Foto: Shutterstock
Pērkons, zibens, salūts un citas pēkšņas, spēcīgas skaņas var radīt trauksmi kā suņos, tā kaķos. Tipiskākā dzīvnieku reakcija ir bailes, no kurām izriet nemiers, cenšanās noslēpties, tramīgums un citas darbības, kuras var vizuāli novērot. Kāpēc trokšņi tik ļoti biedē mājas mīluļus?

"Pet Education" pieļauj, ka dzīvniekus ietekmē gan skaņa, no kuras reizēm mēdz sabīties pat cilvēks, gan arī, piemēram, zibens radītā gaisma. Dzīvnieku uzvedības pētnieki pat noteikuši, ka mīluļi var itin labi sajust nelāgo laikapstākļu tuvošanos, tādējādi jau pirms negaisa kļūdami nemierīgi un meklēdami patvērumu mājoklī. Plašāk par to, ko suns var sajust vēl pirms cilvēka, lasiet šeit.

Dzīvniekiem var attīstīties arī fobija no skaņām, tostarp tām, kas rodas no pērkona, zibens, salūta, šāvieniem vai pat mazākām skaņām, piemēram, putnu čivināšanas. Turklāt kāds pētījums pat norāda, ka atsevišķu šķirņu suņi var būt vairāk pakļauti šādas fobijas attīstībai, un tie esot kolliji, vācu aitu suņi, bīgli un basethaundi. Tiesa gan, pētījums apskatījis visai šauru suņu loku, tāpēc nepieciešamas vēl plašākas un padziļinātākas analīzes, jo šobrīd tās tomēr nesniedzot pilnīgu ieskatu šajā problēmā, norādīts portālā.

Kā rodas nepatika pret trokšņiem? To var ietekmēt gan dzīvnieka iepriekšējā dzīves pieredze, gan arī pārsteiguma moments, kad suns pēkšņi izdzird skaļo troksni. Reizēm suns visai asi reaģē pat uz kaimiņu, kas ar atslēgu slēdz sava dzīvokļa durvis, tāpēc, piemēram, pēkšņs zibens spēriens un tā atbalss var suņuku satraukt. Taču ne vienmēr suņa izturēšanos salūta vai pērkona laikā ietekmē pieredze. Pēkšņie trokšņi var satraukt pat rūdītāko sunīti, un eksperti ir pārliecināti, ka ar katru nākamo reizi, kad būs uguņošana, pērkons vai citi notikumi, suns reaģēs līdzīgi, ja ne pat asāk. Dažos gadījumos fobija var pāraugt pat saasinātā trokšņu uztverē, kas veicinās baidīšanos pat no lietus lāsītēm, kas sitas pret logu.

Suns, protams, veikli uztver paša saimnieka garastāvokli trokšņu laikā. Ja cilvēks ir satraucies, mājas mīlulis centīsies saimniekam pielāgoties un pārtvers trauksmes sajūtu. Taču tad, ja saimnieks ir mierīgs, bet suņuks cenšas teju vai palīst zem vannas, lai būtu drošībā, noteikti nevajadzētu suni mierināt. Vai atceries, kā jārīkojas, ja suns padarījis labu darbiņu un izpildījis paklausības komandu? Pareizi, jāpaslavē un, ja vēlies, jāpaglauda. Ja to darīsi arī tad, kad suns ir nobijies, tādējādi nevis viņu būsi mierinājis, bet gan mīlulim apstiprinājis, ka baidīties ir pareizi. Suņa glaudīšana nemiera vai kritiskos brīžos vien veicinās nevēlamu uzvedību.

Foto: Shutterstock
Kā tad atpazīt, ka suns trokšņu laikā ir nobijies? Noteikti redzēsi, ka, iespējams, pat ar kājstarpē ierautu asti, suns cenšas atrast tumšāku, klusāku vietu mājoklī. Tā var būt gan noslēgta istaba, gan galda apakša, gan pats saimnieks, pie kā suns jūtas droši. Tāpat mīlulis var nejauši nokārtoties mājoklī, bet nevajadzētu suni par to sodīt, jo to ietekmējušas bailes un trokšņa radītais nemiers. Tāpat suns var izteiktāk elsot, izkāris mēli pa muti, kā arī pastiprināti siekaloties. Arī trīcēšanu var novērot, līdzīgi kā pastiprinātu vokālo spēju izrādīšanu, kad suns gaudo, smilkst vai pat rej. Savukārt tas, kas, domājams, pārsteidz saimnieku nesagatavotu un vēlāk rada visvairāk skumjas, ir suņa vēlme aizbēgt no mājām. Ik gadu salūta laikā (īpaši Jaunajā gadā, kad uguņošanas priekos iesaistās daudzi iedzīvotāji) pazūd daudzi suņi, kas izbīļa dēļ pārlekuši pāri sētai, izrakuši bedres un izskrējuši no mājām. Vēlāk daudzus no šiem suņiem neizdodas atrast, jo sniegs un aukstums, kā arī bads, protams, ietekmē suņu spēju izdzīvot saviem spēkiem.

Jāatceras, ka nemieru un neparastās darbības, kuras suns veic, ja ārpus mājas valda negaiss vai uguņošanas prieki, nevajadzētu nosodīt, taču nevajadzētu suni arī pārlieku mierināt, jo tas, kā jau vēstīts, var vien veicināt šādu uzvedību. Ieteicams mēģināt sākt spēlēšanos, paņemot kādu rotaļlietu, kas sunim patīk, un cenšoties ar to pakavēt laiku. Tāpat var sakopt suņa spalvu, to ķemmējot, vai piedalīties citās draudzīgās aktivitātēs, ko parasti mājoklī darāt. Protams, var izmantot arī medikamentus, kas palīdzēs pret stresu, taču nekādā gadījumā tos nedrīkst lietot bez veterinārārsta ziņas. Vienmēr konsultējies ar speciālistu, kas palīdzēs noteikt, vai sunim tās tiešām vajadzīgas un kā labāk zāles lietot.

Ja redzi, ka suns cenšas iespraukties, piemēram, vannasistabā, nevajadzētu to liegt. Mīlulis mēģina rast vietu, kur varētu būt drošībā un mierā, tāpēc, ja nevēlies, lai tā ir vannasistaba, atvēli sunītim kādu citu vietu mājoklī, kur viņš var atgūties no nepatīkamajiem trokšņiem.

Arī "Dzīvnieku Policija" iesaka sunīti negaisa vai salūta laikā ievest telpā, kur nav logu un kur ir kaut neliela skaņas izolācija, lai četrkājainais draugs nedzirdētu baisos trokšņus. Savukārt gadījumos, kad suns dzīvo galvenokārt pagalmā, vēlams ievest mīluli mājā. Tādējādi jau laikus būsi kaut nedaudz nodrošinājies pret varbūtību, ka dzīvnieks pārleks pāri sētai un aizskries nezināmā virzienā. Nekādā gadījumā nevajadzētu mērķtiecīgi laist suni ārā un vērt vaļā logus, tādējādi vien pastiprinot baiļu sajūtu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!