Foto: DELFI

Straujos tempos turpinās Lietuvas prezidentes Daļas Grībauskaites mājas būvniecība netālu no Viļņas. Jau jūlijā beigsies prezidentes pilnvaru termiņš, nododot prezidenta stafeti tālāk Gitanam Nausēdam, tāpēc māja jāsteidz pabeigt pēc iespējas ātrāk.

Kā ziņo "Delfi.lt", līdz mājas būvniecības pabeigšanai ir palicis nedaudz vairāk par mēnesi, jo jau 12. jūlijā notiks jaunā prezidenta inaugurācija. Kaimiņzemes portāls 3. jūnijā arī iemūžinājis būvniecības procesa straujos tempus klātienē, kā arī no putna lidojuma.

Māja tiek būvēta kvartālā, ko sauc par Bajoru parku (Bajorų parkаs). Prezidente zemi iegādājusies 2017. gada janvārī, un darījums viņai izmaksājis 75 tūkstošus eiro. Kā vēstīts, 300 kvadrātmetru lielajā mājā būs piecas istabas, tiesa, šo informāciju neapstiprināja arhitektu biroja "Metro architektūra" pārstāvis Algimantas Mačjulis, kurš skaidroja, ka šo nekomentēs, jo ir parakstīts līgums par konfidencialitāti.

Kaimiņzemes medijs aplūkojis, ka 2018. gadā Grībauskaite savā deklarācijā norādījusi iespaidīgas naudas summas, kas saistītas ar mājas būvniecību. Piemēram, piecas reizes viņa iegādājusies celtniecības materiālus un nolīgusi firmas, kas nodarbojās ar celtniecības darbiem. Kompānijai "Mūro ekspertai" viņa samaksājusi 53 948 eiro, uzņēmumam "Alavas" – 89 236 eiro, "Cezis" – 72 452 eiro, savukārt "Baltic Construction Group" – 75 077 eiro, bet "Gerbūvio darbai" – 29 699 eiro.

Jaunākais darījums, kas saistīts ar mājas būvniecību, noslēgts šī gada 25. martā. No kompānijas "Gerbūvio darbai" viņa iegādājusies preces un pakalpojumus 35 663 eiro apmērā. Izmaksas par prezidentes mājas būvniecību sasniegušas jau 431 575 eiro, atzīmē "Delfi.lt". Kā skaidro medijs, prezidentes kancelejas pārstāvji gan neprecizē, kādas preces un pakalpojumi tieši par šīm naudas summām iegādāti.

"Prezidente deklarē savus izdevumus likuma noteiktajā kārtībā," uzsvēruši kancelejas pārstāvji.

Pagaidām uz prezidentes māju ved putekļains zemes ceļš. Tuvumā arī atrodas citas mājas, kuru iedzīvotāji jau iepriekš bija izteikuši cerības, ka prezidentes mājas dēļ apkārtnes infrastruktūra kļūs labāka. Pie Grībauskaites mājas klātienē gan nevar piekļūt kurš katrs gribētājs, jo pie ieejas vārtiņiem ir apsardzes būdiņa. Ēka ir priežu mežu un žogu ieskauta, pagalms ir visai mazs. Kā novērojis "Delfi.lt", prezidentes mājai uz jumta ir izvietoti saules paneļi, bet pagalmā 3. jūnijā rosījušies trīs strādnieki.

Unikāls ieskats Grībauskaites topošajā mājoklī un tā apkārtnē:

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!