Foto: Shutterstock
Ja tev trūkst motivācijas, lai dotos āra pastaigās, ja gribi sev kādu kompanjonu ikvakara skrējienam vai vēlies, lai tavs bērns izaug kopā ar četrkājaino draugu, tad ieskaties šajā suņu šķirņu piedāvājumā. Atbilstošas šķirnes suņuku var piemeklēt dažādām gaumēm un cilvēku dzīves ritmam.

Portāls "Pets.webmd.com" piedāvā dažādas suņu šķirnes vairākām gaumēm.

Aktīvajiem un sportiskajiem

Foto: Shutterstock
Ja tev patīk aktīvs dzīvesveids un brīvā laika pavadīšana dabā, tad arī četrkājainajam draugam jābūt tādam, kas arī spēs izbaudīt skraidīšanu pa plašumiem un dažādas aktivitātes. Ikvienam sunim patīk spēlēties un pavadīt laiku kopā ar savu saimnieku, taču, ja tev īpaši patīk garas pastaigas, ieteicams vidēja auguma suns.

Piemēram, Labradoras retrīveri, rotveileri, dalmācieši, vācu aitu suņi un seteri būs piemēroti šādam dzīvesveidam. Tā kā fiziskā slodze šiem suņiem nepieciešama jebkurā gadījumā, kopīgās spēlēs pavadītais laiks patiks gan saimniekam, gan sunim.

Tāpat šādam dzīvesveidam būs piemēroti arī, piemēram, veimārieši un borderkolliji.

Bērnus mīloši suņi

Foto: Shutterstock
Ar pareizu audzināšanu teju ikviens suns var kļūt par bērna draugu, taču ir nosakāmas vairākas suņu šķirnes, kuras ir pazīstamas kā izteikti bērnu mīļi un uzticami sargi.

Mazākajiem ģimenes locekļiem patīk spēlēties ar četrkājainajiem mīluļiem, un daži no tiem ir gan bīgls, gan arī buldogs. Tā kā suņi paši ir maziņi, ar jaunākajiem ģimenes locekļiem viņi paši gribēs iesaistīties spēlēs.

Taču ne tikai augumā mazie suņi ir piemēroti ģimenēm ar bērniem, jo arī lielie mīluļi būs draudzīgi pret jaunākajiem ģimenes locekļiem. Piemēram, Labradoras retrīvers un sanbernārs, liela auguma suņi, būs ārkārtīgi mīļi un draudzīgi.

Patstāvīgi suņi aizņemtiem cilvēkiem

Foto: Shutterstock
Ja esi no tiem darba rūķiem, kas daudz laika pavada darbā vai ceļā no vienas sapulces uz otru, vispiemērotākie suņi tev būs Aļaskas malamuti, krievu kurti vai šarpeji.

Lai arī suņiem tomēr ir vajadzīgs saimnieks, kas ir viņiem līdzās, turklāt suņi vēsturiski bijuši bara dzīvnieki, dažas suņu šķirnes tik ļoti nebēdājas, ja saimnieks nav mājās visu dienu. Taču jāatceras, ka ik mirklis, ko pavadi kopā ar savu mīluli, četrkājainajam draugam ir ļoti svarīgs un nozīmīgs.

Gadījumā, ja uzskati, ka sunim mājās būs garlaicīgi, vērts apdomāt iespēju savam mīlulim sagādāt vēl kādu draudziņu. Tiesa, pielūko, lai abi labi saprotas, un var paiet kāds laiciņš, līdz suņi viens otru pieņem. Tāpat par lieliskiem draugiem var kļūt arī augumā nevienlīdzīgi suņi, piemēram, labradors un papilons.

Mīluļi mīluļiem

Foto: Shutterstock
Ja esi cilvēks, no kura mīlestība plūst pārpārēm, tev noteikti vajadzēs suni, kas šos mīlestības uzplūdus novērtēs visvairāk. Te jāmin mazākās suņu šķirnes, kuras varēs ērti iekārtoties tev klēpī, piemēram, pomerānietis, franču buldogs vai pūdelis.

Taču ir arī sunīši, kuros apvienojas gan spēja mīlēt saimnieku un izbaudīt kopā būšanu, gan aktīvi aizstāvēt un sargāt savu teritoriju, ja ceļā gadās kāds svešinieks vai ienaidnieks. Šādi sunīši ir, piemēram, bīgls, Amerikāņu kokerspaniels un bladhaunds jeb Svētā Huberta dzinējsuns.

