Foto: Privātais arhīvs
Daudz skaistu mājvietu slēpjas ne tikai galvaspilsētā, bet arī Pierīgā. Ar saimnieces Margaritas Ogoļcevas atļauju "Tava Māja" lasītājiem iespēja ielūkoties interesantu detaļu pārpilnā dzīvoklī Ādažos, kur sieviete pavadījusi savu bērnību un kuru pēcāk uzņēmusies pilnībā izremontēt.

Kā stāsta Margarita, 43 kvadrātmetru lielajā dzīvoklī ir divas istabas, virtuve, vannasistaba, kas savienota ar tualeti, un balkons. Kādu brīdi sieviete dzīvojusi citur, tādēļ pēc pārvākšanās atpakaļ vēlējusies mājvietu pilnībā mainīt – atbilstoši savai gaumei, interjera idejas smeļoties žurnālos, filmās un interneta resursos.

Ja kādam lielākais izaicinājums dzīvokļa iekārtošanā ir saprast, kā palielināt mazu telpu, kur novietot mēbeles vai kā savienot iemītnieku dažādās gaumes, Margarita atklāj, ka viņai šī dzīvokļa iekārtošana bija morāli grūta. "Šajā dzīvoklī uzaugu no trīs gadu vecuma, kopā ar saviem vecākiem un suni. Pēc kāda laika atgriezos, lai pārbūvētu un ievāktos tur pati. Tieši pārbūve bija grūtākais posms, jo savulaik remontu taisīja tētis, kurš diemžēl vairs nav starp mums. Plēst nost tapetes, grīdlīstes un visas citas lietas, ko ar tēti pirms daudziem gadiem likām kopā, bija ļoti emocionāls brīdis. Atzīstos, ka laiku pa laikam vajadzēja paņemt pauzi."

Viena no interesantākajām detaļām mājoklī ir strīpainā siena. "Strīpaina virtuves siena, šķiet, bija pati pirmā interjera detaļa, ko es izdomāju šim dzīvoklim, un spītīgi pie tās pieturējos. Man ļoti patīk ģeometriskas formas it visur – apģērbā, interjerā, dizainā." Margarita atklāj, ka virs televizora bija paredzēta imitācija par senām kvēlspuldzēm, kurš tā arī nekad netika iegādāts: "Un labi vien ir, tā vietā tur dzīvoja visi zaļie telpaugi. Tas ir foršs gaismas risinājums – smuks, neuzbāzīgs, silts un ļoti mājīgs. Ideāli, ja nepatīk dedzināt sveces vai piekraut dzīvokli ar daudz maziem gaismas avotiem – tieši mans gadījums."

"Esmu arī liela zilās krāsas piekritēja," teic Margarita, piebilstot, ka tā viņai veido asociācijas ar jūru. "Guļamistabas sienas gultas daļa ir tumši zila, savukārt pretējā siena – gaiši zila." Viņa arī skaidro, ka tumši zilā krāsa bijusi piemērota gulēt iešanas laikam, taču gaišā palīdzējusi labāk mosties no rītiem. "Krāsas nepavisam neapnika. Vispār guļamistaba ir ļoti viegli transformējama – uzklāj citu gultasveļu, un pavisam cita istaba!"

Foto: Privātais arhīvs

Savdabīgs risinājums izvēlēts vannasistabas dizainā. Margarita skaidro: "Vannasistabā uz grīdas un poda sienas patiesībā ir flīzes! Katra ir kā viens parketa dēlītis – gan izmērā, gan ar uzdrukātu koka rakstu. Tas bija ļoti piņķerīgs darbs – ieklāt flīzes parketa rakstā, bet viennozīmīgi tā vērts. Tā ir viena no mīļākajām dzīvokļa interjera detaļām."

Runājot par mēbelēm, tās pārsvarā pasūtītas no poļu mēbeļu ražotāja. Uzmanību piesaistoši ir slīpie skapji, kuri, kā uzskata saimniece, ir stilīgs retro sajaukums ar mūsdienām – jo īpaši bīdāmie stikli trauku skapim. "Šī dzīvokļa pārbūves gudrākais lēmums – skapja istabas iekārtošana. Lielā istaba ar starpsienu tika sadalīta divās funkcionālās telpās – guļamistabā un skapja istabā. Tā ir ļoti ietilpīga. Tur var paslēpt visas saimniecības un uzkopšanas lietas, visu sezonu drēbes, slēpes, čemodānus, jebko. Tajā ir ērti pārskatāmi apģērbi, nekādu bīdāmo durvju, viss ir pārredzams, ērti aizsniedzams," pieredzē dalās Margarita.

Viņa gan arī nebaidās atzīt, ka dzīvokļa iekārtošanā pieļautas kļūdas. Par nepareizu viņa sauc gaišās akmens masas izlietnes izvēli virtuvē. "Ja cilvēkiem patīk un viņi daudz gatavo mājās, tā ir ļoti nepraktiska, jo momentā uzsūc ēdiena krāsas – tējas, karija, kurkuma, biešu u.c. "Un tā izrādījās arī ļoti grūti kopjama, otrreiz noteikti neliktu," teic Margarita.

"Remontu dzīvoklī taisījām paši, tikpat kā bez pieredzējušiem meistariem, tāpēc process "ievilkās". Ar to jārēķinās visiem, kas vēlas izmēģināt pašu spēkus šajā grūtajā, bet viennozīmīgi ļoti aizraujošajā piedzīvojumā. Sanāk apmēram trīsreiz ilgāk, nekā sākumā šķiet," atklāj saimniece. "Un arī mūžīgais stāsts par mazām detaļām, ko "pabeigšu kaut kad vēlāk", izrādījās nepatiess. Spuldzīte, kas karājas vadā, nepieskrūvēta grīdlīste, ko "neviens tāpat neredz", un "autentisks koka rāmis bez durvju aplodām" drīz kļuva par neatņemamām dzīvokļa interjera sastāvdaļām."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!