Foto: Shutterstock
Uzguļas virsū, cītīgi seko un cenšas pievērst sev uzmanību. Vai tā dara arī tavs kaķis? Tas nav nekas slikts, mīlulis vienkārši vēlas piesaistīt tavu uzmanību un arī pats izrādīt, cik daudz tu viņam nozīmē.

Turpinājumā vari iepazīties ar vēl citām kaķu darbībām, kas daļai saimnieku, iespējams, šķiet kaitinošas, taču arī tās savā veidā liecina par peļu junkuriņa pieķeršanos, mīlestību un uzticību cilvēkam. Vai šajos aprakstos atpazīsti savu mājas mīluli?

Kā zināt, ka saimnieks kaķim ir svarīgs

Foto: Shutterstock

Kaķi ir mīļi mājdzīvnieki, to noteikti apstiprinās daudzi peļu junkuru saimnieki. Lai arī katrs kaķis savu mīļumu un pieķeršanos saimniekam izrāda citādi, "Catster" izvēlētas tās pazīmes, pēc kurām var noteikt, cik svarīgs kaķim ir cilvēks.

Reizēm par murrātājiem gribas teikt, ka saimnieks viņam nemaz nav vajadzīgs un ka patiesībā cilvēks dzīvo pie kaķa, nevis kaķis pie cilvēka. Jā, kaķi tik tiešām ir diezgan neatkarīgi, bet tas nenozīmē, ka ar viņiem nevar sadraudzēties. Tieši pretēji – veiksmīgas komunikācijas rezultātā kaķis saimniekam būs kā "aste", kas seko ik uz soļa.

Lai saprastu, ka saimnieks kaķim ir svarīgs, vērā jāņem galvenokārt kaķa ķermeņa valoda un uzvedība, jo no ņaudēšanas neko daudz nevarēs saprast. Tāpēc, lūk, vairākas pazīmes, kas liecina par pieķeršanos!

Piemēram, lēna acu mirkšķināšana. Vērties kaķa acīs, nenovēršot skatienu, nudien nevajadzētu. Taču, ja redzi, ka mīlulis lēnām aizver un atver acis, tad zini – tā tiek saukta arī par "kaķa buču". Tā ir mīļuma un pieķeršanās, un uzticības pazīme. Saimnieks to var pat izmēģināt pats, skatoties kaķim acīs, lēnām pieverot un atverot savas acis un vērojot, vai kaķis atbild ar to pašu.

Lasīt vairāk

Kāpēc kaķis ar visu ķermeni pieglaužas cilvēkam vai priekšmetiem

Foto: Shutterstock

Mājas mīlulis pienāk pie saimnieka un draudzīgi pieglaužas vai pieiet pie durvju ailes un ar ķermeni atspiežas pret to – šī kaķu darbība daudziem saimniekiem noteikti ir zināma. Kāpēc kaķis tā dara?

Protams, pieglaušanās var būt vien mīlestības un uzticības izpausme, taču interneta vidē rodami vairāki skaidrojumi tam, kāpēc peļu junkuriņš ar visu ķermeni mēdz izrādīt uzmanību ne tikai cilvēkiem, bet arī citām lietām un vietām. "Huffington Post" vēstīts, ka kaķis pieglaužoties iezīmē savu teritoriju, savukārt savvaļā mīluļi pieglaužas viens otram, lai sasveicinātos. Turpretim "Pet Place" piedāvā paplašinātu skaidrojumu, proti, ka kaķis pieglaužas, lai atstātu savdabīgas "ziņas" jeb feromonus, kas iekļauj dažāda veida informāciju. Tie kalpo kā komunikācijas rīki, lai pavēstītu, ka konkrētā teritorija pieder kaķim un ka tā ir labi zināma. Svešinieks šo ziņu "nolasītu" un apjaustu, ka to atstājis cits kaķis.

Feromoni pozitīvi iedarbojas uz kaķi, norādīts "Pet Place". Tādējādi, iezīmējot teritoriju, kaķis gūs apstiprinājumu tam, ka tā ir viņam draudzīga un nenodarīs kaitējumu. Savukārt kaķis, paviesojoties vietā, kur iepriekš pieglaudies cits mīlulis, var pasmaržot atstāto "ziņu" un pieglausties konkrētajai vietai pats. Tiek pat vēstīts, ka smaržas, kas paliek cilvēka ožai apslēptas, mēs uzņemam, glaudot mīluli vai ļaujot, lai viņš mums pieglaužas pie kājām vai citām ķermeņa daļām.

