Foto: Shutterstock
Viena no kaķa ikdienas neatņemamām daļām ir kastītes apmeklēšana. Un daudzi kaķu saimnieki noteikti zinās tos brīžus, kad kaķītim gadījies smiltiņas pārmest pāri kastītes malām tā, ka tās līdz ar ķepām tiek pārnestas uz citām mājokļa vietām. Kā to vērst par labu?

"Cattime" ieteikts kaķa kastīti tīrīt regulāri, katru dienu. Saimniekam vēlams nepieļaut situāciju, kad kaķītim nākas meklēt brīvu vietu kastītē, lai nokārtotos. Nevajadzētu kastītes tīrīšanu atlikt uz pēdējo brīdi vai par to aizmirst uz vairākām dienām, jo arī murrātājam labāk patiks iekāpt iztīrītā kastītē. Ja kastīte būs pilna, kaķis var izmisīgāk kašņāt smiltiņas, līdz ar to iespējamība, ka tās pārripos pāri kastītes malām, būs lielāka.

Vēl vērts apsvērt smiltiņu daudzumu, proti, tā samazināšanu. Jo vairāk smiltiņu būsi piebēris kastītē, jo vairāk tās birs pāri malām brīdī, kad kaķis ar ķepām tās kasīs. Ja regulāri tīri kastīti, liels daudzums smiltiņu nav nepieciešams, vien atliek iebērt nedaudz vietā pēc tīrīšanas reizēm.

Ja kaķītim nav grūtību kāpt pāri kastītes malām, var iegādāties kastīti ar augstākām maliņām. Tādējādi, kasot smiltiņas, tās tik viegli nepārspruks uz grīdas. Augstās maliņas gan var būt pārbaudījums kaķēniem un gados vecākiem kaķiem, kuriem jau parādījušās kaulu un locītavu problēmas, tāpēc allaž apsver, kas būs labāk tavam mīlulim. Savukārt, ja esi nolēmis iegādāties kastīti ar jumtiņu, ņem vērā to, vai kaķim būs ērti tajā atrasties un nokārtoties. Lai arī salīdzinoši slēgtajā kastītē smiltiņas, ticams, tik ātri ārā nebirs, varbūt pašam mīlulim nebūs ērti kastītē izstiepties, sēdēt un nokārtoties.

Taču, ja zini, ka tavs kaķis visai sparīgi kašņā kastītes saturu, apdomā, vai nevajadzētu zem tās palikt kādu paklājiņu, piemēram, no gumijas, ieteikts "Petsafe". Lūko, lai paklājiņš būtu tik liels, ka uz tā var gan atrasties kastīte, gan kaķis nedaudz pastaigāt, lai no ķepām atliptu pieķērušās smiltiņas. Tad arī pārbirušais kastītes saturs saķersies paklājiņā un neslīdēs pa grīdu, un pēc tam tās varēsi viegli izpurināt.

Protams, apdomā arī to, vai smiltiņas pašas par sevi nav pārāk lipīgas un nepiestiķējas klāt pie kaķa ķepiņām. Tad vislabākais variants būs tās nomainīt, lai arī pašam kaķītim ir ērtāk.

Tāpat apdomā, vai kastīte šobrīd atrodas labākajā vietā. Bieži vien saimnieki to novieto tualetē vai vannasistabā, un tad jāievēro, vai kāds graudiņš negadīsies solī, īpaši, ja dodies ar basām kājām. Kastītei noteikti nevajadzētu atrasties istabā, kur vienlaikus apgrozās daudz cilvēku. Gluži kā cilvēkam, tā arī dzīvnieciņam ir svarīgi atsevišķos brīžos būt vienam un netraucētam.

Kādas kļūdas kaķu saimnieki mēdz pieļaut, iekārtojot sava mīluļa kastīti? Vairāk lasi šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!