Foto: Shutterstock
Draiski, mīlīgi, arī ietiepīgi un neatlaidīgi – tādi ir suņi, kuri var lepoties ar garāko spalvu. Tiesa, zīdainajam un neparasti garajam mīluļu kažokam nemitīgi jābūt suņa saimnieka redzeslokā, lai spalva nesaveltos, līdz ar to kažoks regulāri jāķemmē. Taču suņu simpātiskais izskats, ko rada gan garā, gan zīdainā spalva, nereti ir iemesls tam, ka šie mīluļi piedalās dažādās suņu izstādēs un sacensībās, gūstot labus rezultātus.

Portāls "Pet360.com" piedāvā desmit suņu šķirnes, kuru īpašā pazīme ir garais kažoks, kas var būt gan taisns, gan viļņots, gan arī pavisam pinkains.

Baltais Maltas sunītis

Foto: Shutterstock
Šīs šķirnes mīluļiem raksturīgs balts, garš un zīdains kažoks. Tas var izaugt tik garš, ka sasniedz pat grīdu, taču vieglākai kopšanai spalvas galus var apgriezt. Augumā mazos četrkājainos draugus gan regulāri jāķemmē, lai spalva nesaveltos.

Maltas sunīši pārsvarā dzīvo iekštelpās, turklāt viņiem nav nepieciešamas bezgalīgi garas pastaigas un ārkārtīga fiziskā slodze. Saimnieks ar savu Maltas sunīti varēs doties mierīgās, nesteidzīgās pastaigās, lai gan savu reizi četrkājainajam draugam patiks īpaši daudz padraiskoties. Maltas sunīši tiek raksturoti kā dzīvelīgi, rotaļīgi un visai bezbailīgi četrkājainie draugi, kuriem patiks pavadīt laiku sava saimnieka klēpī.

Kā jau vēsta šķirnes nosaukums, Maltas sunīši ir radušies Maltā, taču ir labi zināmi daudzviet pasaulē.

Izteiksmīgo krāsu Bernes ganu suns

Foto: Shutterstock
Bernes ganu suns ir viens no četrām šveiciešu suņu šķirnēm, turklāt vienīgā, kurai ir garš un zīdains kažoks. Tā kā sunim ir dubultbiezs kažoks, nepieciešams mīluli regulāri ķemmēt, lai spalva saglabātu veselīgo izskatu.

Kā jau ganu suns, šīs šķirnes mīlulis ir izturīgs un darbspējīgs, turklāt gudrs un paklausīgs. Tāpēc Bernes ganu suņi labi pakļaujas apmācībai.

Jāpiebilst, ka parasti Bernes ganu suņu kažoks ir melnā krāsā ar baltu pakrūti un rudām nokrāsām gan purniņā, gan arī pārējā ķermeņa daļā.

Ietiepīgie Lhasas apso

Foto: Shutterstock
Saimniekam uzticīgie, augumā mazie Lhasas apso var lepoties ar biezu un viļņainu kažoku. To ir nepieciešams regulāri ķemmēt, lai spalva nesaveltos, turklāt saimnieks var izvēlēties arī sava mīluļa spalvas garumu samazināt, to nogriežot.

Lai arī Lhasas apso ir augumā mazi, viņu ietiepība mēdz būt necerēti liela. Šīs šķirnes suņi jūt, ka spēj būt neatkarīgi, tāpēc, ja saimnieks būs nolēmis savu mīluli apmācīt, jārēķinās ar laiku un pacietību.

Taču Lhasas apso ir ārkārtīgi uzticīgi savam saimniekam un ģimenei, lai arī reizēm viņu raksturs var būt nešpetns. Tā iemesla dēļ tiek uzskatīts, ka ar maziem bērniem šie suņi īpaši labi nesaprotas, jo mazāko ģimenes locekļu aktivitāti Lhasas apso var nepareizi iztulkot un uzskatīt to kā agresiju.

Cilvēku mīlulis šicū

Foto: Shutterstock

Pinkainais komandors

Foto: Shutterstock

Draudzīgais Havanas bišons

Foto: Shutterstock
Būdams mazs sunītis, kam tā vien gribas ieritināties saimnieka klēpī, Havanas bišons ir arī viens no tiem dzīvniekiem, kuram ir īpaši garš kažoks. Tas var sniegties līdz pat zemei, turklāt spalva var būt smaga. Šai suņu šķirnei novērota dažāda veida spalva, proti, gan taisna, gan viļņaina.