Lasīt vairāk

Kāpēc kaķi laiza cilvēka rokas

Foto: Shutterstock

Pieauguši kaķi 50 procentus nomoda laika pavada, sevi laizot. Savukārt kaķēni un īpaši draudzīgi pieauguša vecuma dzīvnieki labprāt laiza arī savus sugas brāļus. Nereti pūkainie četrkājaiņi zelē arī savu saimnieku apģērbu vai laiza rokas. Turpinājumā portālā "Mnn.com" publicētais ekspertu skaidrojums šādai dzīvnieku rīcībai.

Visbiežāk kaķi šādi izrāda savu pieķeršanos un mīlestību pret saimnieku, līdzīgi, kā to dara kaķenes, laizot un mazgājot savus mazuļus.

Jāpiebilst, ka kaķa mēles atstātās pēdas, tāpat kā nagu skrāpējumi, ir sava veida teritorijas iezīmēšana un citu sugas brāļu brīdināšana par savu klātbūtni.

Lasīt vairāk

Kāpēc kaķis seko saimniekam līdzi uz vannasistabu

Foto: Shutterstock

Reizēm kaķu darbības un motivācija var būt neizprotama. Te viņi nolemj, ka jāguļ kartona kastē, taču pēc brīža jau tieksies kaut ko nogrūst no galda vai paskraidīt pa māju. Taču ir vēl kāda pazīme, kas vieno daudzus jo daudzus peļu junkurus: sekošana līdzi saimniekam pat uz vannasistabu.

Ikdiena ar četrkājaino draugu noteikti nav parasta, tajā allaž ir kādi pārsteigumi, negaidītas situācijas un dažādas emocijas. Un, šķiet, kaķu saimnieki jo labi zina, ka viņu mīlulis noteikti dara arī to, kas nav līdz galam izskaidrojams un ko nevar "iztulkot" pat dzīvnieku speciālisti. Kāpēc gan kaķim būtu jāseko līdzi savam saimniekam uz vannasistabu? Bieži vien murrātāji dodas līdzi cilvēkam, piemēram, uz virtuvi, kur dabū ēdienu, vai guļamistabu, kur ērti iekārtoties saldam miegam. Kāds gan labums no vannasistabas?

Iespējams, ka šajā mājokļa telpā iekārtota kaķa kastīte, kuru viņš, saprotams, dienas laikā vairākkārt apmeklē, tāpēc var gadīties, ka dabiskās vajadzības kaķim kārtojamas tobrīd, kad uz vannasistabu dodas kāds ģimenes loceklis. Tāpat pastāv varbūtība, ka vannasistabā gluži vienkārši ir silti, jo tajā tikko mazgājies kāds ģimenes loceklis. Kaķiem, protams, patīk siltums, un viņi tieksies izmantot katru iespēju ērti iekārtoties un sildīties.

Lasīt vairāk

Kāpēc kaķiem patīk gulēt uz drēbēm

Foto: Shutterstock

Kaķu saimnieki noteikti būs ievērojuši, ka četrkājainais draugs par savu guļvietu labprāt izvēlas tikko mazgātu palagu kalnu, novilktu džemperi vai citu apģērba gabalu. Kāpēc tas tā ir?

Kaķis lielāko dienas daļu pavada guļot, turklāt guļvieta vienmēr tiek mainīta. Vienubrīd mīluli var atrast uz grīdas, guļot tieši tur, kur istabā iespīd saule, bet citā brīdī kaķis jau ir atradis vietu uz dīvāna, savukārt vēlāk, iespējams, pamanīs, ka skapja durvis ir atvērtas, un iekārtosies plauktā ar glīti saliktajiem palagiem. Apģērbs un citi auduma gabali ir iecienīta vieta, kur kaķi nododas saldam miedziņam, bet iemeslu šādai izvēlei var vien minēt.

"Pets4homes" vēstīts, ka, iespējams, kaķus vilina siltums. Patiesībā tas pat nebūtu brīnums, jo arī cilvēki labprāt izvēlas tās vietas, kurās viņiem gulēšana būs vissiltākā. Kaķi var izvēlēties gulēt gan uz siltas segas, gan arī plauktā, kas ļoti labi uztur siltumu, gan arī uz, piemēram, jakas vai džempera, ko saimnieks tikko novilcis. Turklāt te liela nozīme būs arī tam, ka apģērba gabals pieder saimniekam, līdz ar to arī smaržo pēc viņa. Tas mīlulim noteikti patīk. Jāpiebilst, ka kaķim ļoti patīk gulēt šaurās vietās, tostarp arī plauktā, un, no kaķa skatu punkta raugoties, tā noteikti varētu būt vien sagadīšanās, ka skapī atrodas arī apģērba gabali.

Lasīt vairāk

Kādēļ kaķi ir apsēsti ar padusēm

Foto: Shutterstock

Kaķis paosta tavu padusi un tad enerģiski berzē savu purniņu pret to. Viņš var sākt siekaloties, laizīt tavu padusi vai arī aiztikt to ar ķepām. Šāda uzvedība šķiet dīvaina un mulsinoša. Kādēļ kaķi mēdz tā darīt?

