Foto: Shutterstock
Pie tevis atnāk ciemiņi, taču suns nemaz nevēlas ar sanākušajiem iedraudzēties un ar aizdomīgu skatienu nopēta ikvienu, kurš pārkāpj pāri slieksnim? Daudzi saimnieki tiecas domāt, ka suns sajūt cilvēka slikto enerģiju un ļaunos nodomus, tāpēc steidz sevi aizstāvēt, nelaižot svešinieku tuvumā. Kā ir patiesībā?

Dzīvnieku speciālisti norāda, ka aizmetņi šādai darbībai var būt meklējami jau suņuka mazotnē. Kucēnam augot un attīstoties par pieaugušu suni, ir ārkārtīgi būtiski mīluli socializēt un audzināt. Lai arī šķiet, ka sunītim allaž vajadzīgs miers un klusums, tādējādi suns var izaugt par bailīgu mīluli, kurš sev klāt nelaidīs teju vai nevienu cilvēku. Tāpēc vēlams sunīti pamazām iesaistīt cilvēkos, veicināt saskarsmi ar dažādiem cilvēkiem (gan pieaugušajiem, gan bērniem, protams, uzmanot, lai četrkājainais draugs nevienam nenodara pāri). Ja saimnieks nav pārliecināts par to, kā labāk audzināt savu sunīti, noteikti par ļaunu nenāks vērsties pēc padoma pie suņu audzētāja (ja sunītis ir šķirnes, tad audzētājs, ticams, būs zināms) vai kinologa. Speciālists pastāstīs, kā labāk reaģēt konkrētās situācijās, paskaidros, kā tuvoties dzīvnieciņam, lai viņu nenobiedētu, un kā socializēt suņuku.

Savukārt tad, ja sunītis ir pieaudzis, turklāt audzis nepietiekami labos apstākļos, var gadīties, ka izveidojas visai stipras asociācijas, piemēram, ar vīriešiem. "MansDraugs" jau iepriekš vēstīja par suņukiem, kuri izglābti, taču vairās no vīriešiem un baidās pat no jebkura cilvēka. Tad dzīvnieku patversmē "Labās mājas" tika organizēta īpaša suņu socializācijas skoliņa, kur mācījās arī mīlulis Jancis. Viņa stāstu var lasīt šeit.

Suņu treneris Sems Beso "Sam The Dog Trainer" skaidro, ka nepatikas izrādīšanā vaina var būt meklējama gan sunī, gan cilvēkā, gan abos kopā. Tā var būt neveiksmīga pieredze kucēna laikā, kas turpmākajā dzīvē atgādina par nepatīkamajām atmiņām, piemēram, saskarsmē ar pieaugušo vai bērnu. Beso raksta, ka viņa pieredzē ir gadījums, kad skolēns sparīgi devies pie suņa, dzīvnieciņu nobiedēdams. Tas neatstāja labu iespaidu uz mīluli, un viņš turpināja baidīties no bērna ikreiz, kad jaunais cilvēks sunim tuvojies. Treneris ar mīluli strādājis, un sunītis kļuvis pielaidīgāks pret dažāda vecuma cilvēkiem, joprojām pret nobiedētāju izturoties ar pietāti.

Foto: Shutterstock

Tāpat jāņem vērā izturēšanās pret suni, kas var radīt nelabvēlīgu attieksmi kā pret ģimenes locekļiem, tā citiem cilvēkiem. Speciālists atgādina, ka neviens treniņš ar suni nebūs lietderīgs, ja kopējā ģimenes locekļu attieksme nemainīsies. Ja cilvēki sunīti aizskar, protams, mīlulis centīsies sevi aizstāvēt un to darīs arī svešinieku klātbūtnē. Tāpēc, ja tiek ievērota īpatnēja suņa attieksme vai izvairīšanās no cilvēka, jārod cēlonis un risinājums ne tikai sunī, bet arī ģimenē. Iespējams, tieši ģimenes locekļu paradumi un vide, kurā suns dzīvo, veicinājusi tādu attieksmi. Nesen arī "MansDraugs" ziņoja par kādu gadījumu Ulbrokā, kur vīrietis mazā telpā bija ieslodzījis sunīšus, un nu šie dzīvnieciņi atkal mācās satikt ar svešiniekiem, tostarp vīriešiem. Tāpat ieslodzīšana mazā telpā veicināja to, ka sunīši dabiskās vajadzības nokārto iekštelpās, nevis, kā tas būtu ierasts, ārā. Videi un apstākļiem ir liela loma suņa uzvedības veidošanā.

Savukārt dzīvnieku speciālists Stenlijs Korens "Modern Dog Magazine" skaidrojis, ka suns vēro savu saimnieku un var pārņemt viņa izturēšanās veidu. Kā saimnieks attieksies pret cilvēkiem, tā arī suns var izturēties sabiedrībā. Tas gan darbojoties arī pretēji, proti, ja suns redz, ka svešinieks izturas liekulīgi un nelaipni pret saimnieku, mīlulis var apjaust, ka šī persona turpmāk jāiekļauj "nevēlamo" vai "aizdomīgo" cilvēku sarakstā.

Protams, nevar izslēgt arī pragmatiskus apsvērumus, kas var ietekmēt suņa izturēšanos. Iespējams, mīluļa piesardzību veicina cilvēka smaka (daudziem suņiem nepatīk alkohola smarža), jo, kā zināms, suņa oža ir ārkārtīgi spēcīga. Tāpat atklāts smaids, radot zobus, sunim var nepatikt. Dabā zobu atņirgšana ir viena no agresivitātes izpausmēm. Ožas dēļ suns var arī just, ka cilvēks ir nobijies, savukārt tas var veicināt suņa neuzticību. Baiļu gadījumā izmainās cilvēka kustības, ķermeņa valoda, elpošana, un mazās nianses suns veikli uztver. Tas gan nenozīmē, ka mīlulis uzreiz uzbruks, taču saimniekam var likt ciešāk turēt pavadu un apzināties, ka viņš ir atbildīgs par apkārtējo cilvēku drošību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!