Foto: Shutterstock
Domājot par kaķi, viens noteikti iedomāsies ierasto mīluļa veidolu, kādu, ticams, zīmēja arī vizuālās mākslas stundās skolā, savukārt cits apzināsies, ka katrai kaķu šķirnei ir kāda īpašā pazīme, kas to atšķir no otras. Vienam kājiņas īsākas, citam aste izskatās kā nogriezta, bet vēl kāda kaķīša austiņas šķiet mērķtiecīgi atlocītas. Tik tiešām, ir arī tādas kaķu šķirnes, kuru izskatā var novērot iepriekš minētās pazīmes!

Mančkins, japāņu bobteils, Amerikas sprogausu kaķis – lūk, par kādiem kaķiem vari lasīt turpinājumā! Ja kādu no šiem mīluļiem sastapsi dzīvē, noteikti uzreiz varēsi teju vai nekļūdīgi uzminēt, kādas šķirnes pārstāvis tas ir, jo katram no peļu junkuriem ir kāda īpašā pazīme jeb "odziņa", kas novērojama viņu izskatā.

Taču, ja vēlies uzzināt, kuri kaķi labprāt "runājas", vari iepazīt kādu no šeit minētajām šķirnēm, bet par klusākajiem mīluļiem var lasīt šeit. Par vēl citiem īpašiem kaķiem, kuru ķermeni neklāj bieza spalva un kuri izskatās gandrīz kaili, vari lasīt šeit. Starp tiem atradīsi ne tikai populāro sfinksu, bet vēl citu šķirņu četrkājainos draugus.

Savukārt šeit vari pētīt, kā populāri un mazāk zināmi peļu junkuri izskatās bērnībā jeb kaķēna vecumā. Plašāk par to, kuri no viņiem un citiem kaķiem pasaulē izaugs daudz lielāki par viņu sugasbrāļiem, lasi šeit.

Kaķu pasaules Pīters Pens – Amerikas sprogausu kaķis

Foto: Shutterstock

Izliektās ausis, pārsteigtais skatiens un aizrautība dienu no dienas raksturo Amerikas sprogausu kaķi. Šķirne ir radusies nesen, pagājušā gadsimta otrajā pusē, taču jau ir iekarojusi cilvēku uzmanību ar neremdināmo aktivitāti, kas nezūd arī pieaugušā vecumā. Nevar noliegt, ka liela loma cilvēku mīlestībā pret kaķiem ir neparastajam austiņu izliekumam, kas pavisam noteikti ir sprogausu kaķa "odziņa"!

Ja parasti kaķu ausis ir nedaudz spicas un trīsstūrainas, tad Amerikas sprogausu kaķis noteikti lauž visus stereotipus par to, kā šī galvas "rota" varētu izskatīties. Skatoties no priekšas, austiņas nepārprotami ir apaļas un veido tādas kā arkas.

Kaķu mīļotāju asociācijas mājaslapā vēstīts, ka sprogausu kaķi ir tipiski cilvēku mīļi. Kur vien būs saimnieks un ģimenes locekļi, tur varēs manīt arī kaķi, ziņkārīgi staigājam gar kājām un iekārtojoties cilvēka klēpī. Interesanti, ka sprogausu kaķiem tiek piedēvēta kaķēna daba teju vai visa mūža garumā, jo mīluļi rotaļību, pasaules atklāšanas sajūtu un dzīvesprieku nezaudē arī pieaugot. Šī iemesla dēļ mīluļus mēdz saukt par kaķu pasaules Pīteru Penu, radot asociācijas ar skotu rakstnieka Džeimsa Metjū Perija stāsa varoni, kurš nekad nepieaug.

Jāņem gan vērā, ka sprogausu kaķītim piedzimstot, tās ir salīdzinoši taisnas. Austiņas sāk izlocīties uz āru pirmajās dzīves dienās, un skaidras izlocītu ausu aprises var manīt, kad mīlulis ir aptuveni četrus mēnešus vecs.

Lasīt vairāk

Īsas kājiņas un mīlīgs skats – valdzinošais mančkins

Foto: Shutterstock

Mančkins uz citu kaķu šķirņu fona izceļas ar īsām kājelēm, kas līdz pat sirmam vecumam liek murrātājam izskatīties ārkārtīgi mīlīgam – gluži kā mazam, lempīgam kaķēnam. Izskats gan ir maldinošs – mančkini ir ļoti aktīvi un veikli kaķi. Neraugoties uz mazo augumu, tie pilnīgi noteikti nesirgst ar Napoleona kompleksiem, bet ir ārkārtīgi sirsnīgi un dzīvespriecīgi kaķi.

