Foto: Shutterstock
Līdz ar adventes laiku teju katra mājās pienāk arī diena, kad sveču vasks nopil tur, kur nevajadzētu – uz sienām, ja svece bijusi tai pārāk tuvu, uz televizora, stikla galdiņa virsmas, uz vannas malas vai citur vannasistabā, baudot spa noskaņu. Taču nebūt nav ar to jāsamierinās, vasks ir notīrāms, tikai jāzina īstā metode.

''Apartment Therapy'' apkopojis padomus ar neierastākām situācijām, kur nopilējis vasks. Ja gadījies vaskam nokļūt uz krāsotām sienām, vispirms būtu svarīgi jau tajā brīdi ar sausu salveti uzreiz censties noslaucīt pēc iespējas vairāk karstā vaska. Ja tas nav pagūts vai ar to nav gana, sakarsē gludekli uz zemāko temperatūru un, uzliekot papīra salveti, pagludini sienu tajā vietā. Vasks izkusīs un pielips pie papīra. Svarīgi ik pa brīdim apmainīt salveti, lai no jauna nenosmērētu sienu.

Ja tā ķieģeļu mūra siena, kamīna mala vai kāda cita virsma no ķieģeļiem, šajā gadījumā svarīgi necensties uzreiz berzēt vai skrāpēt vasku. To var darīt uzmanīgi tikai tad, kad vasks pilnībā sacietējis. Vislabāk ļaut vaskam pilnībā atdzist – procesu var paātrināt, pieliekot kaut ko aukstu, piemēram, dvielī ietītus ledus gabaliņus. Tad ar sviesta nazīti vai ko citu ne pārāk asu uzmanīgi kasi nost lieko vasku. Pēc tam ķieģeļu virsmu nomazgā ar siltu ziepjūdeni – tad arī pazudīs taukainie pleķi no vaska.

Ar koka virsmām nav vienkāršāk – ja vasks nopilējis uz tās, jāievēro īpaša pietāte. Nevajadzētu nedz skrāpēt, nedz berzēt virsmu. Tā vietā ņem fēnu un sasildi vasku, lai tas ir mīksts, pakusis un uzslauki to ar kādu drānu. To arī ieteicams darīt pēc iespējas ātrāk, jo vaskam ir tendence atstāt taukainus pleķus. Savukārt, ja cietis stikla galdiņš vai cita stikla virsma, arī šajā gadījumā vislabāk izmantot fēnu, pakausējot vasku un tad to uzslaukot. Var censties sacietējušu vasku nokasīt ar žileti, taču tādā gadījumā jāuzmanās, lai nesaskrāpētu virsmu.

Ja sveces izmantotas vannasistabā un pēc spa noskaņas baudīšanas vasks palicis uz vannas vai izlietnes malas, vislabākais veids, kā to dabūt nost – ar plastikāta karti vai citu ko līdzīgu nokasīt sacietējušo vasku.

Vēl var gadīties, ka vasks nopil uz televizora virsmas, tādā gadījumā jācenšas to uzmanīgi noplēst vai nokasīt.

Savukārt ierastākas situācijas, ar sveču vaska tīrīšanu no lamināta grīdas, paklāja un audumiem aprakstītas šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!