Foto: Shutterstock
Slinkā augu "laistīšana" ar ledus kubiciņu palīdzību ir īsts vilinājums un palīgs tiem cilvēkiem, kuri ir aizmāršas augu kopšanā. Šāda metode nodrošina vienmērīgu laistīšanu, jo ūdens izkūst, bet ne visiem augiem tā ir ieteicama, tajā skaitā arī orhidejām.

Kā vēsta "Delfi Maakodu", šāda orhideju laistīšanas metodes popularitāte uzņem ļoti lielus apgriezienus sociālajos tīklos, kur cilvēki dalās ar video un foto.

Piemēram, portāls "Oregon orchid society" ir apkopojis trīs iemeslus, kāpēc cilvēki tā aizraujas ar šo metodi:

  • Tiek apgalvots, ka orhideju "laistīšana" ar ledus kubiciņiem pasargā augus no baktērijām, jo tie nogalina baktērijas un palīdz samazināt slimību izplatīšanos;
  • Tā kā ledusgabaliņi kūst lēni, tad nepastāv risks augu pārlaistīt;
  • Šāda metode paātrina augu ziedēšanu.

"Oregon orchid society" speciālisti, kuri ar orhideju audzēšanu un aprūpi aizraujas kopš 1945. gada, norāda, ka šāda metode augiem nav vēlama. "Ja mums kāds jautās vai man savu orhideju laistīt ar ledusgabaliņiem, tad atbilde būs nē". Speciālisti arī likuši pretargumentus šai šķietami vieglajai augu laistīšanas metodei.

Kā skaidro eksperti, tad ir daudz citas labākas metodes orhideju laistīšanai par "ledus gabaliņu metodi". To, ka auksts ūdens nav vēlams orhidejām, "Tavs Dārzs" skaidroja arī Bulduru Dārzkopības vidusskolas pārstāve Ilze Briģe. Auksts ūdens augu var traumēt! Turklāt ledus gabaliņi nedod augam nedēļas laikā pietiekami lielu mitruma daudzumu. Ja tomēr lemjat riskēt par labu šādai metodei, "Oregon orchid society" iesaka ledus gabaliņus nelikt virsū uz auga lapām vai saknēm, bet labāk uz substrāta. Ja ledu novietos uz saknītēm vai uz lapām, tad tas var bojāt auga daļas.

  • Kuru metodi labāk izmantot orhideju laistīšanai – mērcēšanu vai laistīšanu, lasi ekspertu ieteikumus šajā rakstā.

Jā, dažas baktērijas var varbūt nogalināt ar ledus gabaliņu palīdzību, bet ne visas, uzsver "Oregon orchid society". Baktērijas var iznīcināt ar verdošu ūdeni, bet tas atkal orhideju var nogalināt. Kā skaidro portāls, lielākoties baktērijas nokļūst uz auga ar citu augu palīdzību vai arī no cilvēkiem.

Temperatūras svārstības ietekmē auga ziedēšanu, tas attiecināms arī uz falenopšiem, kuri ir ļoti jutīgi pret temperatūru maiņu. "Oregon orchid society" neiesaka aizrauties ar šo metodi, bet gan augam ļaut dabiski ziedēt tam noteiktajā laikā. "Ledus gabaliņu" paņēmiens un krasās temperatūras svārstības augam var izraisīt stresu, kas var novest pie tā bojāejas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!