Foto: Shutterstock
Suņi cenšas piesaistīt saimnieka uzmanību, kā nu to prot. Viens draisku lēkās ap saimnieku, cits ar ķepām lūgs uzmanību, bet vēl kāds, iespējams, centīsies iespraukties starp saimnieka kājām. Vai tā ir vien uzmanības gūšana?

Reizēm suņi savu saimnieku pārsteidz nesagatavotu, pēkšņi no mugurpuses teju vai ieskrienot cilvēka kājās. Dzīvnieku uzvedības speciāliste Vailini Sanga "Vetstreet" atklājusi, ka suņi tā dara patīkamas trausmes vai nepacietības gadījumā. "Fiziskais kontakts viņus, iespējams, mierina. Tā var būt arī kā uzmanības meklēšana. Kurš gan nepievērstu uzmanību sunim, kas cenšas iespraukties viņam starp kājām?" pieļauj speciāliste.

Taču var būt arī tā, ka staigāšana starp cilvēka kājām ir tāda kā alternatīva suņa glaudīšanai. Ja sunim nav patīkami tieši cilvēka pieskārieni, glaušanās gar un starp cilvēka kājām var uztvert kā suņuka pieķeršanās pazīmi. Tiesa gan, ja šī darbība notiek izteikti un regulāri, Sanga iesaka vērsties pie speciālista, kas palīdzēs noteikt, vai suņukam nekas nekaiš.

Interesanti, ka dzīvnieku uzvedības speciāliste nenoraida iespēju, ka suņukam gluži vienkārši niez kāda ķermeņa daļa, kuru mīlulis, berzējoties gar saimnieku, vēlas pakasīt.

Mīluļi var gan vienkārši iziet starp saimnieka kājām, gan arī tur uzkavēties kādu brīdi. Tādējādi suņuki jūtas pasargāti, būdami pie sava saimnieka. Tiesa gan, vienu un konkrētu atbildi dzīvnieku speciālisti nesniedz, jo vienmēr suņa uzvedība jāvērtē kompleksi, ņemot vērā to, kāds ir suņa raksturs un ierastās darbības. Tāpēc arī staigāšana starp cilvēka kājām var nozīmēt gan pakļāvību, gan uzmanības piesaistīšanu, aicināšanu uz spēlēm, vēlmi būt tuvāk cilvēkam. Taču gadījumos, ja saimnieks novēro, ka suns uzkrītoši bieži vēlas atrasties tieši pie saimnieka kājām un ja suņa uzvedībā ir vēl citas dīvainas pazīmes, ko mīlulis nekad nav izrādījis, vēlams konsultēties ar speciālistu. Ne vienmēr suņa uzvedība ir cilvēkam saprotama, tāpēc ar speciālista palīdzību, nosakot iespējamos iemeslus, kas varētu veicināt šādas darbības, var izdoties noskaidrot, kas dienaskārtībā jāmaina un jāievieš, lai suņuks šķietami kaitīgo ieradumu mainītu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!