Foto: Shutterstock
Katra suņa dzīvē liela nozīme ir apmācībai. Tai pat nav jābūt mērķtiecīgai suņa trenēšanai, lai piedalītos dzīvnieku sacensībās, jo arī ikdienā mīluļa paklausība ir svarīga. Laika gaitā arī dažas no metodēm, kā mācīt suņus, kļuvušas mazāk aktuālas un teju vai izzudušas no suņu apmācību prakses.

Katrs suņa saimnieks noteikti vislabāk zina, kāds ir viņa mīluļa raksturs un kā suns apgūst jaunas prasmes, taču arī plašākā sabiedrībā ir zināmas metodes, kādas, ja arī agrāk izmantoja, tagad apmācībā pielietotas netiek.

Līdzīgi kā cirks arvien vairāk sāk izvairīties no dzīvnieku priekšnesumu iekļaušanas izrādēs, tā arī suņu apmācība kļūst suņiem draudzīgāka, nevardarbīga un pozitīvāka. Tiesa, tas arī prasa saimnieka pacietību un mērķtiecību, jo ne visi suņi komandas apgūst ar pirmo reizi, bet ne visi saimnieki ir gatavi mīlulim veltīt ilgāku laiku.

Nav noslēpums, ka apmācības un treniņu metodes agrākos laikos bija skarbākas, un cilvēki, kas pirms vairākiem desmitiem gadu apmācīja suņus, var neatzīt mūsdienās pieņemtās prakses. Tāpēc "Pets4homes" piedāvā piecas metodes un līdzekļus, kādi agrākos laikos tika pielietoti suņu apmācībā un kurus mūsdienās saimnieki un dzīvnieku treneri cenšas vairs neizmantot.

Metāla kaklasiksna

Foto: Shutterstock
Suņiem, kuri ir spēcīgi, muskuļoti, pārlieku aktīvi vai, tieši pretēji, pārāk maz apmācīti un socializēti, saimnieki var izvēlēties ap kaklu aplikt metāla ķēdi. Tās var nebūt fiksētas kā citas siksnas, līdz ar to, ja suns ir pie pavadas un steidzas prom no saimnieka, ķēde savelkas arvien ciešāk, saspiežot suņa kaklu. Ja tā tiek savilkta īpaši cieši, dzīvnieciņām kļūst grūtāka elpošana.

Šāda ķēde it kā pati no sevis soda dzīvnieku, saimniekam sodīšanā nemaz nepiedaloties. Lai gan agrāk šāda prakse bija ierasta, mūsdienās ap suņa kaklu tiek liktas kaklasiksnas, kas tik ļoti nenodara dzīvniekam pāri. Turklāt metāla ķēde var noberzt dzīvnieka ādu un tajā pat ierauties, veicinot stipras sāpes. Nevar izslēgt arī nosmakšanas iespēju, ja suns ķēdē ir saspiests.

Ja arī suns ir nepaklausīgāks, vardarbība pret mīluli nav pieļaujama. Ja agresija un nepaklausība ir izveidojusies, jāņem vērā gan šķirnes īpatnība, gan iepriekšējā suņa dzīve, gan arī apmācība, kāda ir bijusi. Nereti dzīvnieka izturēšanās cēlonis meklējams nevis sunī, bet viņa saimniekā.

Strauja paraušana aiz pavadas

Foto: Shutterstock
Dodoties pastaigās, suņa staigāšana te uz vienu, te otru pusi noteikti ir pavisam ierasta. Nereti arī pats suns velk pavadu, vēlēdamies izpētīt kādu vietiņu, kamēr saimnieks to mīlulim neatļauj. Protams, arī pašam cilvēkam nav patīkami, ja suns, kas skrien pa priekšu, pēkšņi saimnieku pavelk aiz pavadas, liekot cilvēkam satrūkties. Taču arī sunim nav patīkami, ja saimnieks, būdams aiz suņa vai priekšā viņam, strauji pavelk pavadu.

Ierastā suņu apmācības praksē strauja suņa paraušana aiz pavadas bija veids, kā mīluli nostādīt atpakaļ iepriekšējā stāvoklī un panākt, ka dzīvnieks cilvēku klausa. Taču mūsdienās iesaka no šī paraduma atbrīvoties, īpaši tad, ja sunim ap kaklu ir iepriekšminētā metāla ķēde. Straujas pavilkšanas gadījumā tā var iespiesties dziļi sunim kaklā, izraisot sāpes.

