Foto: Shutterstock
Ja rūpējies par kādu četrkājaino draugu, noteikti arī viņam ik gadu iegādājies kādu īpašu dāvaniņu, ko palikt zem eglītes. Taču ne viss, ko varam dāvāt viens otram, ir taustāms, jo svarīgas ir arī sajūtas, kopā būšana, saticība un laba saskarsme. Tāpēc "Cattime" un "Dogtime" sniedz pavisam praktiskus un katram saimniekam īstenojamus padomus, kā sagādāt pacilātu sajūtu ne tikai Ziemassvētkos, bet arī visa gada garumā.

Zināms, ka mājdzīvnieki izbauda katru brīdi, ko tu, mīluļa saimniek, pavadi kopā ar viņu. Nevar gan noliegt, ka arī kaķītim un sunītim ik pa laikam tomēr gribas nopirkt kādu jaunu rotaļlietu (pat ja iepriekšējās vēl nav saplēstas) vai gardu kārumu, ar ko papildināt dzīvnieciņa ikdienas ēdienkarti. Vai tā būtu parasta bumbiņa, jauna guļvieta vai barības graudiņš, redzēt dzīvnieciņu, kas priecīgi lēkā un pieglaužas pie saimnieka, redzēdams kādu jaunu priekšmetu viņa rokās, allaž ir jauki.

Taču ne vienmēr saimnieka rokās jābūt kam kārdinošam, lai mājdzīvnieks nāktu klāt un mīļotos. Protams, rokas un atnestais pārtikas maisiņš, kas nolikts uz galda, kā likts tiks pārbaudīts, dzīvniekam iebāžot tajā galvu un izpētot, kas labs šoreiz pārnests mājās. Vairāk par visu četrkājainais draugs priecājas, ka esi vispār pārnācis mājās, tāpēc arī tevi priecīgi sagaida.

Jāatzīst, kaķi un suni nevar vis salīdzināt kā vienlīdzīgus. Kamēr suns tevi priecīgi sagaidīs, asti luncinādams un sparīgi lēkādams, kaķis, iespējams, pat nebūs atnācis pie durvīm, dzirdēdams tavu atslēgu skaņas. Tāpēc arī dāvanas kaķiem un suņeim būtu jāiegādājas dažādas. Neuztraucies, ja visi līdzekļi jau iztērēti dāvanās bērniem, otrajai pusītei, vecākiem, draugiem vai citiem, jo padomi, ko atradīsi turpinājumā, lielas naudas summas nemaz neprasīs. Patiesībā – tās ir samazinātas līdz minimumam. Taču par tām būs jānorēķinās ar citu valūtu – laiku, pacietību, mīlestību un citām netveramām sajūtām, kas saskarsmē ar četrkājaino draugu ir neizbēgamas, bet pavisam noteikti vēlamas un vajadzīgas. Īpaši svētku laikā mēs apjaušam, ka dāvanas nedrīkst aizēnot kopā būšanas brīžus, tāpēc novērtē arī tos, ko pavadi kopā ar sunīti vai kaķīti! Viņa mīlestība un pieķeršanās nav jāuzpērk ar dārgām rotaļlietām un gardākajiem kārumiem.

Ko sagādāt kaķim

Foto: Shutterstock

Lai arī varētu šķist muļķīgi, pat tik vienkārša darbība – kaķa glaudīšana – reizēm piemirstas, ja esi aizņemts darbos, pārnācis mājās noguris vai gluži vienkārši neomā. Tu noteikti zini, kas tavam mīlulim patīk vislabāk. Vieni ļausies glāstiem tikai galvas apvidū, bet citi uzreiz gāzīsies uz muguras un vēlēsies, lai glaudi arī vēderiņu. Tāpēc pacenties pēc iespējas biežāk sagādāt šos patīkamos brīžus savam dzīvnieciņam, pat ja darbi krājas kaudzē un šķiet, ka ar 24 stundām dienā ir par maz. Kaķis nav tikai dekoratīvs elements mājā, arī viņam nepieciešama tuva saikne ar saimnieku. Kā gan citādi to gūt, ja tu pie kaķa pat nepieej?

Protams, reizēm tā vien gribas domāt, ka tu dzīvo pie kaķa, nevis kaķis pie tevis, taču atceries, ka murrātājs no tevis daudz neprasa. Patiesībā mēdz pat šķist, ka kaķa dēļ vispār nav vērts tērēties (izņemot, protams, barību, smiltiņas kastītei, veterinārārsta apmeklējumus u.c.). Kad tas vislabāk redzams? Protams, kad tikko esi izpakojis kādu jaunu rotaļlietu, kas paredzēta tieši četrkājainajam draugam. Kas viņu no jaunā objekta visvairāk interesē? Pareizi, mantiņas iepakojums! Ja esi iegādājies apavus un kasti kaut uz brīdi atstājis uz grīdas atvērtu, tas ir vien laika jautājums, līdz mīlulis izmēģinās te vienu, te otru ķepu, visbeidzot iekārtodamies par viņu daudz mazākajā kastītē. Kas gan kastēs ir tik vilinošs? Uz to esam mēģinājuši rast atbildi šeit, taču šajā video vari pavērot, kā viens runcis spītīgi cenšas ietilpt mazās kastītēs. Iespējams, saskatīsi līdzības ar savu mājas mīluli.

