Foto: Shutterstock
Baudīt suņa mīlestību, ļaujot mīlulim nolaizīt seju – daudzi noteikti jautās, kas tad tur sevišķs? Bet, izrādās, šī parastā darbība izsaukusi ne mazumu diskusiju pēc tam, kad kāds pētnieks paziņojis – nevajadzētu ļaut sunim laizīt saimnieka seju, jo mīlulis pārnēsā dažādus vīrusus un baktērijas.

Filadelfijas Medicīnas koledžas profesors Neilanjans Nandi 2016. gada oktobrī publicētā pētījumā norādījis, ka tiešs kontakts ar mutēm starp suni un saimnieku nepavisam nav vēlams. Vīrusi, baktērijas, kaites, ko cilvēka ķermenim nodara suņa siekalas... Bet kā tad ar pieņēmumu, ka suns spēj sadziedēt rētas, tās laizot? Jāatceras gan, ka suns var nodarīt arī ļaunu, jo mīluļa kodumi var iekaist un dzīt daudz sliktāk un lēnāk. Speciālists Nandi uzskata, ka suns pārnēsā tādas vielas, kuras cilvēka ķermenim nav viegli paciešamas.

Arī Mērija Beta Leiningere, veterinārā speciāliste, "Medical Daily" norādījusi, ka labāk tomēr neļaut sunim sevi laizīt un saimniekam vajadzētu pasargāt savu veselību. "Suņi bieži laiza savu dibenu, tāpēc siekalās var pārnēsāt parazītu oliņas. Vai tad pēc tam vajadzētu ļaut laizīt saimnieka vai bērna seju? Īsā atbilde ir – nē," tā Leiningere.

Taču speciālisti, ieskaitot profesoru Džozefu Moskeru, ir pārliecināti, ka suņi var radīt arī ādas un elpošanas problēmas, kā arī izsitumus. Tāpēc būtu jāuzmanās gan no suņiem, gan kaķiem. Lai arī kaķi saimnieka seju laiza retāk nekā suņi, ar parazītu oliņām mīluļi var saskarties, kastītē aprokot izkārnījumus. Savukārt tas var ietekmēt cilvēka veselību, ja kaķis saimniekam ieskrāpē.

Protams, šiem uzskatiem ir visai daudz pretinieku, kuri sparīgi aizstāv savus mīluļus. Sak, tā taču ir viena no mīlestības izpausmēm, un viena "slapjā buča" dienā taču neko nemainīs!

Kā norāda informācija Slimību profilakses un kontroles centra mājaslapā, tieši ar siekalām un suņu kodumiem cilvēkam ir risks saslimt ar trakumsērgu. Protams, pret to sunim obligāti jābūt potētam, taču saskarsmē ar svešu suni par to der atcerēties. Trakumsērgas vīrusu var inficēt gan ar slima suņa siekalām, ja tās nonāk koduma, skrāpējuma, brūces vietā. Tāpat siekalas var nonākt uz cilvēka acīm, deguna un mutes. Plašāk par to lasiet šeit.

Kā Latvijas Lauksaimniecības universitātes Mazo dzīvnieku klīnikā noskaidroja "MansDraugs", tā tik tiešām ir – saimniekiem nevajadzētu ļaut saviem mīluļiem vaļu draudzīgi laizīt seju. Parazīti un citas problēmas, kas var rasties saskarsmē ar mīluli, var nākt pašam saimniekam par ļaunu. Tiesa, klīnikā norāda, ka neviens suņa saimnieks gan neesot vērsies ar sūdzībām par sūrstošu, iekaisušu seju vai citām problēmām, kuras varētu būt radījis četrkājainais draugs. Ļaut vai neļaut sunim laizīt savu seju – tas lai paliek katra saimnieka ziņā. Taču gadījumā, ja sunīti nomoka veselības problēmas vai ja pats cilvēks jūtas slikti un novēro izmaiņas savā pašsajūtā, vērts apdomāt, vai "slapjās bučas" nebūtu uz kādu laiku jāatliek.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!