Tā kā Havanas bišonam nevajag pārlieku lielas un nogurdinošas pastaigas, mazajam suņukam patiks dzīve mājās un būšana saimnieku uzmanības centrā. Turklāt suņi nemaz nav ietiepīgi, un ikdiena ar viņiem ir miermīlīga, interesanta un patīkama.

Vislabāk mazajam sunītim patīk būt cilvēku kompānijā. Havanas bišons labi saprotas arī ar bērniem, kuriem noteikti patiks spēlēties ar mazo draiskuli.

Elegantais afgāņu kurts

Foto: Shutterstock
Afgāņu kurta izskats ir ļoti elegants un skaists. Suņa spalva ir bieza un gara, turklāt tā var būt arī dažādās krāsās. Garās spalvas dēļ gan suni ir regulāri jāķemmē.

Lai arī afgāņu kurts ir dzinējsuns, šobrīd suņa skaistuma dēļ četrkājainais draugs tiek bieži izstādīts dažādās izstādēs, kuru apmeklētāji var novērtēt šīs suņu šķirnes pārstāvju skaistumu un teju vai karalisko izskatu. Zīmīgi, ka tieši staltās stājas un izteiksmīgā kažoka dēļ afgāņu kurtu nereti mēdz dēvēt arī par suņu pasaules karali.

Patiesībā suns ir gana tievs, taču ļoti spēcīgs, līdz ar to afgāņu kurta saimniekam jārēķinās ar garām pastaigām un dažādām aktivitātēm, kas sunim palīdzēs izkustēties un saglabāt eleganto formu.

Draiskais Jorkšīras terjers

Foto: Shutterstock
Drošie, enerģiskie un rotaļīgie Jorkšīras terjeri arī ir vieni no tiem suņiem, kuru kažoks var sniegties līdz pat zemei. Lai arī suņi tikai augumā ir mazi, viņu temperaments un drosme sniedzas tālu ārpus tā, tāpēc nereti suņi vēlas spēkoties ar daudz lielākiem suņiem.

Suņa kažoks ir īpaši mīksts, zīdains un, protams, garš. Tos mīluļus, kuru kažoks sniedzas līdz zemei, īpaši izstāda dažādās suņu sacensībās, taču jāņem vērā, ka garais kažoks prasa arī īpašu kopšanu. Nepieciešams regulāri ķemmēt mazo mīluli, turklāt arī kažoka mazgāšana ir vēlama.

Augumā mazie sunīši ir ziņkārīgi un rotaļīgi, viņiem patīk saimnieku uzmanība, turklāt Jorkšīras terjeri savu saimnieku steigs aizstāvēt, ja redzēs kādu ienaidnieku.

Uzticamais bārdainais kollijs

Foto: Shutterstock
Sākotnēji zināmi kā aitu gani, bārdainie kolliji mūsdienās ir uzticami saimnieku mīluļi. Šīs šķirnes suņi ir paklausīgi un draudzīgi, kā arī rotaļīgi. Ja tuvumā ir bērni, draiskais kollijs labrāt gribēs pavadīt laiku kopā ar viņiem, līdzīgi kā ar jebkuru citu cilvēku, jo suņiem ir svarīgs ģimenes locekļu tuvums.

Bārdaino kolliju spalva ir bieza un mīksta, kā arī pūkaina. Regulāra ķemmēšana nodrošinās to, ka kažoks tik ātri nesaveļas.

Tiek vēstīts, ka šīs šķirnes dzīvnieki labi jūtas gan lauku mājās ar teju neierobežotu piekļuvi plašiem laukiem, gan arī dzīvoklī, taču jāatceras, ka arī pilsētā dzīvniekam nepieciešamas regulāras pastaigas.

Neparastais mīkstspalvainais kvieškrāsas terjers

Foto: Shutterstock
Šīs šķirnes suņi vairāk nekā 200 gadus kalpojuši kā fermu sargi un gani Īrijā. Lai arī šis terjers ir radniecīgs Kerijas zilajam terjeram un īru terjeram, mīkstspalvaino kvieškrāsas terjeru atšķir zīdainais, mīkstais, garais un viļņainais kažoks.

Jāpiebilst, ka šīs šķirnes suņi nemet spalvu, taču, lai nodrošinātu to, ka māju neklāj izkritušās spalviņas, tāpat nepieciešams terjeru regulāri ķemmēt. Retāk vajadzētu spalvu apgriezt un mazgāt, lai tā saglabātu savu tik pievilcīgo izskatu un nezaudētu formu.

Tāpat suņiem nepieciešama regulāra fiziskā slodze, taču jau izsenis šie terjeri zināmi kā uzticīgi savam saimniekam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!