Foto: Shutterstock
Lielu vai mazu? Garspalvainu vai īsspalvainu? Iespējams, tie ir jautājumi, kurus saimnieks apsver, izvēloties šķirnes kaķi. Mīluļu ir daudz, katrs izskatās citādi un katram ir kāda īpašā pazīme, kas viņu atšķir no otra. Tāpēc šoreiz vari iepazīties ar šķirnēm, kuru pārstāvji ir gan lielākie, gan mazākie no visiem peļu junkuriņiem.

Lai arī daudzi cilvēki mīluļa izmēru ņem vērā, iegādājoties tieši suni, ne kaķi, arī šis faktors peļu junkuru gadījumā nav nemaz tik mazsvarīgs. Galu galā, atbildīgs saimnieks noteikti vēlēsies zināt, cik liels nākotnē būs viņa mīlulis, citādi vēlāk nāksies brīnīties, ka kaķis izaudzis pat lielāks par maza auguma suni. Ne velti dzīvnieku izstādēs, iespējams, lielākos apbrīnas saucienus un ievērību gūst tieši meinkūni, Norvēģijas meža kaķi un regdoli, kuri ir ārkārtīgi pūkaini un lielāki par citiem sugasbrāļiem. Turpretim, piemēram, Singapūras kaķis un mančkins ar īsajām kājelēm arī izskatās valdzinoši un neparasti, gluži kā mūžīgais kaķēns.

Pirms izvēlies savu mājdzīvnieku, noteikti ņem vērā ne tikai viņa lielumu, bet arī rakstura īpašības, par kurām droši vaicā konkrētās šķirnes audzētājam. Katrai kaķu šķirnei ir savas īpatnības, kas sākotnēji var šķist nemanāmas, taču par tām saimniekam jābūt informētam jau iepriekš.

Piecas vismazākā izmēra kaķu šķirnes

Foto: AP/Scanpix


Mazi kaķēni patīk visiem, jo tie ir rotaļīgi un mīlīgi. Uz draiskajiem spalvu kamoliņiem raugoties, atmaigst ikviena sirds. Turklāt, kamēr mazi, kaķīši ļauj sevi ņemt rokās un mīļot, cik vien vēlies. Arī pieauguši kaķi, protams, ir skaisti, taču daudzi saimnieki savu reizi ir iedomājušies – žēl, ka kaķis tik ātri izauga... Labā ziņa ir tāda, ka ir kaķu šķirnes, kuru pārstāvji pieaugot izmēra ziņā joprojām atgādina pusaugu kaķēnu. Lūk, pieci mazākie murrātāji!

1. Singapūras kaķis

Singapūras kaķis (attēlā) ir pats mazākais no mājas kaķiem ar izsmalcinātu un, kā daudzi saka, eņģelim līdzīgu izskatu. Šīs šķirnes kaķi sver uz pusi mazāk nekā standarta izmēra kaķis. Kaķenes svars parasti ir no 2,2 līdz 2,7 kilogramiem, bet runča – no 2,7 līdz 3,6 kilogramiem.

Singapūrietis ir mazs, smalks un skaists kaķis ar maiga sēpijas toņa kažoku. Daudzus savaldzina dzīvnieka lielās mandeļveida acis spilgti zaļā, vara dzeltenā, vai riekstu krāsā.

Singapūras kaķa kažoks ir ļoti īsspalvains un smalks, cieši piegulošs ķermenim. Sēpijas toņa slāņveida zīmējuma kažoks atgādina greznu sabuļādu, tam raksturīgs ziloņkaula krāsas fons.

Singapūras kaķim piemīt brīnišķīgs raksturs, piemīlība, omulība, rotaļīgums, un viņi pieķeras cilvēkiem, ar kuriem dzīvo kopā. Izmantojot eņģeļa ārieni un apburošo temperamentu, kaķis tiecas vienmēr panākt savu.

Singapūras kaķis dievina savu ģimeni un uzstāj, lai pats allaž atrastos visu uzmanības centrā.

Tam raksturīga gan iedzimta pievilcība un emocionalitāte, gan noskaņojuma maiņa, turklāt kaķis lieliski pamana kā saimnieka skumjas, tā prieku.

Lasīt vairāk

Desmit lielākā izmēra mājas kaķu šķirnes

Foto: Shutterstock

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!