Foto: Shutterstock
Suns, kas vislabāk jūtas nevis kā mājas mīlulis, bet gan kā darba dzīvnieks – tā tiek raksturots Maremmas-Abruco aitusuns. Izplatīts dzimtajā Itālijā, suņa popularitāte pasaulē ir samērā maza, taču mīluļu spējas sargāt savus lopu barus un ģimeni ir daudz lielāka.

Maremmas-Abruco aitusuns, iespējams, Latvijā nav tik bieži dzirdēta šķirne, taču dzimtajā Itālijā suņi audzēti jau gadsimtiem ilgi. Tie ir izcili darba suņi, līdzīgi kā, piemēram, komondors, Pireneju kalnusuns, kuvass, Anatolijas aitusuns un citi.

Mīlulis radies jau sen, taču līdz pat mūsdienām suņu šķirne nav iekarojusi plašu popularitāti daudzviet pasaulē. Tas gan nenozīmē, ka suņi tāpēc būtu nevērtīgāki, jo aitusunim ir lieliskas darba spējas un atbilstošs raksturs, kas padara Maremmas-Abruco par vienu no labākajiem savā jomā.

Kā jau varētu liecināt šķirnes nosaukums, suns radies šajos Itālijas reģionos – Maremmas un Abruco (citos avotos – Abrucijas) reģionos. Tiek uzskatīts, ka sākotnēji bijušas divas suņu šķirnes – Maremmas aitusuns un Abruco aitusuns, taču pagājušā gadsimta vidū abas apvienotas un pasludinātas par vienu suņu šķirni.

Divas šķirnes vienā

Foto: Shutterstock
Ja reiz šķirne apzīmēta ar vārdu salikumu "aitusuns", saprotams, ka mīlulis ir radis darbam ar mājlopiem. Un tā arī tas ir – dienu un nakti Maremmas-Abruco aitusuns spēj ganīt aitas un citus lopus, pasargādams pulku no uzbrucējiem un ienaidniekiem, galvenokārt vilkiem. Tiek pat vēstīts, ka sadursmes ar šiem medniekiem neesot retums, bet aitusuns ar godu spēj sevi un savu pulku aizstāvēt.

Interesanti, ka Amerikas Maremmas Aitusuņu klubs neiesaka šīs šķirnes mīluļus turēt kā mājdzīvniekus. Tiek pat vēstīts, ka tas ir teju vai pret aitusuņa paša uzskatiem, jo viņš ir radīts darbam, nevis laiskai mājas dzīvei. Ar gadsimtiem senu darba suņa vēsturi šos mīluļus cilvēki īpaši necenšoties pārvērst par mājdzīvniekiem, īpaši gadījumos, ja saimniekam tik tiešām ir mājlopu bars, kuram vajadzīgs četrkājains sargs.

Suns ir radis darboties un nesēdēt mierā, tāpēc aitu un citu lopu savaldīšana Maremmas-Abruco mīlulim ir kā radīta. Taču speciālisti pieļauj, ka suņuks tomēr var iedzīvoties ģimenē, kuras saimnieki neliek sunim strādāt. Tiesa gan, tad jāvelta pūles, lai mīlulis jau no mazotnes būtu pieradis pie dzīves mājās, citādi ar pieaugušu suni var būt grūtāk.

Sargsuns pēc dabas

Foto: Shutterstock
Aitusuņa raksturs laika gaitā veidojies tāds, ka suns spēj pats pieņemt lēmumus. Ja uz vietas nav saimnieks, kas palīdz saprast, kā rīkoties, un ja, piemēram, aitu bars ir briesmās, suns spēj pieņemt lēmumus un pastāvēt par sevi un savu pulku. Tas gan nozīmē, ka suns var būt arī gana neatkarīgs un pastāvēt vienīgi par savu viedokli, nevis klausīt saimnieku, un kļūt ietiepīgs.