Cilvēkiem, kas dzīvo pilsētā

Foto: Shutterstock
Ja ikdienā uzturies dzīvoklī un ja arī tavs mājdzīvnieks dzīvos turpat, vērts apdomāt kādu no mazākajām suņu šķirnēm, kas ierobežotā platībā jutīsies labi. Tāpat jāpievērš uzmanība arī tām suņu šķirnēm, kuru pārstāvji ir izteikti rērēji, jo tas varētu traucēt gan tev pašam, gan arī kaimiņiem.

Tāpat, domājams, gribēsi tādu mīluli, kuram nav nepieciešamas garas un nogurdinošas pastaigas, tāpēc tas ir vēl viens iemesls par labu augumā mazākajiem suņukiem. Piemēram, kavaliera karaļa Čārlza spaniels vai Bedlingtonas terjers būs pareizā izvēle.

Īsas pastaigas un dzīve dzīvoklī būs piemērota arī, piemēram, augumā mazajam Havanas bišonam un afenpinčeram. Mazais čivava, protams, arī būs uzticams draugs dzīvošanai pilsētā, taču te jāņem vērā, ka čivavas mēdz uzvesties nedaudz par skaļu.

Cilvēkiem ar traucētu miegu

Foto: Shutterstock
Ja naktsmiegs allaž sagādā problēmas un ir bieži jāmostas, varbūt palīdzēs kāds četrkājainais draugs. Lai arī viena no suņu pazīmēm ir riešana, dažu šķirņu raksturīgākā īpašība ir pretēja, proti, suņi ir ļoti klusi vai izdod skaņas, kas nemaz neatgādina riešanu.

Piemēram, basendži ir suņi, kas pārsvarā nerej vai izdala piezemētas skaņas. Ja tavs miegs ir traucēts naktī, bet pa dienu esi enerģisks un gatavs rotaļāties, basendži tev būs īstais suns.

Citas suņu šķirnes ar tev atbilstošu temperamentu būs bobteili un angļu kurti. Izvairies no bokseriem un buldogiem. Lai arī šie suņi ir mīlīgi un draudzīgi, viņi guļot mēdz krākt, tāpēc tavs naktsmiers noteikti neuzlabosies, ja rūpēsies par šiem četrkājainajiem draugiem.

Alerģiskiem cilvēkiem

Foto: Shutterstock
Ja esi alerģisks, mājdzīvnieka izvēle ir rūpīgi jāpārdomā un jāiepazīstas ar tām suņu šķirnēm, kuras būs visnekaitīgākās un kuru klātbūtnē varēsi uzturēties. Tiesa, visu suņu siekalās un kažokā ir vielas, kas var izraisīt alerģisku reakciju.

Izvēloties suni, jāpievērš uzmanība tā spalvai, proti, vai suns reizi vai divreiz gadā maina spalvu, jo tas var veicināt alerģiskās reakcijas. Tāpēc ieteicams izvēlēties tādus suņus, kuru spalva nav tik pūkaina un bieži nekritīs ārā.

Laba izvēle būs, piemēram, šnaucers, pūdeļi, frizē bišons, kā arī Portugāles ūdenssuns.

Cilvēkiem ar kustību traucējumiem

Foto: Shutterstock
Cilvēkiem, kuriem ir kādi kustību traucējumi, veselības problēmas un sāpes kaulos, ieteicami suņi, kuri pietiekami daudz aktivitāšu gūs turpat, mājoklī, kā arī īsā pastaigā.

Taču suņu šķirnes, kas būs piemērotas cilvēkiem ar mazāk aktīvu dzīvesveidu, nav nemaz tik retas! Turklāt vari izvēlēties kā no augumā lielajiem, tā mazajiem mīluļiem. Piemēram, lielie bulmastifi un sanbernāri prasa ne tik lielu aktivitāšu daudzumu, līdzīgi kā basethaundi, mazie šicū un pekinieši.

Lai arī dažādas terjeru šķirnes ir augumā mazas, šiem suņiem ir nepieciešamas aktivitātes un spēles, kurās izlikt enerģiju, tāpēc tās ne vienmēr būs labākā izvēle.

Aktīvajiem ballīšu cilvēkiem

Foto: Shutterstock
Ja tev ikdienā patīk tikties ar jauniem cilvēkiem, būt kompānijā un ap sevi organizēt jaukus un jautrus cilvēkus, tad gan jau gribēsi, lai arī tavs četrkājainais draugs ir viens no tavas komandas. Tāpēc noteikti nederēs bailīgs suns, kas ar aizdomām skatās uz katru svešinieku.