Starptautiskās Kaķu asociācijas mājaslapā īskājainais mančkins raksturots kā visai ātrs un apķērīgs, un kājiņu garums pat netraucējot mīlulim uzņemt ievērojamu ātrumu. Interesanti, ka īsās kājiņas mančkins guvis mutācijas rezultātā. Par laimi, mīluļa kopējo veselību tas galvenokārt tomēr neietekmē, vēstīts šķirnes standartā, arī kaķīša mugurkauls īso kājiņu dēļ necieš. Kopumā mančkins ir kā jebkurš cits mājas mīlulis, tikai, saprotams, nedaudz tuvāks zemei.

Mazie draiskuļi labprāt iesaistās dažādās spēlēs un aktivitātēs, turklāt šiem kaķiem raksturīga arī ziņkārība. Nezūdošā enerģija un vēlme allaž zināt, kas notiek, var radīt ne mazumu interesantu brīžu mājoklī. Starp citu, mēdz nošķirt divu veidu mančkinus: īsspalvainus un garspalvainus. Ja kaķītim ir gara spalva, rodas sajūta, ka pa grīdu pārvietojas nevis murrātājs, bet gan pūkains spalvu mākonis.

Starp citu, kāds pašmāju mančkins kļuvis slavens arī pasaulē! Raidījumā "Ķepa uz sirds" piedalījies kaķēns, kurš aizrautīgi "runājies" ar operatoru. Šis video skatīts vairāk nekā 22 miljonus reižu!

Lasīt vairāk

Japāņu bobteils ar astīti kā ļipiņu

Foto: Shutterstock

Japāņu bobteils pirmajā acu uzmetienā var neatšķirties no citiem mīluļiem, taču acīgākie noteikti pamanīs kādu pavisam neparastu pazīmi: astes garumu vai, precīzāk, īsumu. Patiesībā jau šķirnes nosaukumā vien ir iekodēts tas, kas īpaši raksturo kaķi. Angļu valodas vārds "bobtail" raksturo īsu, apgrieztu astu, kas arī ir Japāņu bobteila "odziņa"!

Raksturojot šķirnes rašanos, nereti tiek pieminēta kāda leģenda. Pastāv uzskats, ka kaķis īso asti ieguvis tāpēc, ka reiz Japānā sēdējis pie ugunskura, bet tā dzirkstele aizdedzinājusi mīluļa asti. Kaķis bailēs skrējis uz tuvējo pilsētu, aizdedzinādams visu, kas gadījies pa ceļam. Japānas imperators pavēlējis kaķim nocirst asti, lai līdzīgi gadījumi nākotnē neatkārtotos, un kopš tā laika visi šie kaķi dzimuši ar īsām astēm.

Kaķu mīļotāju asociācijas mājaslapā raksturots, ka kaķa astei tomēr jābūt redzamai (vismaz nelielai daļai no tās). Astes garums varot atšķirties, taču astes kaulam jābūt ne garākam par septiņiem līdz astoņiem centimetriem. Reizēm var manīt kaķus, kuriem ir vien tāda kā ļipiņa, savukārt citiem bobteiliem aste ir aptuveni uz pusi mazāka nekā citiem kaķiem. Lai arī neliela, astes kaulu kaķis var kustināt.

Interesanti, ka Japāņu bobteilu mēdz minēt arī starp pasaulē vecākajām kaķu šķirnēm. Pirmie šīs šķirnes mīluļi Japānā nonākuši no Ķīnas vai Korejas, tas noticis vēl pirms mūsu ēras. Tiesa, kā jau šķirnes nosaukums varētu liecināt, par kaķu dzimteni uzskatāma Japāna.

Japāņu bobteils raksturots kā ļoti aktīvs un enerģisks kaķis, kuram gadās iekulties nepatikšanās. Mīlulim ļoti patīk ar kaut ko nodarboties, vai tas būtu kopā ar cilvēku, vai arī ar kādu priekšmetu. Bobteili pat salīdzināti ar paklausīgiem suņukiem, jo var pat iemācīties atnest aizmestu priekšmetu un gaidīt, kad saimnieks to atkal metīs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!