Foto: Shutterstock
Kad ģimenē ienācis sunītis, ar laiku saimniekiem rodas ideja par vēl kādu četrkājaino draugu. Bieži vien tas tiek darīts pragmatisku apsvērumu dēļ, sak, lai mīlulim mājās nebūtu garlaicīgi, kamēr saimnieki ir savās darīšanās. Kā saprast, vai esi gatavs vēl vienam dzīvnieciņam?

Suņu eksperte Dženna Stregovska "Dogs.About" raksta, ka vispirms jāpadomā un jāpavēro tas, kā jau esošais sunītis uzvedas sugasbrāļu kompānijā. Vai viņš ar rējieniem un dusmām sagaida katru suni, kas iet viņam pretī pa ceļu? Vai mājoklī kādreiz ir paviesojies cits sunītis? Kā tavs mīlulis uzvedās toreiz? Ja tavam četrkājainajam draugam ir izteikta vēlme pārbaudīt spēkus un izaicināt pretinieku uz cīņu, ticams, ka vēl viena mājdzīvnieka ieviešana nebūs pati labākā doma. Taču daudzi suņu saimnieki arī steigsies teikt, ka tādējādi dzīvnieks kļūs tolerantāks, iecietīgāks, paklausīgāks un mierīgāks, ja līdzās dzīvos vēl cits mīlulis. Protams, ne visi suņi sākotnēji ir laimīgi, ja viņa teritoriju nākas dalīt ar vēl vienu sugasbrāli, taču ar laiku dzīvnieki iepazīst viens otru, pierod pie klātbūtnes un izmaiņām ikdienā.

Vai suns ir paklausīgs? Atceries, ka otrā suņa parādīšanās ģimenē ir satraucošs brīdis gan tev, gan suņiem. Ja nespēj savaldīt vienu suni, ar diviem tev noteikti nebūs vieglāk. Tad būs jāapmāca divi suņi gandrīz vai vienlaikus, kas, protams, nebūs viegli. Reizēm saimniekiem trūkst pacietība darboties ar vienu suni, kur nu vēl diviem, raksta Stregovska. Turklāt speciāliste arī min, ka otrs suns var samācīties dažādus niķus no pirmā suņa, un tad gan jautrība un dažādas interesantas situācijas mājoklī būs garantētas.

Foto: Shutterstock
Suņu eksperte vērš uzmanību uz to, ka, protams, ne jau tikai ar suņu uzvedību būs jātiek galā. Vai esi aizdomājies, ka arī izdevumi kļūs divreiz lielāki? Būs jāgādā gan par veterinārārsta apmeklējumu, gan barību, papildu trauciņiem, iespējams, pat rotaļlietām, jo ne visi suņi savā starpā grib dalīties. Tāpat mājoklī jāievieš katram sunim atsevišķa guļvieta jeb placītis, kurš atrodas klusākā vietā, lai sunītis varētu jebkurā brīdī aiziet atpūsties no ikdienas kņadas.

Visbeidzot nopietnākais pārbaudījums, kam noteikti jāiziet cauri, būs tas, vai tavs iecerētais realizēsies dzīvē. Vai viss būs tik skaisti, vai suņi sadraudzēsies un vai spēsi vajadzības nodrošināt finansiāli? Nepietiks vien ar piecām minūtēm, kuras suņi pavadīs iepazīstoties, lai abu draugi būtu saticīgi līdz mūža galam. Reizēm gadīsies kašķi, nesaprašanās, uzvedības un rakstura pārbaudījumi, iespējams, negulētas naktis un trauksmainas dienas. Var būt nepieciešama arī kinologa palīdzība, lai mēģinātu saprast, kāpēc suņi savā starpā nesaprotas un kas šajā sakarā būtu darāms. Nepatīkamākais process, pie kā noteikti nevajadzētu nonākt, būtu atbrīvošanās no viena mājas mīluļa, kurš diemžēl nespēja realizēt saimnieku iedomāto vīziju par vēl vienu mājdzīvnieku.

Ja vēlies šķirnes sunīti, noteikti konsultējies ar audzētāju, kas spēs paskaidrot, kādas ir konkrētās šķirnes rakstura īpašības, vai suņi labi sadzīvo ar citiem un kas jāņem vērā, ja savā starpā dzīvo dažādu šķirņu pārstāvji. Izpētes iespējas ir teju vai bezgalīgas, tāpēc pārliecinies, ka otrs mājdzīvnieks tavā ģimenē neienāk impulsīvi, bet gan pēc pamatīgām pārdomām. Atceries, ka mīluļiem vajadzēs veltīt arī laiku, tāpēc apsver savas iespējas!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!