Foto: Shutterstock
Ziemassvētki jau tūdaļ klāt, tāpēc laiks tapināt pēdējos rotājumus, lai svētku dienā atliek vien baudīt dienu. No papīra darinātās sniegpārsliņas var ne vien pa vienai iekārt logos un eglītē, bet arī izveidot virtenes, tāpēc palūko idejas un iepazīsties ar priekšlikumiem, kā darināt skaistās virtenes.

Sniegpārsliņu griešana nudien ir laikietilpīgs process, taču ļoti interesants, jo katra izgrieztā sniegpārsliņa būs citāda un tāpat kā dabā, arī šajā darbmācībā nav iespējams izveidot divas vienādas sniegpārslas. Taču virtenes izveidei nevajadzēs daudz – vien papīru, šķēres, diedziņu, līmi vai līmlenti un labi daudz pacietības, ja vēlies veidot garu virteni. Šajā procesā noteikti vērts iesaistīt bērnus.

Kādus materiālus izmantot

Sniegpārsliņu izveidei par pamatu var ņemt A4 lapas, tikai tad jāapgriež apaļa mala, lai sniegpārsla nebūtu kantaina, taču interesantu rezultātu iegūsi, ja izmantosi baltos kafijas filtrus vai kēksiņu papīra formas, kas jau ir apaļas, tāpēc izpaliks formu pielāgošana. Lai virtenes būtu interesantākas, izmanto ne vien baltu, bet arī, piemēram, sudraba vai zelta papīru, lai vietām pārsliņas būtu arī citā nokrāsā.

Starp citu, ja galīgi nav laika katras sniegpārsliņas izgriešanai, ņem talkā baltos papīra paliktņus, ko parasti liek zem tortēm un kūkām, tāpat mazākā izmēra mežģīņu papīrīši, ko liek apakštasītēs, arī būs piemēroti virtenei. Balto lapu vietā var ņemt arī apdrukātas vai apzīmētas lapas, tas sniegpārsliņām piešķirs īpašāku noskaņu, tāpēc izmanto lietderīgi to, kas paredzēts sadedzināšanai, piemēram, nevajadzīgie dokumenti.

Jebkurā gadījumā izvēlētais materiāls ir jāsaloka vairākās kārtās mazākā trijstūrī, un tad var veikt griezumus, lai veidotos sniegpārslu musturi. Ja tie ir mežģīņu papīrīši, var tos jau uzreiz līmēt pie diega un veidot virteni, ko pēcāk iekarināt vēlamajā vietā.

Ja balts papīrs nešķiet tik interesants, ''Tava Māja'' iesaka izgrieztās sniegpārslas nopūst ar kādu krāsu, piemēram, sudraba, tāpat var izmantot izsmidzināmo mākslīgo sniegu, tad tās izskatīsies vēl pietuvinātākas īstajām sniegpārslām.

Kā veidot virteni

Kad visas sniegpārsliņas izgrieztas, laiks tās savērt vienā diedziņā. Šeit var izmantot līmi, piemēram, PVA, kas uz baltām sniegpārsliņām nebūs tik pamanāma, tikai tad tā jāklāj ļoti uzmanīgi. Vēlams izmantot smalku otiņu, lai katrai pārslai var uzziest nelielu daudzumu līmes.

Ja līmēšana nav pa prātam, var ņemt talkā arī skavotāju un katru sniegpārslu pieskavot pie striķa, bet vēl labāks risinājums būs caurspīdīgā līmlente, kas nebūs redzama gandrīz nemaz. Vēl var iepriekš iegādāties nelielus knaģīšus, tad sniegpārsliņu piestiprināšana pie striķa vai diega būs vēl vienkāršāka. Var arī katru sniegpārsliņu iesiet striķītī ar kādu smalku diegu, baltā vai sudraba krāsā. Sienot tos, var izmantot garākus un īsākus diedziņus, lai sniegpārslas izkārtojas nevienmērīgos augstumos un kopskatā veido skatu, it kā sniegpārslas snigtu gar sienu.

Sniegpārslu līmēšanā ievēro līdzīgu distanci starp sniegpārslām, bet, ja esi sagatavojis tās dažādos izmēros, piestiprini tās pamīšus, lai vietām ir lielākas, vietām mazākas. Diega vai striķa vietā par pamatni, kur piesiet vai pielīmēt sniegpārslas, var ņemt arī pērļu virteni.

Gatavās virtenes pēc tam var izkārt logos, pie kādas tukšās sienas, pie kamīna, krāsns, durvju ailē vai pat eglītē. Skaisti izskatīsies sniegpārslu virtenes arī uz kāpņu margām, pie parādes durvīm un griestos pie lampas iesietas.

Idejas virtenēm

A photo posted by Devin Brown (@fleurandstitch) on Dec 3, 2014 at 11:37am PST

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!