Tādi suņi, kuriem patīk cilvēki, ir, piemēram, seteri, zeltainie, gludspalvainie un Labradoras retrīveri, kā arī bīgli, Sibīrijas haskiji un frizē bišoni. Turklāt haskiji ir labi bērnu draugi, ko pierāda arī došanās izbraucienā suņu pajūgā, jo četrkājainie draugi ir ļoti mīlīgi un saprotas ar jaunākajiem ģimenes locekļiem, kas grib ar viņiem paspēlēties.

Cilvēkiem, kuriem nepieciešama motivācija

Foto: Shutterstock
Ja jau labu laiku esi apņēmies doties pastaigās vai kļūt par aktīva dzīvesveida piekritēju, bet tā arī neesi atradis iemeslu, lai beidzot to sāktu darīt, tad suns var būt kā lielisks pamudinājums. Četrkājainais draugs būs jāved katru dienu, turklāt ne vienu reizi vien. Vai var būt vēl labāks iemesls, lai izkustētos svaigā gaisā?

Šādi suņi būs, piemēram, akita, klamberspaniels, erdelterjers un arī mazākie suņi – punduršpics un pūdelis. Tiesa, maza auguma suņiem pastaigas būs nepieciešamas nedaudz īsākas, taču arī tās veicinās aktīvu dzīvesveidu un īpašu kopābūšanas laiku.

Ceļotājiem

Foto: Shutterstock
Jaunu vietu iepazīšana noteikti būs īpašāka arī ar četrkājaino draugu, tāpēc, ja esi ceļotājs, gribēsi savu mīluli ņemt līdzi piedzīvojumā. Tas nozīmē, ka sunim jābūt augumā mazam, ērti pārvietojamam, turklāt arī pacietīgam, ja ceļošana ieilgst.

Jorkšīras terjers un Maltas sunītis būs atbilstoši tavam ceļotāja garam, jo ir mazi un draudzīgi. Pirms tam gan jāpārliecinās, kādas ir dzīvnieku pārvadāšanas prasības dažādās aviokompānijās un valstīs. Taču arī lielie suņi ir raduši dažādām avantūrām, un par to vari pārliecināties arī īpašā stāstā šeit.

Ūdensprieku baudītājiem

Foto: Shutterstock
Ja esi no tiem cilvēkiem, kam patīk pavadīt laiku pie ūdens, arī četrkājainais draugs šos priekus nesmādēs. Kur ir ūdens, tur tajā iekšā noteikti būs zeltainais retrīvers.

Cita suņu šķirne, kurai ļoti patīk ūdens, ir Portugāles ūdenssuns, ko jau pierāda šķirnes nosaukums. Šim mīlulim ir īpašs ūdensizturīgs kažoks. Spēles ūdenī kopā ar četrkājaino draugu būs aizraujošas jautrības vērtas!

Tiesa, būs jāpadomā arī par atsevišķu dzeramo ūdeni savam mīlulim, kā arī jāuzmana, lai viņš saulē nepārkarst un lai ir kāda vieta ēnā, kur suns varēs atveldzēties. Tāpat nekādā gadījumā nedrīkst suni atstāt bez uzraudzības ūdenstilpnes tuvumā.

Stresa un depresijas nomāktajiem

Foto: Shutterstock
Ne velti bieži vien tiek minēts, ka suņi nomierina cilvēkus, un atliek vien pāris minūtes pavadīt kopā ar dzīvespriecīgo mīluli, lai arī pats cilvēks atgūtu spēju turpināt savas dienas gaitas ar smaidu.

Prieku sagādā gan rotaļīgais mopsis, gan pašpārliecinātais šiba, gan arī sirsnīgais Pireneju kalnusuns. Cik dažādi ir cilvēki, tik dažādi un īpaši ir suņi, turklāt katrs cilvēks var atrast tādu mīluli, kas atbildīs vajadzībām un iespējām.

Suņa ārkārtīgi lielais prieks, sagaidot mājās saimnieku, kuram bijusi gara darba diena, noteikti nespēs atstāt vienaldzīgu pat visnogurušāko darba rūķi. Turklāt suņa smaidošā sejas izteiksme un mirdzošās acis padarīs saimnieku priecīgu ne tikai rūgtākajos dzīves brīžos, bet arī turpmāko gadu laikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!