Turklāt zem savas eglītes Ziemassvētkos arī, iespējams, atradīsi kādu sarūpētu dāvaniņu, kas iepakota kastē. Ja to vēlāk vairs neizmantosi, neizmet kasti ārā, bet gan atstāj savam kaķīti. Vari nešaubīties, tā viņu interesēs!

Lai kaķītis nepavadītu dienas bezdarbībā un garlaicībā un lai dzīvnieks turpinātu asināt prātu, var mēģināt murrātāju apmācīt pārvietoties pie pavadas. Tiesa gan, sākumā labāk konsultējies ar speciālistiem, kas palīdzēs saprast, vai un kā to labāk izdarīt. Daudzi saimnieki, pirmo reizi iznesuši savu kaķīti ārpus mājas, redz, ka dzīvnieks pieglaužas pie zemes un nekustas ne no vietas. Protams, vide ārpus dzīvokļa kaķim būs sveša, taču ar laiku mīlulis var pie tā pierast, gluži kā ir arī ar braukšanu automašīnā. Tādējādi var doties kopīgos izbraucienos, gluži kā to dara, piemēram, runcis Medžiks un viņa saimnieki.

Foto: Shutterstock

Atzīsti – kad bija pēdējā reize, kad tu savu kaķīti samīļoji tāpat vien? Pat tad, ja viņš to neprasīja? Pat tad, ja fonā nebija ieslēgts televizors? Vai atceries, kā izklausās klusums? Šo klusumu abi ar kaķīti varat izbaudīt divatā vai plašākā ģimenes lokā. Vai tas būtu papīrītis, kas tiek mētāts un ko kaķis ar aizrautību atnes atpakaļ, vai mīļa spēlēšanās, blakus nezibot ienākošajām ziņām telefonā. Ja īstenosi šo ideju, būsi pasniedzis dāvanu gan kaķītim, gan sev!

Kaķītis noteikti novērtēs, ja viņu regulāri ķemmēsi. Tas palīdzēs dzīvniekam atbrīvoties no izkritušajām spalvām, kuras vēlāk biezā slānī var klāt tava mājokļa istabu stūrus, kā arī atvieglos kaķa mazgāšanos. Ne visi kaķi pret šo pasākumu izturas pozitīvi, citi cenšas ķemmīti noķert un spēlēties ar to, taču – kas gan cits vajadzīgs, lai kopīgais laiks aizritētu gan vērtīgi, gan aizraujoši? Ķemmēšanos veic regulāri un uzmanīgi.

Vēl kāda dāvaniņa, ko kaķis sniedz tev un ko tu vari sniegt mīlulim, ir draudzīgs skatiens. Kā vēsta "Cattime", lēna acu mirkšķināšana, vienlaikus skatoties uz kaķi, raida mīlulim signālu, ka tu viņu neapdraudi. Ja šo izmēģināsi ar savu kaķi, skatoties uz viņu un lēnām aizverot un atverot acis, vari itin drīz ieraudzīt, kā dzīvnieciņš tev atbild ar to pašu.

Protams, ja zini, ka nekas nesagādā tik lielu prieku, kādu sniedz jauna mantiņa, kamoliņš vai jebkas cits, kaķītis noteikti būs aizrautības pilns ar to spēlēties. Taču atceries, ka arī ar kaķīti jāpavada laiks kopā, un tā būs viena no vērtīgākajām dāvanām, kas noteikti ilgs ne tikai visu nākamo gadu, bet vēl pēc tā.

Ko sagādāt sunim

Foto: Shutterstock

Varētu domāt – kas gan sunim vairāk vajadzīgs? Sak, viņš ir priecīgs pat no tā, ka atnāc mājās. Taču reizi pa reizei gribas arī savu mīluli palutināt, un te nav runa tikai par gardāko kārumu vai jaunāko rotaļlietu. Kā vari sagādāt prieku dzīvniekam ikdienā?

