Foto: Shutterstock
Ja ziemīgie laikapstākļi tevi pārsteiguši nesagatavotu, noteikti sāc domāt ne tikai par sevi, bet arī savu mājdzīvnieciņu. Lai pareizāk rūpētos par savu mīluli sniegotajās un aukstajās dienās, amerikāņu dzīvnieku biedrība "ASPCA" sniedz padomus gan par pareizu dzīvnieku uzturēšanu, gan nekaitīgākām ziemas pastaigām.

Sausais, aukstais gaiss, vēsais lietus un sniegs, kas nemaz vairs nav aiz kalniem, dzīvniekiem var radīt sasprēgājušas ķepas un niezošu ādu, taču tas nav viss. Ziemas pastaigu laikā dzīvniekiem ir bīstams arī, piemēram, sāls, ar ko tiek kaisītas ielas. Rūpējies par savu mīluli pareizi!

1. Vairākkārtēja ceļošana no iekštelpām uz ārtelpām var padarīt ādu sausu un niezošu. Tiklīdz atnāc ar mīluli mājās, vēlams pievērst īpašu uzmanību dzīvnieka ķepām un pirkstu starpām, kur var būt sniega paliekas vai pat ledus. Ar dvieli tos ieteicams noslaucīt.

2. Ziemas periodā nevajadzētu skūt suņa kažoku, jo tas dzīvnieku uztur siltumā. Ja mājdzīvniekam ir gara spalva, to var nedaudz nogriezt, lai pastaigu laikā pie tā nepielīp sniega bumbiņas un vielas no apkaisītajām ielām. Taču gadījumā, ja mājdzīvnieks ir īsspalvains, derētu apdomāt kāda īpaši dzīvniekiem paredzēta apģērba iegādi, kas palīdzētu uzturēt četrkājaino draugu siltumā.

3. Ja pastaiga paredzēta gara, ieteicams līdzi ņemt dvielīti, ar ko ik pa laikam noslaucīt dzīvnieka ķepas un vēdera daļu, jo tur var būt uzkrājies sniegs un, piemēram, smiltis no apkaisītajām ielām.
Foto: Shutterstock
4. Aukstā laikā nevajadzētu aizrauties ar mājdzīvnieku mazgāšanu, jo arī tās ietekmē āda var palikt sausāka. Ja tomēr nepieciešams dzīvnieku mazgāt, vēlams konsultēties ar vetārstu, kas tādā gadījumā ieteiks piemērotu dzīvnieku šampūnu.

5. Lai jau iepriekš pasargātu savu četrkājaino draugu no sāls un citām vielām, kas var iekļūt ķepu pirkstu starpās, ieteicams lietot ārstniecisku ziedi, kas iespējamo kaitējumu mazinās. Par lielāku aizsardzību gādā dzīvnieku zābaciņi.

6. Lai uzturētu sevi siltumā, ziemas laikā dzīvniekiem nepieciešams nedaudz lielāks pārtikas daudzums nekā citos mēnešos. Neaizmirsti savam mīlulim iedod kādu papildu kārumu vai piebērt par dažiem desmitiem gramu vairāk klāt parastajai pārtikas porcijai. Parūpējies, lai dzīvnieks nav izslāpis, jo ūdens mitrina ādu.

7. Mājdzīvniekam nevajadzētu gulēt uz aukstas grīdas, tāpēc labāk būtu, ja mīksta guļvieta tiktu izveidota no siltām segām.

8. Atceries! Ja ārā ir pārāk auksti tev, tad, visticamāk, būs arī pārāk auksti tavam četrkājainajam draugam. Neliec viņiem salt ārā, īpaši, ja dzīvo privātmājā. Atstāti ārā un aukstumā, dzīvnieki var nosalt, apmulst un zaudēt orientēšanos. Līdzīgi kā vasarās, kad aktuāls jautājums ir par dzīvnieku atstāšanu automašīnās un karstumā, arī ziemā jāuzmanās. Aukstā laikā automašīnās gaiss saglabājas vēss, tāpēc mājdzīvniekiem, tajās atstātiem bez uzraudzības, pastāv risks nosalt.

Nenodari dzīvniekam to, ko nevēlies, lai nodarītu tev! Ikvienam patīk būt siltumā un tīrībā, tāpēc rūpējies par savu mīluli, neļauj viņam nosalt, uzmani ķepiņas un kažoku no sniega un ledus, pabaro viņu un samīļo!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!