Foto: Shutterstock
Aromātiskās un ārstnieciskās kumelītes ir īsts superaugs, jo īpaši laikā, kad pieklibo veselība – tad talkā nāk karsta kumelīšu tēja, kas palīdz cīņā pret saaukstēšanos. Kumelītes ir ne tikai lielisks palīgs cilvēku veselības uzlabošanai un skaista rota Līgo svētku vainagos, bet tās arī palīdz citiem augiem dārzā.

"Tavs Dārzs" padomos par kumelīšu vērtīgumu dārzā padomos dalās Zaļenieku kokaudzētavas Rīgas filiāles "Labklājības dārzi" vadītāja Kristiāna Komina-Parfenoviča.

Kā atgādina Komina-Parfenoviča, kumelītes ir ārstniecības augs un veselības uzlabotājs cilvēkam, turklāt – kumelītei piemīt pretiekaisuma, pretmikrobu, spazmas mazinoša un pretsāpju iedarbība, tai ir arī maigs, nomierinošs efekts. Tāpat kumelītes labi palīdz pret bezmiegu. Speciāliste atgādina, ka kumelītes var lietot ne tikai galvassāpju un migrēnas gadījumos, bet šo ārstniecības augu izmanto arī ārīgi - kosmētikā, ādas attīrīšanā, dezinfekcijā, to pievieno nomierinošām vannām, kā arī ar kumelīšu tēju skalo gaišus matus.

Kāpēc kumelītes ir labas citiem augiem


Kumelīšu tēju lieto ne tikai uzturā, bet to var izsmidzināt arī uz augiem. Kā stāsta Komina-Parfenoviča, tādā gadījumā jālieto ir kumelīšu novārījums. Tieši novārījums, kā skaidro speciāliste, iznīcina dažādus patogēnus un sēnīšu infekcijas, kas vājina stādus.

Viņa arī uzsver, ka kumelīte ir arī ļoti labs kaimiņš citiem augiem, jo īpaši jauktajos stādījumos, jo tai piemīt dabīgas antibakteriālas un pret sēnīšu īpašības. Kā norāda speciāliste, kumelītes palīdz augiem, kas ir tendēti uz sēnīšu, pelējumu, puves un citām slimībām. Starp citu, kumelītes uzlabo arī citu augu garšas īpašības!

Lūk, speciālistes ieteikumi, kur kumelītes jauktajos stādījumos būs īpaši labs "biedrs":

  • Dārzeņiem: brokoļiem, briseles kāpostiem, gurķiem, kāpostiem, pupiņām, sīpoliem, ziedkāpostiem;
  • Krūmiem: ceriņiem, fizokarpiem, grimoņiem, rozēm;
  • Puķēm: astilbēm, flokšiem, gaiļpiešiem, lauvmutītēm,l akačiem, petūnijām, pūkainajām rudbekijām, lauztajai sirdij.

Kā pareizi ievākt kumelītes

Foto: Shutterstock


Ja ir vēlme kumelītes novākt pašu vajadzībā, tad jāņem vērā vērtīgi knifiņi, kurus iesaka "Labklājības dārzi" vadītāja:

  • kumelītēm ievāc ziedu kurvīšus bez kātiņiem (vai arī atstājot līdz 3 centimetru garus kātiņus) sausā laikā, kad tie ir pilnziedā, proti, kad mēlziedi nav noliekušies un stāv horizontāli;
  • kumelīšu ziedus var ievākt ik pēc 1 līdz 2 nedēļām auga ziedēšanas laikā. Tātad – no maija līdz pat rudenim;
  • kumelīšu ziedkurvīšus žāvē nekavējoties, izklājot uz papīra vai cita tīra paklāja, ēnainā vietā vai labi vēdināmā telpā;
  • nekādā gadījumā nedrīkst žāvēt saulē, jo, kā skaidro Komina-Parfenoviča, saules staru ietekmē ziedi zaudēs krāsu un dažas vērtīgas vielas, piemēram, glikozīdus un ēteriskās eļļas;
  • žāvēšanas laikā ziediņus var pārcilāt, apmaisīt pašā kaltēšanas sākumā, bet pēc tam gan to darīt nevajadzētu. Kā norāda Komina-Parfenoviča, citādi ziedi var zaudēt savu formu. Kumelītes var žāvēt arī kaltēs 40 grādu temperatūrā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!