Foto: Shutterstock
Katrai suņu šķirnei nosakāma izcelsmes vieta, turklāt nereti jau šķirnes nosaukums vien liecina par reģionu, pilsētu, valsti vai darbības svēru, kas raksturo mīluli. Šoreiz piedāvājam vairākas mīluļu šķirnes, kuri radušies un bieži vien novēroti, darbojoties kalnainos apvidos. Tur suņi visbiežāk palīdzējuši iedzīvotājiem darbā ar lopiem, kā arī, protams, dzīvojuši kā cilvēka kompanjoni. Plašāk par šķirnēm raksturots arī "Dogtime". Iepazīsties ar skaistajiem dzīvnieciņiem, kurus nebiedē ne augstums, ne aukstums!

Ar īpašu dziru ap kaklu

Sanbernārs ir gan liels, gan spēcīgs suns, kas radies Šveices kalnu apvidū un kalpojis kā pazudušu un nomaldījušos tūristu gids. Viņš cilvēkus palīdzējis atrast un nogādāt atpakaļ drošībā. Zināmi pat gadījumi, kad spēcīgais dzīvnieks atradis cilvēkus, apraktus zem sniega no, piemēram, kāda nogruvuma, un izvilcis nelaimē nonākušos ārā. Tiek vēstīts, ka kanniņā, kas sunim aplikta ap kaklu, vietējie iedzīvotāji un tie, kas suņus pieskatījuši, pildījuši kādu alkoholisku dzērienu, lai nosalušie tūristi to varētu iemalkot un ātrāk sasildīties.

Foto: Shutterstock
Bezbailīgi un pašaizliedzīgi, sanbernāri iemieso daudzas labākās vērtības un īpašības. Tās viņiem ir joprojām, dzīvojot mājoklī pat ar maziem bērniem, ar kuriem suns lieliski saprotas. Lai arī varētu šķist, ka sanbernārs ir liels, aktīvs un nerimstošs suņuks, patiesībā viņš var būt visai mierīgs un laisks. Protams, pretēju piemēru rāda filma par sanbernāru Bēthovenu, kurš nepatikšanās iekūlās bieži. Reizēm pat nekas daudz nebija jāizdara, jo tīrīgākos saimniekus var aizkaitināt pat suņa siekalošanās, taču ar to jau laikus ir jārēķinās. Apzinīgiem saimniekiem tā noteikti nebūs atruna un iemesls suni pamest.

Sanbernārs ir viens no lielākajiem suņiem pasaulē, taču viņa darba spējas un draudzīgums ir nesalīdzināmi lielāks. Skaistais dzīvnieciņš ar izteiksmīgo kažoka krāsojumu un mīlīgo purniņu tā vien aicina uz samīļošanos!

Čukču lolojums

Par Sibīrijas haskijiem jāpateicas čukčiem, vienai no Sibīrijas klejotājciltīm. Protams, bargajos laikapstākļos, ziemā un salā suņi lieti noderējuši, velkot ragavas un palīdzot cilvēkiem ikdienas dzīvē raksta "Dogtime". Sibīrijas haskijus mēdz saukt arī par vienu no senākajām suņu šķirnēm pasaulē, un joprojām mīluļi savu popularitāti nav zaudējuši. Tiesa gan, kuram katram saimniekam haskijs nav paredzēts, jo dzīvnieciņam nepieciešami gan plašumi (tāpēc dzīvokli haskijam uzskata par nepiemērotu), gan arī fiziskā slodze.

Kad suns nestrādā, haskijs ir mīļš suns ar saviem netikumiem un spītībām. Piemēram, zināms, ka suņi mēdz būt ietiepīgi un gaudot, neklausot saimnieku. Taču Sibīrijas haskijs būs uzticams, draudzīgs un apburošs mājdzīvnieks saimniekam, kas spēs atbildīgi un apzinīgi izturēties pret četrkājaino draugu.

Sibīrijas haskiji bieži vien tiek minēti kā vieni no skaistākajiem suņiem pasaulē. Nevar nepiekrist, jo baltās krāsas kažoks, kurā iemirdzās melnie, pelēkie un pat sudrabainie toņi, nespēs atstāt vienaldzīgu ne pieaugušo, ne bērnu. Pret mazākajiem ģimenes locekļiem suņi ir draudzīgi un ļoti iecietīgi, haskijiem raksturīga milzu mīlestība un pieķeršanās cilvēkam.

Liels un ar skaļu balsi

Foto: Shutterstock
Lielais Šveices ganusuns radies no mastifam līdzīgiem suņiem Alpu kalnu reģionā. Ganusuns izmantots galvenokārt ratu vilkšanai un citāda veida palīdzēšanai vietējiem Šveices iedzīvotājiem. Turklāt šis mīlulis tiek nosaukts arī par vienu no vecākajām Šveices suņu šķirnēm. Ganusuns palīdzējis arī darbā ar lopiem, ganot un sargājot tos.

Lielā izmēra suns var lepoties arī ar visai spēcīgu, labi sadzirdamu un ievērojamu balsi. Nav brīnums, ka viņa rējienam tā vien tiecas paklausīt sunim piešķirtais ganāmpulks, bet svešinieki acumirklī atkāpjas, jo nevēlas sastapties aci pret aci ar šo mīluli. Lai arī balss var cilvēkus atbaidīt un ieviest cieņu, lielais Šveices ganusuns sirdī ir mīļš, maigs un draudzīgs.

Lielais, ievērojamais suns ir draudzīgs un paklausīgs, turklāt arī ļoti apķērīgs un gudrs, tāpēc sunim var iemācīt gan paklausības komandas, gan arī šķēršļu trases pārvarēšanu. Mīlulis dzīvoklim gan viņš īsti nebūs, jo sunim nepieciešama liela fiziskā slodze. Ticams, ka arī mājoklī un kaimiņos neviens negribēs dzirdēt suņa rejas, kas noteikti pamodinās dažu labu gulētāju.

