Foto: Shutterstock
Sastopoties gan ar svešu, gan paziņas suni, protams, cilvēks var vēlēties četrkājaino draugu paglaudīt un ar viņu sasveicināties. Kā to labāk izdarīt? Kā ļaut sunim cilvēku apostīt?

Nav noslēpums, ka uzreiz steigties pie suņa nedrīkst. Suns cilvēku nepazīst un nav pieradis pie viņa klātbūtnes, tāpēc, saprotams, neļausies arī glaudīšanai un samīļošanai. Taču to var itin viegli vērst par labu, ļaujot sunim iepazīt cilvēku.

Kā suns to var izdarīt? Daudziem cilvēkiem atbilde noteikti nav ilgi jādomā – vienkārši jāpasniedz sava roka pretim sunim, lai mīlulis to var apostīt. Tādā veidā suns pieradīs pie cilvēka smaržas, sapratīs, ka cilvēkam nav ļaunu nodomu, un ļaus sevi paglaudīt. Taču, izrādās, ir arī kāds āķis.

Atminoties reizes, kad nācies sastapties ar jaunu sunīti, kāda bija tava pirmā darbība ceļā uz savstarpēju sapratni ar četrkājaino draugu? Vai pasniedzi savu plaukstu pretim suņukam un viņš to apostīja? Daudzi dzīvnieku uzvedības speciālisti uzskata, ka pareizākā darbība ir pret sunīti vērst nevis plaukstu, bet dūri. Atvērta plauksta suņa acīm izskatās daudz lielāka nekā cieši savilkta dūre, līdz ar to plauksta sunīti var vairāk apdraudēt. Lai arī varētu šķist, ka tieši dūre suni vairāk atbaidītu, jo cilvēku vidū ar dūrēm saistāmi cīniņi, pašam cilvēkam būs drošāk, ja sunim apostīt sniegs tieši dūri, ne atvērtu plaukstu.

Foto: Shutterstock
"Petful" iesaka dūri vērst ar sakļautajiem pirkstiem uz leju, tādējādi tie būs vairāk pasargāti, ja suns tomēr nebūs tik draudzīgi noskaņots. Gadījumos, kad suns sāk dūri laizīt, cilvēks var pret mīluli pavērst atvērtu plaukstu un suņuku paglaudīt. Tiesa, arī tad rūpīgi jāvērtē, kā suns uzvedas. Ja dzīvniekam cilvēka pieskārieni izraisa nepatiku vai padara suni tramīgu, glaudīšanu nevajadzētu turpināt. Taču mēdz būt arī suņuki, kuri negrib piedzīvot glaudīšanas beigas un ļaus cilvēkam ne tikai pieskarties viņa pleciem, bet arī mugurai un pat vēderam.

Jāatceras, ka ne īpaši pazīstamam sunim nevajadzētu glaudīt galvu. "Pet360" iesaka labāk glaudīt suņuka plecus, muguras daļu.

Tāpat, protams, vēl pirms suņuka glaudīšanas un iepazīšanās vēlams apjautāties pašam saimniekam, vai viņš neiebilst, ka suns tiek aiztikts, un vai to vispār vajadzētu darīt. Visbiežāk tieši saimnieki labāk zinās, kāds ir viņa mīlulis, suņa raksturs un paradumi, jo ne visiem suņiem var patikt svešinieku pieskārieni. Ja tas ir pavisam sveša cilvēka, kas satikts ielās, suns, tad četrkājainais draugs, jūtot, ka neesi pazīstams, uzvedīsies piesardzīgi.

Lai iepazīšanās izdotos veiksmīgāka, var arī pietupties, tad cilvēks ar suni būs aptuveni vienā līmenī. Tādējādi suns jutīsies drošāk blakus cilvēkam. Tāpat cilvēks var pietupties nelielā attālumā no suņa un gaidīt, ko dzīvnieciņš darīs. Ja suns pats izrādīs interesi un pienāks pie cilvēka, tie jau būs pirmie soļi ceļā uz veiksmīgu sapratni.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!