Foto: Shutterstock
Satiekot kādu suņuku, cilvēki bieži vien steidz ar dzīvnieciņu iepazīties un samīļoties. Protams, nevar noliegt, ka četrkājainais draugs tiešām uzlabo cilvēka garastāvokli un padara dzīvi jaukāku, taču jāņem vērā, ka arī sunim šis un tas no cilvēka paradumiem varētu nepatikt.

Jāteic, ka labais tonis tomēr prasa, lai suņuks vispirms varētu pats iepazīties ar cilvēku, apošņājot viņu. Ne velti teju vienmēr cilvēks uzmanīgi pastiepj savu roku, lai suns varētu iepazīt cilvēka smaržu, roku apostot, un tikai tad cilvēks var jau mierīgāk suņuku paglaudīt. Tādā veidā mīlulis sapratīs, ka cilvēkam nav ļaunu nodomu, un iesaistīsies pozitīvā komunikācijā.

Taču "Pets4homes" ir apkopojis dažas pazīmes un darbības, kuras veic cilvēks un kuras suni var pat ļoti aizkaitināt. Jāpiebilst, ka darbībām nevajadzētu notikt īpaši saskarsmē ar svešiem suņiem, kuru raksturs cilvēkam ir nezināms.

Pārāk daudzu vārdu izmantošana

Foto: Shutterstock

Stāvēšana pāri sunim

Foto: Shutterstock
Sastopoties ar suni, cilvēks nereti pietupjas, lai būtu ar suni līdzīgākā līmenī un lai cilvēkam būtu ērtāk suņuku samīļot. Tāpat aptuveni vienāds acu līmenis palīdzēs dzīvnieciņam saprast, ka cilvēks tobrīd nav pārāks par viņu.

Taču atrašanās pāri sunim, proti, tā, ka cilvēks stāv pilnā augumā, bet suņuks atrodas sem viņa, var dzīvniekam likt domāt, ka cilvēks pār viņu dominē. Sveša cilvēka atrašanās pāri sunim var mīluli iebiedēt, padarīt nervozu.

Vislabāk iesakāms svešam sunim strauji netuvoties. Tas darāms gan tāpēc, lai lieki nesatrauktu suni, gan tāpēc, lai dzīvnieks pie jaunā cilvēka varētu pierast un justies droši viņa klātbūtnē.

Tiek pat pieļauts, ka suns labprātāk atrodas tādā attālumā, kāds ir cilvēka augums. Piemēram, no 180 centimetrus gara vīrieša sunim drošs attālums būs vismaz 180 centimetri. Savukārt tad, ka cilvēks ir pietupies, arī viņa augums samazinās, un suns daudz drošāk tuvosies cilvēkam.

Purniņa paplikšķināšana

Foto: Shutterstock

Skatīšanās acīs

Foto: Shutterstock

Apskaušanās

Foto: Shutterstock
Īpaši draudzīgi cilvēki, kuriem ļoti patīk dzīvnieki, var mesties ap kaklu teju jebkuram sunim. Ir arī tādi suņuki, kuri ir ļoti draudzīgi un katru jaunu cilvēku uztver kā potenciālo spēļu biedru, tāpēc reizēm šie mīluļi būs klāt pie cilvēka kājām un gribēs samīļoties. Taču apskaušanās gan nav vēlama.

Iesakāms izmantot pārbaudītos līdzekļus – maigu samīļošanu, paglaudot suņuku, nevis cieši viņu apskaujot. Lai arī cilvēkiem šķiet, ka apskaušanās ir viens no tiešākajiem veidiem, kā parādīt savu pieķeršanos, mīlestību un sirsnību, saskarsmē ar suni to izmantot nevajadzētu. Dzīvnieks šādu darbību var tulkot kā viņa ierobežošanu un cilvēka dominances izrādīšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!