Iespējams, tavā rajonā ir kāds saimnieks, ar kura sunīti tavs mīlulis pastaigas laikā regulāri saostās. Varbūt ir vērts labāk iepazīt arī pašu saimnieku un vienoties par, piemēram, kopīgām pastaigām, kuru laikā sugasbrāļi varēs aizrautīgi paspēlēties? Protams, pirms tam jāsaprot, vai suņi ir savā starpā draudzīgi, taču ikvienam sunītim īpaši vērtīga būs neliela atkāpe no gurdenās ikdienas, kas pavadīta dzīvoklī. Fiziskās aktivitātes tad nav nemaz tik viegli gūt, tāpēc, ja redzi, ka tuvumā vari gūt kādu aktīvu pastaigu biedru, uz priekšu! Ja tomēr tādu nevari atrast, taču noteikti vēlies savam sunītim piedāvāt fiziskās aktivitātes, vari piedalīties "Marley's Fit" aktīvajā fitnesā ar suņiem. Neuztraucies, nav nepieciešamas priekšzināšanas un laba fiziskā sagatavotība, jo šie treniņi notiek pozitīvā gaisotnē un to mērķis ir labi pavadīt laiku ar četrkājaino draugu. Plašāk par to vari lasīt šeit.

Ja tavs mīlulis ir vēl pavisam jauns, vari apsvērt domu par suņu skoliņu, kurā mīlulis apgūs visu svarīgāko, lai būtu tev paklausīgs un saprastu, kas darāms attiecīgās situācijās. Arī tu kļūsi par atbildīgāku un, jā, arī drošāku saimnieku, jo būsi soli tuvāk pārliecībai, ka gadījumā, ja ir kāda krīzes situācija, tavs suns varēs atsaukties uz aicinājumiem doties pie tevis. Reizēm šāda krīzes situācija var būt pat samērā nesvarīgs notikums, piemēram, suņa izskriešana uz ceļa, taču arī tas var apdraudēt viņa drošību. Turklāt paklausības komandas asinās arī sunīša prātu, kas, protams, ir noderīgi. Tad komandas varēsiet atkārtot gan skoliņā, gan mājās, gan ārpus tām, lai mīlulis pierod pie to izpildes dažādos apstākļos.

Foto: Shutterstock

Līdzīgi kā ar kaķi, tā arī ar suni vajadzētu rast laiku spēlēm un kopīgām aktivitātēm, vēsta "Dogtime". Jā, un nevis tam brīdim, kad tu skaties filmu, bet suns tevi neliek mierā, tāpēc ar vienu roku turi rotaļlietu, ko mīlulis paņēmis mutē, bet pats turpini vērst skatienu pret televizoru. Sunītis dienas laikā, ticams, daudz guļ, tāpēc tad, kad esi pārnācis mājās un jau arī bijis pastaigā ar dzīvnieku, pacenties vēl brītiņu veltīt četrkājainajam draugam. Saimnieka uzmanība sunītim ir ļoti svarīga, tāpat kā ir svarīgas arī aktivitātes, ko abi kopā veicat. Pat parasta rotaļlieta, ko suns cenšas izraut no saimnieka rokām, var kļūt par ierosmi aizraujošām spēlēm, kas kā vienu, tā otru nogurdinās pirms ciešā miega.

Ja ikdienas pastaigas maršruts jau kļūst tik paredzams, ka skaidri zini, kur tavs sunītis apstāsies, kur paostīs zāli un pa kuru taku izvēlēsies iet, iespējams, laiks nelielām pārmaiņām. Protams, daudzi saimnieki pastaigām izvēlas teritoriju ap savu māju, taču vērts reizēm pamainīt maršrutu un, piemēram, izejot no mājas, doties uz labo, nevis kreiso pusi. Ja tuvumā ir kāds laukums vai mežs, vari palēnām sākt izpētīt to. Arī tavam sunītim šāda pārmaiņa būs interesanta, jo ļaus iepazīt citas smaržas, kas dzīvniekam ir aktuāli. Lai arī cilvēka deguns daudzas smaržas neuztver, suņa oža, kā zināms, ir ārkārtīgi spēcīga. Tāpēc ļauj iepazīt sunītim pēc iespējas plašāku pasauli, īpaši tāpēc, ka ikdienā mīlulis galvenokārt uzturas mājoklī, kur zināms katrs centimetrs.

Lūk, arī šādas dāvanas vari sagādāt savam četrkājainajam draugam, tikai neaizmirsti tās ierakstīt darāmo darbiņu sarakstā nākamajam gadam. Ilgtermiņā gan kaķis, gan suns būs tev tikai pateicīgi, turklāt laba un atbildīga saimnieka uzdevums un pat pienākums ir rūpēties par sava mājdzīvnieka labsajūtu. Būt siltumā un paēdušam – jā, arī tas ir svarīgi, taču palūko, vai tavā ikdienā gadījumā nav kāds brītiņš, ko veltīt savam dzīvnieciņam. Galu galā – viņš ir atkarīgs no tevis!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!