Foto: Shutterstock
Ausis pieglaustas pie galvas - vai tas nozīmē, ka suns ir dusmīgs un gatavs uzbrukt? Izrādās, šī darbība tulkojama dažādi, turklāt ne viennozīmīgi. Kamēr vienā gadījumā pieglaustās austiņas varētu signalizēt, ka suns ir negatīvi noskaņots, cits gadījums rādīs, ka mīlulis draiskojas un ir laimīgs. Viena pareizā varianta šajā sakarā, šķiet, nav.

Daudzos informācijas avotos norādīts, ka pieglaustās austiņas var simbolizēt gan prieku, gan nervozitāti. Viss ir atkarīgs no apkārtējās vides un situācijas, kādā mīlulis ir nonācis. Piemēram, ja suns būs nonācis saskarsmē ar sugasbrāli, pieglaustās austiņas var signalizēt par iespējamiem draudiem, pakļāvību, nepatiku būt esošajā situācijā, vēsta "Dogtime". Pieglaustas austiņas šajā gadījumā nozīmēs, ka suns ir nobijies un nervozs, un visādi centīsies izvairīties no šīs situācijas. Līdztekus pieglaustām austiņām varēs novērot arī citas pazīmes, kas liecina par bailēm un nepatiku, piemēram, sunīša ķermenis būs sakumpis, nedaudz pat pieliecies tuvāk zemei, tāpat arī aste var būt iespiesta starp pakaļkājām. Suns kustēsies daudz lēnāk nekā ikdienā, turklāt ar visu ķermeni tas centīsies pavērsties prom no draudīgā sāncenša.

Ir arī tādi saimnieki, kuri, redzot savu mīluli ar pieglaustām austiņām un sānis novirzītu skatienu, domā, ka viņu mīlulis izjūt vainas apziņu, bet arī to var raksturot kā suņa vēlmi izbēgt no situācijas. Ja četrkājainais draugs redz, ka saimnieks ir dusmīgs un neapmierināts, piemēram, tāpēc, ka mīlulis sagrauzis kādu kurpi, protams, suns nevēlēsies būt līdzās negatīvi noskaņotam saimniekam.

Tāpat pieglaustas austiņas var liecināt arī par gluži vai pretējo darbību, proti, prieku. Kad suņuks vēlas saimniekam iedot "buču" jeb nolaizīt seju, daudzos gadījumos var novērot, ka mīluļa austiņas ir pieglaustas. Sunītis šajā situācijā saimnieku, ticams, neapdraud, taču ir priecīgs būt saskarsmē ar cilvēku. Šādi novietotas austiņas var novērot arī draiskulīgās spēlēs, kad sunītis aizrautīgi skraida, gaida nākamo saimnieka soli vai vārtās zālē, aicinādams rotaļai pievienoties arī pārējos ģimenes locekļus. Arī suņa ķermenis neliecinās par to, ka mīlulis būtu gatavs, piemēram, uzbrukt. Ķermenis būs atbrīvots, aste nebūs iespiesta kājstarpē, bet tiks lustīgi lucināta.

Foto: Shutterstock

Tiesa, abos gadījumos rūpīga uzmanība jāpievērš tam, cik cieši austiņas ir pieglaustas. Ja vien nedaudz, tad tas drīzāk norāda uz suņa draudzīgumu un interesi par, piemēram, saskarsmi ar saimnieku. Kamēr dabiskajā stāvoklī austiņas var būt saspicētas, tiklīdz mīluli kaut kas ir ieinteresējis, sadzirdēta kāda skaņa vai saimnieku čalas blakus istabā, tā austiņas tiek pavērstas attiecīgajā virzienā. Savukārt tad, ja ausis pieglaustas pavisam un novērotas vēl citas pakļaušanās un baiļu pazīmes, ir diezgan droši, ka suni kaut kas ir iebiedējis, turklāt tas var būt ne tikai cits dzīvnieks, bet arī saimnieks pats. Tāpēc, ja novēro, ka tavs sunītis bieži izrāda šādu darbību un austiņas daudzos gadījumos ir pieglaustas, konsultējies ar kādu speciālistu, kas, novērtējot situāciju, spēs ieteikt labākos padomus, kā ar to cīnīties. Iespējams, sunītis nav gana socializēts un baidās no apkārtnes, iespējams, kaut kas ir jāmaina saimnieka un suņa komunikācijas veidā.

"Pet365" tiek vēstīts, ka pieglaustas austiņas var liecināt par draudzīgu, agresīvu, nemierīgu, pakļāvīgu suni. Allaž ir jāņem vērā apkārtne, kādā suns atrodas, jo tajā visbiežāk var novērot kādus draudus, kas veicinājuši vienu vai otru suņa izturēšanos. Reizēm nemiers un trauksme var attīstīties tiktāl, ka suns pašaizsardzības nolūkos uzbrūk. Ja šķietami bez iemesla novēro savā sunītī šādu uzvedību, noteikti neatstāj to bez ievērības un konsultējies ar audzētāju vai kinologu, kas palīdzēs problēmu risināt, jo katrs gadījums var būt citāds un uzvedības kairinātāji var atšķirties.

Tiesa, vislabāk austiņu pozīcijas izmaiņas var novērot suņos, kuru ausis ir stāvas, nevis noļukušas, lai arī, piemēram, basethaunds, kura austiņas ir garas un nokarenas, spēj tās kustināt. To gan var būt grūtāk pamanīt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!