaķis nevis nedzer, bet neko neēd. Taču var būt arī pretēji - ja kaķis izdzer visu ūdeni no savas bļodiņas, arī tad labāk konsultēties ar veterinārārstu. Kā viena no iespējamām slimībām var būt problēmas ar nierēm. Veterinārārsts Beinerts arī cukura diabētu min kā iespējamo kaķa slimību.

Kaķis var arī kļūt apātisks un gurdens, ja neuzņem pietiekamu daudzumu ūdens. Turklāt arī dzīvnieka āda var tikt ietekmēta, piemēram, palikt nedaudz stingrāka, stāsta Beinerts.

Ūdens dzeršana kaķim var būt arī kā atrakcija, tāpēc daudzi saimnieki noteikti zina, kā tas ir - ielaist kaķi vannā un atvērt ūdens krānu. Kaķis ar ūdens strūkliņu spēlēsies, centīsies kost, kā arī bieži vien padzersies. Klīnikā stāsta, ka tādos gadījumos noder īpašas kaķu strūklakas, kuras nav kā parastās dekoratīvās strūklakas. To princips ir līdzīgs - tekošs ūdens, kas uzreiz ieinteresē kaķi gan spēlēties, gan arī atveldzēties. Beinerts stāsta, ka ir kaķi, kuri paši spēj atvērt ūdens krānu un padzerties, līdz ar to tā arī kalpo kā sava veida atrakcija.

Raksturojot ūdens trauciņu un to, kāpēc kaķis no tā nedzer, klīnikā stāsta, ka jāievēro trauciņa tīrība un ūdens svaigums. Ūdens jāmaina katru dienu, jo tas nogulsnējas, tāpēc, saprotams, kaķis negribēs to dzert. Savukārt veterinārārsts Beinerts skaidro, ka kaķis var būt izvēlīgs arī pret pašu trauciņu, no kā dzert. Viņš stāsta, ka daudziem kaķiem nepatīk metāla bļodiņas, tāpēc, iespējams, saimniekiem var nākties bļodiņas mainīt, izmēģinot gan plastmasas, gan māla un arī metāla bļodiņas.

Tāpat veterinārārsts stāsta, ka kaķim var patikt dzert nevis, piemēram, no tiem trim viņam paredzētajiem ūdens trauciņiem, kas izvietoti dažādās mājas vietās, bet gan no suņa bļodiņas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!