Darbaspēju dēļ mēdz būt arī tā, ka suns visai aizdomīgi skatās uz katru svešinieku, reizēm to pat uztverot kā ienaidnieku. Tāpēc saimniekam tas jau laikus jāparedz, piemēram, neatstājot viesi vienatnē ar suni, ja vien tas nav kāds īpaši pazīstams un tuvs cilvēks, ko suns labi zina.

Maremmas-Abruco suņu audzētāji iesaka saimnniekiem jau laikus parūpēties arī par kādu nožogotu teritoriju, kur vajadzības gadījumā ievietot suni, kas ir satrakojies, nemierīgs vai, ja ir gadījumi, kad saimnieks paredz neveiklu situāciju ar kādu ģimenes viesi.

Sargāšanas un ganīšanas spēja sunim nav jāmāca, tā viņam ir iedzimta. Savukārt tas var nozīmēt, ka suns saimnieku sargās pat no mazākā traucēkļa, pat no pazīstamiem cilvēkiem, vēloties savu ģimenes locekli pēc iespējas labāk nosargāt no jebkā, kas viņam tuvojas.

Patīk mazuļi, nepatīk lielāki bērni

Foto: Shutterstock
Ja reiz suns ir gans, kā gan viņš sadzīvo ar citiem dzīvniekiem un maziem bērniem? Audzētāji vēsta, ka Maremmām ļoti patīk paši mazākie bērni, taču jau pieaugušāki ģimenes locekļi un jaunieši gan neesot aitusuņu mīļākie cilvēki. Tiek pat ziņots, ka bērnu izdarības suns var tulkot kā apzinātu viņa kaitināšanu, līdz ar to šos mīluļus nevajadzētu atstāt bērnu kompānijā, ja līdzās nav kāds pieaugušais. Protams, gadījumos, kad saimnieks ir pilnībā pārliecināts par suņa darbībām un raksturu, tas var tikt pieļauts.

Savukārt ar citiem dzīvniekiem suns sadzīvo lieliski. Kā nu ne – aitusuns ir radīts labi saprasties ar lopiem, tos sargāt un ganīt, nevis nokost. Tāpēc kur vien ir aitas, govis un citi dzīvnieciņi, tur Maremmas-Abruco aitusuns ir gatavs draudzēties.

No mednieka instinktiem sunī neesot nekā, vēsta audzētāji. Nedz medīšana, nedz pēdu dzīšana nav aitusunim raksturīga. Vienīgais brīdis, kad aitusuns var kādam dzīvnieciņam kaitēt, ir tad, kad notiek aktīva spēlēšanās un draiskošanās.

Tikai ar gaišu kažoku

Foto: Shutterstock
Sunim vienmēr novērojams gaišs spalvas krāsojums. Tas var būt balts, dzeltenīgs, ziloņkaula krāsā. Austiņās var parādīties oranžas nokrāsas. Kažoks ir biezs un pūkains, divreiz gadā suns met spalvu.

Savukārt purniņš ir samērā liels un izteiksmīgs. Pats suns ir salīdzinoši liels un masīvs, kā arī ļoti spēcīgs. Ņemot vērā, ka suns ir ārkārtīgi darbīgs un enerģisks, tam allaž ir nepieciešamas fiziskās aktivitātes, kas palīdz suni uzturēt labākajā formā un nekļūt destruktīvam, ko bieži vien ierosina tieši bezdarbība.

Tāpēc Maremmas-Abruco aitusuni iesaka pieredzējušiem saimniekiem, kas spēs mīluli savaldīt un audzināt, lai arī kādos apstākļos viņš dzīvotu. Ja suns tiek turēts kā lopu gans, tādā vidē viņš jutīsies vislabāk, jo spēs īstenot savas dabiskās tieksmes un prasmes. Taču gadījumos, ja suns tomēr ir izvēlēts kā mājas mīlulis, vajag parūpēties, lai mīlulis tiek gan izskrieties, gan arī attīstīt domāšanu. Pieredzējis un apņēmīgs saimnieks to noteikti varēs sunim nodrošināt, un tādā gadījumā aitusuns būs uzticīgs uz mūžu.

Raksta tapšanā izmantota informācija no portāliem "Dogbreedinfo" un "Maremmaclub".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!