Šķietami bezmērķīga paraušana aiz pavadas var suni samulsināt un neradīt skaidru iemeslu, kāpēc tā tiek darīts. Līdz ar to suns var domāt, ka pati pastaiga ir slikta darbība un ka to darīt nevajadzētu. Turklāt ilgstoša vilkšana aiz pavadas var ietekmēt suņuka veselību, traumējot kakla un plecu muskuļus un kaulus. Kad cilvēki viens otru strauji pavelk aiz rokas, arī tad jau ir jūtams diskomforts rokā vai plecos. Kas notiek, ja spēji parauj suni?

Purniņa bāšana izkārnījumos

Foto: Shutterstock
Īpaši tad, ja tas ir kucēns, kurš vēl tikai mācās nokārtoties ārā, šāda darbība nav vēlama. Tā vietā, lai sadusmotos par negadījumu un aizvainotu suni, tiek ieteikts laiku veltīt suņuka apmācībai, lai beidzot sasniegtu mērķi – nokārtošanos ārā.

Jāatceras, ka suņi mēdz nejauši nokārtoties arī baiļu dēļ. Līdzīgi kā gadījumos, kad ir negaiss, nevajadzētu mazajam nedarbam pievērst pārlieku lielu uzmanību, jo tas, kā uzsver speciālisti, var sunim likt domāt, ka padarīts labs darbiņš.

Ja suņuks vēl nemāk nokārtoties iekšā un ja saimnieki tuvinās suņa purniņu pie izkārnījumiem, efekts no tā būs mazs. Kā gan suns sapratīs, ka tā ir slikta darbība, ja viņam netiek piedāvāta alternatīva? Ar laiku, protams, suns sapratīs, ka jānokārtojas ārā, bet īpaši pirmās dienas, iespējams, pat nedēļas ir tās, kurās pret maziem negadījumiem vēlams pievērt acis.

Sodīšana par sliktu rīcību, neatalgojot par labu

Foto: Shutterstock
Agrāk valdīja uzskats, ka tikai tad, ja sunim tiek parādīts, kas ir slikti, nevis kas labi, cilvēki varēja gūt pilnīgu kontroli pār četrkājainajiem draugiem. Sliktas rīcības sodīšana un laba darbiņa neatzīšana tika uzskatīta par veiksmes atslēgu ceļā uz labāko rezultātu.

Taču ar laiku cilvēki apzinājās, ka tad, ja par labu rīcību sunim pasaka atzinīgus vārdus, mīlulis daudz ātrāk apgūst nepieciešamās komandas un prasmes un spēj tās veiksmīgi izpildīt ne tikai vienu, bet vairākas reizes. Suņa pazemošana fiziski un verbāli nepalīdz, vien liek justies slikti kā sunim, tā saimniekam.

Izvairīšanās no našķiem

Foto: Shutterstock
Kur ir našķis, tur ir kāds, kas ir gatavs izdarīt teju jebko, lai to iegūtu! Arī suns nav izņēmums. Turot pirkstos kādu gardumu un prasot sunim izpildīt komandu, ir lielāka iespēja, ka mīlulis teiktajam paklausīs un komandu izpildīs. Gardums kalpo kā verbāls "Paldies!", pēc kura suns sapratīs, ka ir padarījis labu darbiņu un par to nopelnījis mazu našķīti.

Tiesa, arī pret gardumu izmantošanu tiek izteikti argumenti. Speciālisti un arī paši suņu saimnieki uzskata, ka suns, reiz dabūjis gardumu par izpildītu komandu, to nedarīs nākamreiz, ja vien nebūs kāds našķis. Lai arī kāds gardums tiek izmantots, lai ieinteresētu suni komandas izpildīšanā, ne vienmēr suns gaidīs ko apēdamu pēc komandas izpildes. Protams, ne velti suņu saimniekiem arī ikdienā līdzi mēdz būt kāds nieciņš, ar ko atalgot savu mīluli, un arī tāda apmācība var veicināt suņa un saimnieka sadarbību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!