Foto: Shutterstock
Ar akupunktūru kā neatradicionālo ārstniecības metodi tiek palīdzēts ne tikai cilvēkiem, bet arī dzīvniekiem atbrīvoties no dažādām kaitēm un slimībām, kurām nav līdzējusi tradicionālā medicīna. Kā adatu terapijas seansi notiek dzīvniekiem un kādu slimību ārstēšanai šo metodi var izmantot, stāsta veterinārārste Sintija Pakalne.

Akupunktūra ir Ķīnas tradicionālās medicīnas metode, kur speciālas adatas, kas ir ievadītas bioloģiski aktīvos punktos, vienkārši izsakoties, labvēlīgi iedarbojas uz iekšējiem orgāniem, kas ir saistīti ar šo punktu, kā arī stimulē to darbību un atveseļošanos. Akupunktūru visbiežāk medicīnā izmanto cilvēku ārstēšanā, taču daudzviet Eiropā un citur pasaulē šī metode jau sen tiek izmantota arī veterinārmedicīnā. Arī Latvijā adatu terapija dzīvniekiem ir pieejama jau aptuveni 10 gadus.

Veterinārārste Sintija Pakalne ar akupunktūru nodarbojas jau no 2009. gada. Viņa atklāj, ka visbiežāk uz adatu terapiju nāk pacienti ar muskuļu un skeleta problēmām, piemēram, artrītu vai starpskriemeļu disku slimībām. Tāpat akupunktūru kā ārstniecības metodi var izmantot elpceļu slimību (bronhīta, rinīta u.c.), kuņģa un zarnu traktu vai reproduktīvo problēmu, kā arī neiroloģisko traucējumu, piemēram, epilepsijas ārstēšanai. Vetārste stāsta, ka adatu terapiju var izmantot kā palīglīdzekli arī rehabilitācijā vai apvienojumā ar tradicionālajām ārstēšanas metodēm.

Kaut akupunktūrai ir ļoti plašs pielietojums, tā nespēs palīdzēt, ja dzīvniekam ir, piemēram, audzējs vai lūzumi.

Akupunktūras rezultātā tiek noņemtas muskuļu spazmas, kas rada sāpes. “Akupunktūras iedarbības mehānisms ir saistīts ar to, ka, ievadot adatu muskuļu mikrotraumas rajonā, adatas atrašanās vietā izdalās specifiska viela – adenozīns, kas mazina iekaisumu un darbojas kā dabisks pretsāpju līdzeklis. Kā arī adatas duršanas vietā tiek kairināti nervu gali, un kā atbildes reakcija uz šo kairinājumu dzīvnieka smadzenēs izdalās endorfīns. Endorfīns mazinā sāpes un regulē emocionālo stāvokli, reizēm, pat dzīvnieks iemieg,” portālam “Mans Draugs” skaidro vetārste. Taču, skatoties no ķīniešu filozofijas viedokļa, akupunktūra balstās uz “Iņ” un “Jan” līmeņa līdzsvarošanu organismā. Šajā kultūrā tiek uzskatīts, ka slimība ir organisma enerģijas nelīdzsvarotības rezultāts. Taču akupunktūra līdzsvaro šo enerģiju un palīdz organismam dziedēt slimību.

Pakalne skaidro, ka akupunktūru var veikt ne tikai suņiem un kaķiem, bet praktiski visu sugu dzīvniekiem, kuriem šāda ārstēšana ir nepieciešama. Latvijas Radio 1 (LR1) Raidījumam “Kustoņu pasaule” ārste atklāj, ka pati reiz, piemēram, trenējusies veikt adatu terapiju uz zirga. Šim dzīvniekam ir īsa spalva un izteikti muskuļi, kas palīdz vieglāk sataustīt bioloģiskos ķermeņa punktus.

Kaut šī ārstniecības metode nav populārā, pacientu skaits gadu laikā ir pieaudzis. “Cilvēku domāšana ir palikusi “zaļāka”. Tāpat dzīvnieku īpašnieki meklē alternatīvas tradicionālajai medicīnai, ja tā nedod vēlamos rezultātus,” skaidro vetārste. Taču tie nav vienīgie iemesli, kāpēc adatu terapija paliek aizvien populārāka. Tas visnotaļ ir arī ārstu panākums, kuri gadu laikā ir mainījuši savu viedoklis par akupunktūru dzīvniekiem, kā rezultātā aizvien vairāk saviem pacientiem iesaka izmantot tieši šo ārstniecības metodi. Arī veterinārārst Jānis Beinarts raidījuma “Ķepa uz sirds” komandai atklāja, ka, viņaprāt, akupunktūrai ir liela nākotne: "Ja agrāk mans viedoklis bija gaužām noraidošs, gandrīz vai kā par homeopātiju – ka tā ir tikai cilvēku mānīšana, jo tas "kukainis" jau nezina, ka viņam jātic tam efektam. Tad par akupunktūru es saprotu, ka tai ir liela, ļoti liela nākotne."

