Foto: Shutterstock
Kas gan var būt gardāks, ja ne paša izlolots un kraukšķīgs gurķis. Kā saviem spēkiem izaudzēt šo garšīgo dārzeni, padomos "Tavs Dārzs" dalās dārzeņu šķirņu kolekcionāre Sarma Žarčinska.

Kā sarunā atzīst dārzeņu šķirņu kolekcionāre, tie, kuri plāno gurķus audzēt uz lauka vai siltumnīcā, gurķu sēja ir pāragra – to labāk darīt aprīļa vidū, bet pašlaik var iesēt papriku.

"Pats galvenais, lai gurķi tiktu sēti augošā Mēnesī, nevis pilnmēnesī vai dilstošā," pamāca kolekcionāre, kura iesaka sējas darbos vadīties pēc Mēness kalendāra. "Tas ir veco lauksaimnieku novērojums – augošā Mēnesī jāsēj un jāstāda augi, kas aug virs zemes, bet dilstošā – tie, kas aug zem zemes."

Žarčinska usver, ka augsnei viennozīmīgi vajag būt iesilušai, nevis aukstai: "Visiem ķirbjaugiem vajag siltas kājas." Viņa norāda, ka gurķu sējai var izmantot kūdras substrātu, bet tie, kuri plāno pēc tam gurķus izstādīt uz lauka, var palutināt augsni ar kompostu vai mēslojumu, piemēram, var izmantot zirga, aitas vai trušu spiras. Sākotnēji gurķus var sēt mazākos podiņos, bet pēc tam tos pārpiķēt lielākos. Nedrīkst aizmirst par to, ka gurķiem ir jānodrošina saules gaisma, optimāla gaisa temperatūra un augsnes mitrums.

Kā savā mājaslapā vēsta Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrs (LLKC), optimālais mitrums kūdras substrātam ir tad, ja, to paņemot rokā, var izspiest dažas piles ūdens. LLKC norāda, ka slapjāku nedrīkst, jo jutīgajām gurķu saknītēm var sākt trūkt gaisa. Savukārt gaisa temperatūru LLKC sēklu dīgšanas laikā iesaka uzturēt +25 līdz +27 grādu robežās. Kad gurķi sadīguši, tad ap trešo dienu pēc sējas, tā temperatūru LLKC iesaka pazemināt līdz +21 līdz +22 grādiem dienā un +18 līdz +20 grādiem nakts stundās.

Gurķu sējā ir svarīgi, lai sēkliņas ir apbērtas ar augsni, bet ir tādas sēklas, kurām nevajadzētu bērt virsū augsni. "Sēklas tiek liktas augsnē trīs sēklu dziļumā," gurķu sēšanas padomos dalās kolekcionāre. Pēc tam augsni apsmidzina ar pulverizatoru vai aplaista. "Tavs Dārzs" no pieredzes var teikt, ka augsnes laistīšanai jāizmanto silts un nostāvējies ūdens. Jāuzmana, lai sēklas neiekalstu. Kā norāda kolekcionāre, tad sēkliņas būs izdīgušas pēc aptuveni septiņām dienām.

Žarčinska labprāt dalās arī gurķu pārpiķēšanas gudrībās – kad gurķis ir iesakņojies podiņā, tad to pārstāda lielākā podā, bet nekādā gadījumā nedrīkst izjaukt sakņu kamolu, jo sakņu traumēšana var nelabvēlīgi ietekmēt gurķa augšanu. Gurķus var audzēt ne tikai siltumnīcās vai uz lauka, bet arī spainī un maisos.

Taujāta par to, vai gurķus telpās nevajag noēnot, jo saule tos var apdedzināt, kolekcionāre atzīst, ka parasti nav tik traki, jo gurķi pierod pie saules gaismas. Ja nepieciešams pastiprināt saules gaismu, tad istabas pusē var nolikt folija loksni. Kā skaidro kolekcionāre, tad saules stari atstarosies pret foliju, kā rezultātā augam būs siltāk.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!