Foto: Shutterstock
Ausis vējā plīvo brīvi... Vai esi redzējis, ka suns bauda dienu, galvu izliecis pa braucošas automašīnas atvērtu logu? Varbūt tā dara tavs suns? Lai arī šī darbība var šķist ārkārtīgi mīlīga, patiesībā saimniekiem vajadzētu būt piesardzīgiem.

Līdzīgi mums, cilvēkiem, spējais vējš rada atvēsinošu sajūtu, ticams, arī suņi brāzmās var justies labāk, īpaši, ja ir karsta diena. Taču tāpat mīluļiem var rasties arī veselības problēmas. Piemēram, veterinārārsts Bens Kleins "Reader's Digest" norādījis, ka viens no veidiem, lai noteiktu suņa kurlumu, paredz nedaudz iepūst mīluļa ausī. Ja suns nekādi nereaģē, tas jau liecina par veselības problēmām un arī iespējamu kurlumu. Lai arī cilvēkiem reizēm patīk iepūst otram biedram ausī, to nevajadzētu darīt ar sunīti, jo, kā ticis speciālists Kleins, mīluļa ausis ir ārkārtīgi jutīgas, tāpēc pēkšņs pūtiens ausī tam var radīt nevis patīkamas, bet gan traucējošas sajūtas. Turklāt tas varot arī sakacināt suni.

Savukārt veterinārais speciālists Viljams Monro portālam pastāstījis, ka ārējie traucēkļi, piemēram, putekļi, smiltis, akmens gabaliņi varot traumēt sunīša ausis, ja pēkšņi tajās vēja iespaidā iekļūst. Smalkie graudiņi var nonākt ausu kanālos, kas tālāk jau spēj radīt lielākas problēmas. Veterinārārsti pat minējuši, ka tieši galvas bāšana no automašīnas un vējš, ko suns tad pieredz, vairumā gadījumu rada ausu infekcijas.

Foto: Shutterstock

Taču ne viss ir tik tumšām krāsām mālēts, jo, piemēram, portāls "Pets.TheNest" vēsta, ka suņi gluži vienkārši ir ziņkārīgi, tamdēļ arī mēdz galvu izbāzt ārā pa logu un uztvert smaržas, ko citādi nebūtu iespējams izdarīt. Automašīnai ātri braucot, suns var uztvert daudzas smaržas, iepazīstot pasauli citādā veidā. Tamdēļ reizēm var novērot, ka suns ošņā durvju vai logu spraugas, pa kurām gaiss iespraucas braucamrīkā. Ziņkāre vada suņa degunu, tāpēc mīlulis var censties izmantot jebkuru iespēju, lai paošņātu gaisu, kas ieplūst pa atvērto logu, pat ja tas nozīmē, ka galva atrodas ārpus spēkrata.

Saimniekam gan vienmēr vajadzētu būt uzmanīgam, īpaši, ja četrkājainais draugs ir augumā maziņš. Jebkurā mirklī suns var nejauši izkrist vai pat mērķtiecīgi izlekt no automašīnas, un tad sekas var būt ļoti smagas. Tāpat, kā jau minēts, sunītis var saskarties ar kādu lidojošu zaru vai arī vienkārši koku, kam tiek braukts garām. Smiltis, gruži, kādi lidojoši kukaiņi arī var nejauši iekļūt ne tikai mīluļa ausīs, bet arī mutē un acīs. Turklāt, ja mīluļa ausis vējā tiek sparīgi plivinātas, tas arī var ietekmēt sunīša labsajūtu un ausu veselību. Tāpat var tikt ietekmētas arī sunīša plaušas, elpojot auksto gaisu.

"The Dodo" ieteikts saimniekiem būt allaž modriem un neatvērt logu pilnībā, lai nepastiprinātu iespēju, ka suns pa to varētu izlekt. Tā vietā logu var atvērt vien līdz pusei, lai suns, automašīnā sēžot, joprojām varētu iepazīt dažādās smaržas. Vienlaikus jāuzmanās, lai suns pa automašīnas logu nevērtos tad, kad tiek braukts lielā ātrumā, piemēram, pa šoseju. Jo lielāks ātrums, jo straujāks šķitīs vējš, kas var kaitēt sunītim, nevis veicināt labsajūtu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!