Tiem lasītājiem, kuri ir ieinteresēti netradicionālajā veterinārmedicīnā un labprāt apgūtu akupunktūru, jāsaka, ka diemžēl to nav iespējams apgūt Latvijā. Apmācības šajā medicīnas jomā ir pieejamas tikai ārzemēs. Pakalne portālam “Mans Draugs” atklāj, ka viņa to apguvusi Starptautiskās Veterinārās Akupunktūras Asociācijas organizētajos kursos, Norvēģijā.

Procedūras norise

Pakalne raidījumam “Kustoņu pasaule” atklāj, ka akupunktūru var salīdzināt ar mākslu, un bieži vien viss tiek darīt, balstoties uz sajūtām. “To, cik adatas es ieduršu, paredzēt nevar,” viņa smejas. To var noteikti tikai pēc dzīvnieka iztaustīšanas, kas ir procedūra, ar kuru vienmēr sākas akupunktūras terapija. Pēc aktīvo punktu iztaustīšanas vetārste nosaka diagnozi un tos punktus, kuros tiks ievadītas adatas.

“Iztaustot katru no punktiem, skatos, kur dzivnieks reaģē, kā viņš uzvedās, vai viņš jūt asas sāpes un nepatiku. Var būt arī taisni otrādāk, kad viņš liecās vēl rokai klāt, rādot, lai pamasē viņu tur vēl. Tas viss tiek novērots, un, izmeklējot tos diagnostikas punktus, es secinu, ka, jā, tur ir vai ar to orgānu ir problēma,” stāsta vetārste.

Raidījumā “Ķepa uz sirds” tiek skaidrots, ka akupunktūras punkti atrodas uz meridiānām. Pakalne stāsta, ka kopumā uz ķermeņa ir aptuveni 100 punktu un katram no tiem ir noteikts iedarbības efekts. Piemēram, punkts, kas atrodas virs dzīvnieka acs, var palīdzēt izārstēt gan ausu, gan acu problēmas. Tāpat ir atsevišķs punkts, kurā tiks ievadīta adata, ja dzīvniekam ir problēmas ar liesu, bet taisnās zarnas slimību ārstēšanai adata tiks iedurta citā, speciāli šim nolūkam paredzētā punktā uz dzīvnieka ķermeņa.

Raidījumam “Kustoņu pasaule” Pakalne atklāj, ka dzīvnieki reti kad izrāda pretestību vai sāpju reakciju, kad adatas tiek ievadītas ādā. “Suns jūt, ka tā adata iziet cauri ādai, bet es cenšos to kustību veikt tik ātri, lai viņš šīs sāpes nejustu,” stāsta vetārste. Viņa skaidro, ka akupunktūras laikā dzīvnieks visticamāk izjūt tās pašas sajūtas, kuras šīs procedūras laikā piedzīvo cilvēks – vieglu tirpoņu, siltumu un atslābumu.

Vetārste stāsta, ka tikai retajos gadījumos, ievadot adatu, dzīvnieks izjūt sāpes. Viņa atklāj, ka saimnieku mīlulis vairāk smilkst vai pretojas tad, kad vetārste viņu iztausta, nekā tad, kad attiecīgajos punktos tiek ievadītas adatas. Tāpat viņa stāsta, ka adatas netiek durtas vietā, kurai pieskaroties, dzīvnieks sajūt sāpes, bet gan tuvākajā punktā ap sāpju zonu.

Adatu procedūra var ilgt no 15 sekundēm līdz pat pusstundai.

Veiksmes stāsti

Foto: Privātais arhīvs

Akupunktūras dziedniecisko iedarbību uz savas ādas ir izjutusi arī takšu meitene Basja. Raidījumā “Ķepa uz sirds” sunītes saimniece atklāj, ka mazās taksītes pakaļkājas bijušas pilnībā paralizētas. Viņai tikusi diagnosticēta starpskriemeļu diska trūce. Vieglākajos šīs slimības gadījumos novēro tikai sāpes, bet smagākos sunim nākas saskarties ar priekškāju vai pakaļkāju pilnīgu paralīzi un nespēju kontrolēt urināciju vai defekāciju. Šī iemesla dēļ sunīte jau pus gadu dodas uz adatu terapiju, pateicoties kurai, Basja atkal spēj staigāt.

