Foto: Shutterstock

Nevar noliegt, ka daudzas darbības suņiem ir vienādas, līdz ar to skar katru saimnieku. Vai tev ir izdevies atšifrēt, kāpēc suns ilgstoši skatās tev acīs, draiski lēkā, kad jādodas pastaigā, un visu laiku ošņā sanākušos mājas viesus? "Science Alert" piedāvā pamatotas atbildes.

Nebūt nav tā, ka zinātne pēta vien fizikas likumus un ķīmiskus savienojumus. Arī dzīvnieku uzvedība un tās īpatnības ieinteresējušas pētniekus, tā dēļ mums ir iespējams ielūkoties, ko mūsdienu zinātnieki atklājuši, un salīdzināt to arī ar savu četrkājaino draugu.

Kāpēc suns sapriecājas, kad es saku – "iesim pastaigā"?

Tie saimnieki, kas savu suni ir apmācījuši, noteikti zina, ka, pasakot "sēdi!", suns apsēžas, bet uz komandu "balsi!" atbild ar rējienu. Tiek pat vēstīts, ka borderkollijs vārdā Čeisers esot iemācījies vairāk nekā tūkstoti vārdu un spējis tos atšķirt. Kā tas iespējams? Pētnieki pieļauj, ka Čeisers katru vārdu asociēja ar kādu lietu, kas tajā brīdī tiek izmantota. Šo darbību salīdzina arī ar laiku, kad mazam bērnam māca, piemēram, kur rotaļu lācītim ir austiņas un kur – deguntiņš.

Tāpēc tad, kad saimnieks pavēsta sunim par pastaigu, četrkājainā drauga prātā tas var asociēties ar kaut ko aktīvu. Pastaiga teju vienmēr ir saistīta ar fiziskām nodarbēm, ātru iešanu vai skriešanu, tāpēc, izdzirdot, ka tas tūliņ paredzēts, suns jau var saprast, kas gaidāms, un sākt lēkāt, priecāties un skraidīt no viena istabas gala uz otru.

Kāpēc suns žāvājas ikreiz, kad to daru es?

Foto: Shutterstock

Kāpēc suns izvairās, kad viņu cenšas apskaut?

Foto: Shutterstock

Vai suns sacenšas, ja visu laiku skatās man acīs?

Foto: Shutterstock

Kāpēc suns nebeidz ošņāt manus draugus?

Foto: Shutterstock

Kāpēc suns slēpjas aiz manām kājām?

Foto: Shutterstock

Kāpēc manam sunim patīk sniegs?

Foto: Shutterstock

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!