Foto: Shutterstock
Liliju aromātu nespēj izkonkurēt neviena cita dārza puķe, taču zieda oranžie ziedputekšņi pēc nejauša pieskāriena uz auduma atstāj traipus, kuru izmazgāšana pēc tam prasa lielas piepūles. Kā tikt galā ar traipiem un ar kādiem līdzekļiem dzeltenīgos pleķus izmazgāt?

Ja gadījies sasmērēt drēbes, galdautu vai kādu citu audumu ar liliju ziedputekšņiem, pats galvenais nesākt netīro vietu berzēt un slaucīt. Putekšņus pēc iespējas ātrāk nopūt vai nosūc ar putekļu sūcēju, audumu var arī uzmanīgi pakratīt, lai putekšņi nokrīt. Ja notraipīto audumu sāksi berzēt un tīrīt, krāsa ieberzīsies vēl dziļāk šķiedrās un to būs vēl grūtāk izmazgāt. Tātad pirmais noteikums – neberzē! Šādās situācijās vēl var līdzēt līmlente – aptin ap pirkstiem līmlenti un viegli piespied to uz notraipītās virsmas – putekšņi pielips pie līmes. Galvenais šajā gadījumā nepielipināt pie auduma jau netīro līmlentes daļu. Līmlentes vietā var izmantot arī apģērba tīrāmo rullīti ar līmpapīru.

Pat tad, ja pēc veiksmīgas putekšņu likvidēšanas palicis kāds traips, šo vietu samitrini, iesmērē ar bezkrāsainu trauku mazgājamo līdzekli un atstāj ievilkties uz vismaz 2 stundām. Pēc tam audumu mazgā pēc iespējas karstākā ūdenī.

Tautas padomi vēsta, ka liliju ziedputekšņu traipus varot izmazgāt ar siltu etiķskābes šķīdumu (uz glāzi ūdens tējkarote etiķis), ļaujot audumam pamērcēties šķīdumā. Pēc tam audumu izmazgā kā parasti. Ja nekādu līdzekļu nav pa rokai, dažreiz līdzēt var arī karsts ūdens – iemērc audumu ūdenī un atstāj samirkt uz stundu vai divām, un tikai tad mazgā ar ziepēm vai pulveri.

Pēc mazgāšanas vienmēr pārbaudi, vai traips ir pietiekami izmazgāt. Ja nē, tad mazgā audumu vēlreiz, nekādā gadījumā to nežāvē, citādi traips būs neizmazgājams.

Ja zini vēl kādu efektīvu metodi, kā izmazgāt traipus, padalies savā pieredzē komentāros!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!