Foto: Shutterstock
Reizēm, pārnākot mājās, saimnieku māc slinkums un nevēlēšanās pārāk ilgu laiku pavadīt ārā ar savu četrkājaino draugu. Līdzīgi ir arī no rītiem, kad daži desmiti minūšu jāvelta mājas mīlulim, dodoties pastaigā. Cik garai tai jābūt? Atbildi meklējām portālā "Petslady.com".

Vienotas atbildes uz šo jautājumu nav. Tā ir jāvērtē, vērā ņemot suņa lielumu un paradumus. Piemēram, aktīviem suņiem, kas vēsturiski ir paredzēti medībām un darbam, būs nepieciešama ne vien garāka pastaiga, bet arī dažādas aktivitātes tās laikā. Tādējādi lielie dzīvnieki gūs gan fizisko slodzi, gan arī prāta asināšanas uzdevumus. Tā var būt parasta zariņa vai bumbiņas mētāšana, taču pat tas veicinās suņa attīstību un mazinās dienas laikā uzkrāto enerģiju.

Tāpēc aktīviem suņiem nepieciešamas vismaz pusstundu garas papildu aktivitātes, kas palīdzēs suņiem gūt tik nepieciešamo fizisko slodzi. Tās var būt tikai dažas reizes nedēļā, kuru laikā suns izskrienas plašākā teritorijā, pavada laiku kopā ar citiem suņiem. Taču šīs aktivitātes neizslēdz regulārās pastaigas dienas laikā, kurām jābūt vismaz 15-20 minūtes garām. Šo pastaigu laikā saimnieks var izmēģināt dažādas paklausības komandas, piemēram, izpildot komandu "Blakus!" un vērojot, cik labi suns to izpilda. Tiesa, jau laikus jāizdomā, vai pastaigas laikā tiks izmantotas komandas, jo būtu vēlams jau iepriekš nodrošināties ar suņa gardumiņiem, ar kuriem atalgot mīluli par labi izpildītu darbiņu.

Taču mazākām suņu šķirnēm īpaši garas pastaigas gan nav nepieciešamas. Saimnieks var izlīdzēties vien ar 10-15 minūšu garām pastaigām divreiz dienā, kuru laikā arī mazajam mīlulim var palūgt izpildīt dažādas komandas, pēc tam suni pacienājot ar gardumiņu.

Vislabāk pastaigas garumu var noteikt, ņemot vērā suņa izskatu un fiziskās īpašības, kā arī laikapstākļus. Vairumam suņu nepatīk doties pastaigā ziemas aukstumā, īpaši pa sniegu, tāpēc pastaigas šajā gadalaikā būs īsākas. Taču ir suņu šķirnes, piemēram, buldogi, kuriem garas un nogurdinošas pastaigas ir neveselīgas. Buldogi var ātri pārkarst, tāpēc, dodoties pastaigās ar šo šķirņu mīluļiem, jāņem vērā, ka vislabāk ir izvēlēties agru rītu vai vēlu vakaru, kad gaiss būs vēsāks. Jāpievērš uzmanība arī garspalvaino suņu labsajūtai. Tāpat arī uzkarsušais asfalts var traumēt suņu ķepas, līdz ar to gara pastaiga pa tādu virsmu nav vēlama.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!