Foto: Shutterstock
Iestājoties siltākam laikam un karstākām dienām, cilvēki steidz patīkamos laikapstākļus izbaudīt. Protams, viņiem līdzi vēlas doties arī četrkājainie draugi, kuriem patiks draiskoties pa plašiem laukiem un doties mierīgās pastaigās. Taču jāņem arī vērā, ka suņiem, līdzīgi kā cilvēkiem, karstums var izraisīt ne tikai nogurumu, bet arī lielākas veselības problēmas.

Ar pārkaršanu var saskarties jebkurš suns, taču ir nosakāmas šķirnes, kuras ietekmē gan liela svelme, gan arī ne tik karstas dienas. To ietekmē arī četrkājaino draugu ķermeņa uzbūve un, piemēram, tas, cik brīvi suns elpo caur degunu.

Suņu saimniekiem jau laikus vajadzētu nodrošināties karstajām dienām, sagatavojot saviem mīluļiem papildu ūdens trauciņus, no kuriem nogurušie un sakarsušie dzīvnieciņi varētu veldzēties.

Tāpat karstais laiks dzīvniekos var izraisīt karstuma dūrienu jeb hipertermiju, par kuras pazīmēm un ietekmi plašāk vari lasīt šeit.

Portāls "Teamrossbacher.com" piedāvā apskatu par tām suņu šķirnēm, kurām karstās dienas ir izaicinājums un kuras var viegli pārkarst.

Mopsis

Foto: Shutterstock
Augumā mazais, rotaļīgais un draudzīgais mopsis nespēj atstāt vienaldzīgus kā pieaugušos, tā bērnus. Viņu patīkamais raksturs, kā arī simpātiskais izskats ar saraukto purniņu un īsajām kājām ir dažas no pazīmēm, kā dēļ daudzi cilvēki tieši mopsi izvēlas par savu ģimenes mīluli. Turklāt kompaktā izmēra dēļ suns labi jūtas kā mājā ar plašāku teritoriju, tā dzīvoklī pilsētā.

Taču, kā jau tas ir vairumam suņu ar sarauktajiem purniņiem un īsajiem deguntiņiem, mopši ļoti ātri uzkarst, turklāj nespēj paši tik ātri atveldzēties un atvēsināties. Līdz ar to, ja sunim ir ļoti karsti, bieži vien pat ātrā un izteiktā elpošana nepalīdzēs mīlulim labsajūtas uzlabošanā. Tāpēc saimniekam, zinot, ka tuvojas vasara un karstums, nepieciešams uzmanīt, lai sunim vienmēr ir pieejams svaigs ūdens, kā arī vieta ēnā vai vēsākā mājokļa daļā, kur suns varētu atpūsties.

Pekinietis

Foto: PantherMedia/Scanpix
Pekinietis, kas savulaik bija Ķīnas imperatoru mīlulis, ir populārs mājdzīvnieks arī mūsdienās. Šīs šķirnes sunīši ir ārkārtīgi uzticīgi savam saimniekam un ģimenei, taču piesardzīgi saskarsmē ar svešiniekiem. Tiklīdz tas būs nepieciešams, augumā mazais mīlulis steigs aizstāvēt sevi un savu saimnieku, neņemot vērā to, cik liels ir viņa pretinieks.

Pekinietim ir dubultais kažoks, kam nepieciešama regulāra ķemmēšana un kopšana. Turklāt arī šīs šķirnes mīluļiem var ļoti ātri kļūt karsti, un biezais kažoks karstumu tikai palielina, nevis novērš. Tāpēc arī pekinieša saimniekiem jāparūpējas, lai četrkājainā drauga pašsajūta arī karstākās dienās būtu pēc iespējas labāka.

Buldogi

Foto: Shutterstock
Sarauktie purniņi un ķermeņa masa, līdzīgi kā mopšiem, arī vairāku buldoga šķirņu pārstāvjiem veicina karstumu. Ja runa ir par dzīvniekiem, kas karstā laikā viegli pārkarst, tad buldogi, tostarp franču un angļu buldogs, ir vieni no pirmajiem, kurus min tādā sarakstā. Masīvais ķermenis un piepūle arī veicina karstumu.

Īpaši karstās dienās jāpievērš uzmanība gan tam, lai sunim ir pieejams ūdens un citas iespējas atvēsināties, gan arī tam, lai ikdienas pastaigas nekļūtu sunim par apgrūtinājumu. Proti, arī salīdzinoši nelielā pastaigā suns var nogurt un viņam var kļūt karsti, tāpēc saimniekam jānovēro, kā suns uzvedas pastaigas laikā. Tiek vēstīts, ka suņi paši brīžiem nemaz neapzinās, ka karstuma sajūta sasniegusi kritisko slieksni, tāpēc saimniekam, protams, jābūt tam, kas iespējamās problēmas novērsīs.