Retais itāļu mīlulis

Foto: Shutterstock
Kā jau varētu liecināt šķirnes nosaukums, suns radies Itālijā – Maremmas un Abruco (citos avotos – Abrucijas) reģionos. Tiek uzskatīts, ka sākotnēji bijušas divas suņu šķirnes – Maremmas aitusuns un Abruco aitusuns, taču pagājušā gadsimta vidū abas apvienotas un pasludinātas par vienu suņu šķirni.

Šos dzīvniekus bieži vien izmantojuši lauksaimnieki kalnainos apvidos. Tā kā suņiem ir biezs kažoks, mīluļi ir izturīgāki pret sniegu un salu, līdz ar to savu darbiņu, ganot un sargājot lopus, var paveikt arī bargākos laikapstākļos. Tiesa gan, daudzi cilvēki nemaz nevar izbaudīt šīs šķirnes dzīvnieku lieliskās darba spējas, jo šķirne joprojām tiek uzskatīta par retu.

Maremmas-Abruco aitusuni iesaka pieredzējušiem saimniekiem, kas spēs mīluli savaldīt un audzināt, lai arī kādos apstākļos viņš dzīvotu. Ja suns tiek turēts kā lopu gans, tādā vidē viņš jutīsies vislabāk, jo spēs īstenot savas dabiskās tieksmes un prasmes. Taču gadījumos, ja suns tomēr ir izvēlēts kā mājas mīlulis, vajag parūpēties, lai mīlulis tiek gan izskrieties, gan arī nodarbināt prātu.

Suņu pasaules lācēns

Foto: Shutterstock
Domājot par šīs šķirnes esamību starp tiem suņiem, kuri raduši dzīvei kalnos, nav šaubu. Tibeta atrodas kalnainā apbidū, tāpēc ir tikai likumsakarīgi, ka šķirnes suņuki, nosaukti tās vārdā, tik tiešām ir braši dzīvojuši kalnos un palīdzējuši cilvēkiem. Tiek vēstīts, ka mastifiem līdzīgie suņi Tibetas reģionā dzīvojuši jau pirms vairākiem tūkstošiem gadu un ka Tibetas mastifs ir radies no viņiem. Suņuki galvenokārt kalpojuši kā gani un sargi, lieliski pildīdami sev uzticēto darbu.

Suņiem ir ievērojams augums un kažoks, kas dzīvniekus pasargā no bargajiem laikapstākļiem, kādi var piemeklēt kalnos dzīvojošos. Tibetas mastifs ir paklausīgs, uzmanīgs un mīlošs. Gadu tūkstoši, šķiet, suņa saskarsmē ar cilvēku nākuši par labu, jo reizēm tā vien šķiet, ka neviens cits cilvēku nesaprot labāk par četrkājaino draugu. Mastifs ir arī ļoti uzticīgs, gatavs darīt sava saimnieka labā pat neiespējamo.

Kā jau ganu suns, mastifs reizēm var būt ietiepīgs, jo ir radis lēmumus pieņemt pats, kad saimnieka nav klāt. Tāpēc stingrs un pārliecināts saimnieks mastifam ir kā nepieciešamība. Veiksmīgas sadarbības rezultātā mastifs kļūs par labāko mīluli, kāds vien pieredzēts. Nebrīnies, ja apkārtējie vēlēsies ar suni iepazīties, jo Tibetas mastifa izskats nereti atgādina mīlīgu lācēnu. Kā var tādam vienkārši paiet garām?

Trīskrāsainais darba suns

Foto: Shutterstock
Līdzīgi kā lielais Šveices ganusuns, arī Bernes ganusuns ir viena no Šveicei raksturīgām mīluļu šķirnēm. Protams, arī tās pārstāvjiem nav sveši ne kalnainie apvidi, ne bargie laikapstāļi, un Bernes mīlulis ar biezo, garo un izturīgo kažoku, ir kā radīts dzīvei tajos. Ierasts, ka šīs šķirnes suņu spalvā mijas trīs krāsas - melna, brūnīgsnēja un balta. Visbiežāk baltā krāsa būs manāma purniņā un krūškurvī, kā tas redzams attēlā, un arī pašā astes galiņā.

Bernes ganusuns ir ārkārtīgi strādīgs, fiziski aktīvs un rotaļīgs suns, kuram laiskošanās noteikti nav dienaskārtības augšgalā. Jau izsenis iedzīvotāji Alpu kalnos un tiem tuvumā ratu vilkšanai, ganīšanai, sargāšanai un, protams, kompānijai izmantojuši šīs šķirnes dzīvnieciņus, kuri visās jomās ir vienīdz labi. Tieši tāpēc šķiet, ka Šveices mīlulis ir universāls un daudzpusīgs dzīvnieks, kura spējas novērtēs daudzi saimnieki.

Rakstura ziņā sunim ir ļoti patīkams temperaments, mīlulis darīs visu, ko cilvēks saka. Viņam patīk mācīties, jo tas nozīmē, ka gaidāmas aktivitātes, un to sunim patīk darīt vislabāk. Interesanti, ka suņuki pieaug salīdzinoši lēni, tāpēc kucēniem raksturīgo rotaļību nezaudē diezgan ilgi. Bernes ganusuns būs lieliska izvēle cilvēkiem, kas dzīvo mājā ar plašāku teritoriju, nevis dzīvoklī. Ierobežot fiziskās aktivitātes suņukam noteikti nav ieteicams.

Ķepa uz...kājas

Foto: Shutterstock

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!