Taksītes saimniece Andžela raidījumam atklāj, ka sākotnēji abas ar Basju izmēģinājušas tradicionālās medicīnas metodes, taču tās nedevušas gaidīto rezultātu. "Mums vairs nebija nekādu cerību. Līdz tam viņai špricēja Prednizolonu. Kamēr to darīja, viņa mazliet staigāja. Bet, kolīdz pārstāja špricēt, atkal vairs nestaigāja," atceras saimniece. Arī Pakalne portālam “Mans Draugs” atklāj, ka situācijas, kad tradicionālā medicīna nav devusi vēlamos rezultātus, ir viens no iemesliem, kāpēc dzīvnieku saimnieki izvēlas ko netradicionālāku, piemēram, akupunktūru.

Tāpat adatu terapijas iedarbību uz savas ādas ir izjutis arī cits takšu šķirnes suns vārdā Ričs. LR1 Pakalne stāsta, ka suns cieš no mugurkaula skriemeļu trūces. To ārste noteica, iztaustot dzīvnieku, un pamanot, ka tad, kad viņa pieskaras konkrētām vietām uz dzīvnieka ķermeņa, viņš iesmilkstas, izrādot sāpes un nepatiku.

Riča saimniece radījumam “Kustoņu pasaule” skaidro, ka izvēlējusies savu mīluli ārstēt ar adatu terapijas palīdzību, balstoties uz citu pozitīvo pieredzi ārvalstīs. “Tad, kad notika tā nelaimīte, tad vienkārši sāku meklēt informāciju. Atradu, ka Krievijā ir dakteris, kas to praktizē. Atsauksmes bija labas, tāpēc sāku meklēt, kas Latvijā notiek,” viņa skaidro.

Tāpat vēl vienu netradicionālās medicīnas veiksmes stāstu ir piedzīvojis kāds mazs kaķēns. Veterinārārste stāsta, ka kaķēnam bijušas augšējo elpošanas ceļu problēmas. Viņa deguns esot bijis tik ļoti aizlikts, ka mazais murrātājs nav spējis elpot caur degunu un ar grūtībām elpojis arī caur muti, jo visiem kaķiem tas sagādā grūtības.

Kamēr vetārstes kolēģis ievācis nepieciešamās analīzes un apskatījies dzīvnieku, Pakalne mazajam kaķēnam palīdzējusi, masējot lokālos punktus. “Es ar saviem pirktiem jau izgāju cauri tiem meridiāniem un masēju lokālos punktus, kas ir apkārt degunam, ” viņa stāsta. Pēc aptuveni minūtes kaķēns vairākas reizes nošķaudījies, kā rezultātā no deguna esot iznākusi zaļganīga masa – puņķi. Pēc šīs masāžas, kas palīdzēja atbrīvot elpceļus, kaķēns sācis brīvi elpot caur degunu.

Adatu terapijas trūkums – dārgas izmaksas

Foto: Shutterstock

Palakne atklāj, ka adatu terapija tiek atzīta par veiksmīgu tāpēc, ka šai ārstniecības metodei ļoti reti ir redzamas kādas blakus parādības. Viņa uzsver, ka galvenais ir ievērot higiēnu: “Ārstam noteikti ir jāievēro higiēnas prasības. Tāpat procedūras laikā tiek izmantotas vienreizējās lietošanas adatas.” Tās ir tās pašas adatas, kas tiek izmantotas arī veicot akupunktūru cilvēkiem. Raidījumam “Kustoņu pasaule” vetārste skaidro, ka vienīgā atšķirība esot to izmērā un lielumā.

Neskatoties uz veiksmīgo iedarbību, dzīvnieku saimniekiem, kuri ir nolēmuši savam mīlulim veikt akupunktūru ir jārēķinās ar augstām ārstniecības izmaksām. Raidījums “Ķepa uz sirds” atklāj, ka viena terapijas reize maksā no 23 līdz 30 eiro, turklāt ārstēšanas sākuma periodā kurss ir ļoti intensīvs – četrkājainajam pacientam jāierodas divas līdz trīs reizes nedēļā. Tāpat būtu jāņem vērā arī tas, ka ārstēšanas kurss ir ilgstošs, un pirmie rezultāti ir manāmi tikai pēc vairākiem seansiem.

Vetārste pirms došanās uz akupunktūru raidījumā “Kustoņu pasaule” iesaka saimniekiem objektīvi izvērtēt vai dzīvniekam ir vajadzīga tūlītēja palīdzība. Ja atbilde uz šo jautājumu ir pozitīva, tad adatu terapija nebūs īstā ārstniecības metode, jo tās rezultāts ir pamanāms tikai pēc kāda laika. “Problēma var būt tik aktuāla, ka tā jārisina tūlīt un tagad, lai neradītu dzīvnieka veselībai bīstamu stāvokli,” viņa skaidro. Pakalne iesaka šādās situācijas vispirms izmantot tradicionālo medicīnu, un tikai pēc tam, kad dzīvnieka veselības stāvoklis ir stabilizējies, var uzsākt arī adatu terapiju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!