Šicū

Foto: Shutterstock
Karaliskie šicū, kuri arī bija iecienīti Ķīnas augstākajās aprindās, ir uzticami un mīlīgi kompānijas suņi, kuriem patīk spēlēties un pavadīt laiku gan ar bērniem, gan arī citiem suņiem, ar kuriem viņi labi saprotas.

Šicū ir dubultbiezs kažoks, kura virskārta ir gara un taisna. Šī iemesla dēļ šicū sunīši mēdz piedalīties dažādās izstādēs, kur atrāda savu eleganto skaistumu. Taču tas prasa arī upurus, jo karstā laikā, kā arī daudzos brīžos vēsākā laikā suņi mēdz šķaudīt un pat krākt, kas saistāms ar suņu saraukto purniņu. Tāpat ilgstoša atrašanās uz karstas virsmas sunim var karsēt ķepu spilventiņus.

Bostonas terjers

Foto: Shutterstock
Bostonas terjers ir viena no pirmajām ASV radītajām šķirnēm. Šie terjeri ir dzīvīgi, gudri, draiski mīluļi, kuriem ir patīkams raksturs. Lielās ausis un šķietami platais smaids ir Bostonas terjeru firmas zīme, ko tikai retais nespēs novērtēt.

Taču, lai arī šis suns tiek klasificēts kā terjers, arī Bostonas terjera senčos ir buldogi un viņiem raksturīgais sarauktais purniņš. Tas arī ir viens no iemesliem, kāpēc šī terjeru šķirne ir pakļauta karstuma ietekmei - viņu elpošana svelmainās dienās ir apgrūtināta.

Bostonas terjeram nav nepieciešama ārkārtīgi liela fiziskā slodze, taču tad, kad saimnieks ar savu mīluli dodas pastaigā, jāievēro, lai sunim tā nekļūtu pārāk apgrūtinoša. Kā jau minēts, pat ierastā ikdienas pastaiga karstā laikā var būt sunim apgrūtinoša.

Bokseris

Foto: PantherMedia/Scanpix
Masīvais un spēcīgais bokseris, kas radīts cīniņiem un buļļu dzīšanai, mūsdienās ir kļuvis par visai iecienītu mājas mīluli un dienesta suni. Lielā, izteiksmīgā galva ar saraukto purniņu rada visai draudīga dzīvnieka iespaidu, taču bokseris ir mīļš rotaļu biedrs un draudzīgs ģimenes suns. Protams, samērā lielais dzīvnieks būs arī ģimenes aizstāvis, kad tas nepieciešams.

Tā kā šīs šķirnes suņi senāk bijuši izteikti darba suņi, viņiem nav svešas dažādas aktivitātes. Tajās suņi labprāt piedalās arī vasarā un arī karstākajā dienas laikā, taču tas palielina sirdstriekas un pārkaršanas risku. Tāpēc saimniekiem vajadzētu pieskatīt savu lielo mīluli, lai viņš pārlieku neaizraujas un nenodara kaitējumu savai veselībai. Ja tomēr suns nav apstādināms un vēlas draiskoties pa āru, nepieciešams sagādāt pietiekami lielu daudzumu ūdens, kas atveldzēs no rotaļām iekarsušo dzīvnieku.

Kavaliera karaļa Čārlza spaniels

Foto: Shutterstock
Klēpjsunītis kavaliera karaļa Čārlza spaniels savulaik bijis iecienīts galma dāmu mīlulis, un arī mūsdienās viņš nav zaudējis savu spēju iekarot daudzu cilvēku sirdis. Spaniels ir mazs, bet ārkārtīgi draudzīgs, un viņš ir gatavs būt par biedru teju jebkuram, ko sastop savā ceļā.

Mazā suņuka īsais deguntiņš var apgrūtināt elpošanu, kā tas ir arī iepriekšējo šķirņu pārstāvjiem. Taču, lai gan spaniela kažoks nav izteikti garš, arī tam nepieciešama regulāra kopšana.

Šis spaniels labi jutīsies gan pilsētā, gan dzīvoklī, taču visur sunim būtu jānodrošina labi dzīves apstākļi karstākajās vasaras dienās. Ūdens bļodiņas, pieeja vēsākajām mājas daļām vai pat kondicionieris un ventilators, protams, ar rūpīgu suņa uzmanīšanu var palīdzēt četrkājainajam draugam veiksmīgi pārciest svelmi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!