Vīrs nedrīkst tuvoties sievai – tāda, šķiet, ir divu četrkājaino draugu pārliecība. Saimniece vairs negrib samierināties ar suņu riešanu ikreiz, kad viņai tuvojas kāds cilvēks un pat pašas vīrs. Raidījums "Ķepa uz sirds" skaidro, kāpēc suņi savu saimnieci uzskata par privātīpašumu un kā to vērst par labu.

Aijas dzīvi sākuši apgrūtināt viņas septiņus gadus vecie suņi Pepilota un Otiņš. Suņi savu saimnieci uzskata par privātīpašumu, kam citi nedrīkst tuvoties, un viņai ik dienas nākas saskarties ar suņu greizsirdību, kas izpaužas nebeidzamā riešanā un agresijā pret pārējiem ģimenes locekļiem.

Viss sācies pirms aptuveni četriem gadiem, kad, ģimenei nemanot, suņi par savu īsto un vienīgo saimnieci izvēlējušies Aiju. Kopš tās dienas ne svešinieki, nav savi cilvēki Aijai klāt laisti netiek. "Kad es guļu, neviens nedrīkst mani aiztikt. Tas jau sāk apnikt," stāsta suņu saimniece Aija.

Suņi pieraduši atrasties saimnieces tuvumā, tāpēc arī naktī dzīvnieki guļ Aijai blakus, izrādot sevišķu nepatiku pret sievietes vīru. Aija stāsta, ka brīžiem suņi vīram arī iekož.

Viņš neapzināti grib ieņemt augstāko vietu jūsu barā un būt bara vadonis.
Alberts Čipuštanovs, suņu uzvedības eksperts
Lai palīdzētu atrisināt samilzušo problēmu, talkā nāk suņu uzvedības eksperts Alberts Čipuštanovs, kurš ātri vien konstatē, ka mājās noteikumus diktē nevis Aija, bet gan abi suņi.

"Suns ir sociāls dzīvnieks, un viņam ir iedzimts sociālais instinkts. Viņš neapzināti grib ieņemt augstāko vietu jūsu barā un būt bara vadonis. Viņiem vajag parādīt, ka viņi nevar būt pašā augšā," pastāsta speciālists, piebilstot – tas jādara bez agresijas.

Vislabākā uzvedība situācijās, kad suņi rej vai uzvedas agresīvi, ir vienkārši tos ignorēt, tādējādi suņi ātri vien sapratīs, ka, šādi rīkojoties, vēlamais netiks panākts. "Ja mēs sāksim baidīties vai pret viņiem agresīvi uzvesties, atkal būs konflikts," tā eksperts Čipuštanovs.

Lai mainītu suņu statusu ģimenē, vispirms eksperts iesaka aizliegt suņiem naktī gulēt Aijas un viņas vīra guļamistabā. Lai izbeigtu konfliktu starp sievietes vīru un abiem suņiem, eksperts iesaka vīrietim ar suņiem katru dienu nedaudz paspēlēties. Tas liks suņukiem saprast, ka situācijas noteicējs ir vīrietis, nevis viņi.

Jābeidz suņus vienmēr aizstāvēt
Nākamais, kas jāmaina – sievietei jābeidz suņus vienmēr aizstāvēt. "Te ir nepareizi akcenti. Kad viņiem nav tainsība, suņi zina, ka saimniece vienmēr ir par viņiem. Tas palīdz viņiem uzvarēt tajā situācijā," skaidro Čipuštanovs.

Eksperts uzsver, ka svarīgi ir suņiem skaidri parādīt – ģimenē galvenā ir Aija ar vīru. Tāpēc arī suņu ēšanas reizēm ir jābūt sistemātiskām, neatļaujot tiem diedelēt pie pusdienu galda.

"Barošanas rituālu arī vajadzētu izmainīt. Tagad jums stāv bļoda, kas vienmēr ir pilna ar barību. Šajā gadījumā jūs neesat saimniece, vairāk apkalpojat savus suņus," norāda eksperts. Viņš iesaka, ka suņu barošana noteikti būtu jāuzņemas Aijas vīram, ceļot vīrieša autoritāti suņu acīs.

Eksperts min – ja visi padomi tiks ievēroti, suņu uzvedībai vajadzētu uzlaboties jau dažu nedēļu laikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!