Kaķa pasaule griežas ap tā ožas maņu. Padusēs ir dziedzeri, kuri izdala tādu smaržu, kas mūsu degunam pat nav sajūtama, taču kaķus tā pievilina gluži tāpat kā vieta gultā, kurā jūtama mūsu smarža, un drēbes, kas mums dienas laikā bijušas mugurā.

Garša ir cieši saistīta ar ožu, un kaķus pievilina sāls – sviedru sastāvdaļa, kas atrodas uz mūsu ādas.

Kaķu oža ir aptuveni 14 reižu labāka nekā cilvēka oža, un viņus ļoti piesaista visi unikālie feromoni, kurus izdala katra cilvēka organisms. Lai cik tīri mēs būtu, kaķu superjutīgais deguns joprojām spēs sajust mūsu smaržu, tieši tāpēc kaķiem tik pievilcīgas šķiet mūsu paduses, kurās atrodas sviedru dziedzeri.

Lasīt vairāk

12 pazīmes, kas liecina – tavs kaķis tevi vienkārši dievina

Foto: Shutterstock

Mēs esam pieraduši uzskatīt, ka visi kaķi ir gana patstāvīgi, vienmēr paši par sevi un absolūti nav pieķērušies cilvēkam. Tomēr patiesībā šie ūsaiņi līdz ausīm ir iemīlējušies savos saimniekos.

Kas par to liecina? Lūk, "Adme" apkopojis virkni pazīmju, kas liecina – tavs murrātājs ir kā bez prāta pēc tevis!

Kaķis skumst pēc tevis, kad neesi blakus, un sagaida mājās

Kaķis priecīgi izskrien tevi satikt katru vakaru, kad pārnāc mājās no darba. Ja tevis ilgi nav bijis, viņš tevi neatstās mierā un skaļi murrās, ja mēģināsi iet prom. Tātad, viņš pēc tevis ļoti skumis un tagad vairs negrib nekur laist.

Viņš visur staigā līdzi, vēlas būt iespējami tuvāk blakus

Kaķis maisās pa kājām, sēž tev uz pleca un noteikti lec klēpī, ja vien apsēdies? Kaķis pieprasa no tevis rūpes, mīlestību un uzmanību, vēloties būt iespējami tuvāk blakus. Un vēl tuvāk… Un vēl…

Viņam ļoti patīk samīļoties/apskauties

Pilnībā saprotams mīlestības žests – kaķim patīk tevi apskaut un viņš to dara, izmantojot ikvienu izdevību.

Viņš uz tevi skatās ar mīlestību

Šādu skatienu iespējams saprast arī bez vārdiem. Bet vispār kaķa acu skatiens pieder tikai tiem, kuriem viņš uzticas.

Viņš "sarunājas" ar tevi. Un murrā. Īpaši murrā

Kaķi nemurrā, kad komunicē paši ar sevi. Šo prasmi viņi parāda tikai tad, kad komunicē ar tevi.

Viņam ļoti patīk tavs apģērbs

Kad kaķis guļ nevis uz sava spilventiņa vai krēslā, bet uz tikko izgludinātas blūzes, tas var briesmīgi nokaitināt. Bet tas ir arī tik mīļi!

Patiesībā kaķis guļ uz tavām lietām, jo sajūt tavu smaržu. Bet tur, kur esi tu, viņš jūtas drošībā.

Grib pagulēt tavā gultā

Un te netiek runāts tikai par to, ka kaķis nevēlas palikt viens. Bieži, kad mājās ir divi kaķi, tikai viens no viņiem raujas pagulēt saimnieka gultā. Tas nozīmē, ka kaķis vienmēr vēlas būt tev blakus.

Nes dāvanas

Kāds atnes peli un putniņu, bet kāds ir ar vēl lielāku izdomu. Jebkurā gadījumā, ja kaķis tev nes dāvanu, tā ir īsta mīlestība.

Laiza tevi

Tātad, tevi uzskata par kaķu ģimenes locekli. Un ne tāpēc, ka būtu netīrelis un tevi ātri vajadzētu nomazgāt.

Un pēc tam iekož

Tas ir no jūtu pārbagātības.

Ir greizsirdīgs uz tavu datoru vai tālruni

Daudzi kaķi, piemēram, ir greizsirdīgi uz datoru Tāpat arī pret cilvēkiem vai citiem dzīvniekiem. Un vispār – pret visu, kam tu velti uzmanību kaķa vietā.

Patīk gulēt tev virsū

Tā viņš jūtas siltumā un drošībā. Bet vēl precīzi zina, ka ar tevi viss ir kārtībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!