Foto: Shutterstock
Laimiņi, kas tiek saukti arī par čīkstenēm, ir ļoti skaists un košs augs, kas dārzu izdaiļo tad, kad citus augus ir "nokodušas" salnas. Kā par šiem augiem parūpēties ziemas gaidās un vai tos obligāti uz ziemu vajag apgriezt, "Tavs Dārzs" vaicāja pieredzes bagātajām stādaudzētavu saimniecēm.

"Vai vajag nogriezt? Viennozīmīgi atbildēt nevar. Citi nogriež, bet citi – nē," sarunā ar "Tavs Dārzs" norāda dekoratīvo stādu audzētavas "Arumi" saimniece Ināra Duļevska, kura pati pēc kārtīgām salnām apgriež laimiņus, jo pavasarī tam tomēr atliek mazāk laika. Arī dārzs pēc auga nogriešanas izskatās sakoptāks. "Daži saka, ka, ja nogriezīs, tad stulbājos iekļūs mitrums, tie izsals, bet viņi jau nav cieti un ar tādām atverēm, ka var izsalt," pārliecināta ir stādu audzētāja, kura arī norāda – katrs var pats izvēlēties, kā labāk rīkoties ar laimiņiem, proti, griezt tos tagad vai pagaidīt līdz pavasarim.

"Laimiņi vispār nav tā kultūra, kura ir ļoti prasīga vai izvēlīga," papildina Duļevska. "Parastais laimiņš ir ļoti izturīgs, bet ir šķirnes, kas ir mazāk audzelīgas." Taujāta par to, ko iesākt ar rudenī nule kā iestādītajiem laimiņiem, viņa teic, ka rudenī dalītajām var uzbērt uz saknītēm virsū kūdru.

"Tavs Dārzs" vaicāja viedokli arī stādaudzētavas "Baižas" saimniecei Zanei Zeltiņai. "Griezt obligāti nevajag. Ir kam patīk, ir tādi, kam nepatīk, ka paliek laksti," norāda "Baižu" saimniece. Viņa stāsta, ka nenogrieztie laimiņi ļoti skaisti izskatīsies tad, kad būs sarma vai uzsnigs sniegs. "Mēs stādaudzētavā laimiņus līdz zemei negriežam nost, jo, ja būs līdz zemei – augs būs "pliks", bet, ja tiks atstāti kādi 10 centimetri, tad augs pats sevi iezieminās, savāks lapas ap sevi vai stublājos ieķersies sniegs," papildina Zeltiņa. "Pavasarī gan laimiņi laicīgi jāapgriež." Tāpat viņa iesaka pirms ziemas no laimiņiem novākt bojātās lapas, jo tajās var būt dažādi kaitēkļi, nemaz nerunājot par to, ka lapas ir slimību infekciju perēklis.

Vaicāta par to, vai laimiņus vajag ieziemināt, viņa teic, ka noteikti laimiņiem virsū nevajadzētu likt kūdru vai skujas, jo laimiņi ir pacietīgs un labs augs, kas pārziemo pat bez šīm lietām. "Ja ir ļoti liels uztraukums par šoruden iestādītajiem, tad var uzlikt skuju, bet nekādā gadījumā mulčas kārtu, jo tad augs izsutīs, " pamāca "Baižu" saimnieces.

Ja tev ir kāds jautājums par augiem dārzā vai telpaugiem, to audzēšanu, stādīšanu vai citiem dārza darbiem, tad raksti to komentāru sadaļā vai arī e-pastā: maja@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!