Foto: LETA/Alda Spigovska

Ikviena auga lološanā jāņem vērā vairākas nianses, un arī aromātiskie puķuzirņi nav izņēmums. "Tavs Dārzs" savā pieredzes stāstā par puķuzirņu galotņošanu un to audzēšanu dalās dārzkope Alda Spigovska, kura šogad iesējusi 8000 puķuzirņu sēklu!

Savu veikumu viņa publicējusi "Facebook" grupā "Viss par un ap dārzu, dārza darbiem", kur tas raisījis ļoti lielu interesi pārējo dārzkopju vidū. Dārzkopji interesējušies par puķuzirņu audzēšanas knifiņiem, un Alda labprāt uz tiem arī atbildēja. Ar Aldas atļauju publicējam viņas ieteikumus, kuri noteikti noderēs "Tavs Dārzs" lasītājiem. Viņa gan sarunā ar "Tavs Dārzs" atklāj, ka nav diplomēta dārzniece – tā ir tikai viņas pieredze, kas gūta, audzējot skaistos puķuzirņus vairumā.

Dārzniece savus puķuzirņus iesējusi 3. martā. Vai nav par vēlu tagad sēt? Alda norāda, ka nav, bet tādā gadījumā viss puķuzirņu krāšņums būs jūlija vidū. "Ja visu izdara pareizi un laikapstākļi pateicīgi, tad sāk ziedēt 100 dienas pēc sēšanas. Bet vienmēr jau kas noiet greizi," atzīmē Alda. Viņa puķuzirņu sēklas mērcē ūdenī 24 stundas, bet, ja kāda neuzbriest, tad tai ieskrāpē apvalku un vēlreiz mērcē. Pēc tam sēklas tiek padiedzētas mitrā lupatiņā. Viņa uzskata, ka labāk ir audzēt puķuzirņu stādus, jo citādi ļoti ilgs laiks paies līdz ziedēšanai. Dārzkope iesaka izvēlēties dziļus podiņus (vismaz 10 centimetrus). Viņa arī mudina neraizēties par puķuzirņu pārstādīšanu, jo tie pārstādīšanu pacieš ļoti labi – jau pēc 10 dienām ir iesakņojušies.

Foto: Alda Spigovska
Dīgstošās puķuzirņu sēklas.

Alda audzē lielziedu puķuzirnīšus. Daļa ir aiznesta uz neapkurināmu siltumnīcu, bet daļa ārā. Viņa arī atsaucas uz dārzkopības grāmatām, kurās teikts, ka iesakņojies puķuzirnis spēj izturēt pat -5 grādus pēc Celsija. "Zem agroplēves pagājušogad man izturēja -7 grādus pēc Celsija," savā pieredzē dalās dārzkope. Vai tos nav par ātru nest neapkurināmās siltumnīcās un jau uz lauka? Alda teic, ka, tā kā ziņo mīnusus, tad stādus nevajag ārā nest un stādīt. "Parasti tas notiek aprīļa otrajā pusē. Ja tad uznāk mīnusi un stāds ir iesakņojies – nekas nenotiks," papildina audzētāja, "jāvēro daba, augsnei jābūt iesilušai un bez lieka slapjuma."

Foto: Alda Spigovska
Aldas puķuzirnīšu "armija".

Kāpēc jāgalotoņo puķuzirņi? Alda skaidro, ka tas jādara, lai augs dzītu pazares. "Tās ir tās lielās ziedētājas. Centrālais ir slinks," ar humoru teic dārzniece.

Kad un cik daudz ir jāgalotņo? Alda iesaka puķuzirņus galotņot pēc trešās lapas. Ja tie ir pastīdzējuši, tad var arī pēc otrās. Dārzkope uzsver, ka virs trešās lapas jānokniebj pati galotnīti, neievainojot zemāk esošo lapiņu.No tās vietas nāks pazarīte, aktivizēsies arī citas.

Foto: Alda Spigovska
Foto pirms un pēc puķuzirņu galotņošanas.

Vai jāgalotņo arī tie, kas sēti dārza dobēs? Alda atbild apstiprinoši.

Ko darīt pēc galtoņošanas? Pēc tam puķuzirņus palutina ar mēslojumu. "Es parasti migloju ar "CaMax", jo grūti ietrāpīt katrā podiņā laistot. Tad sāk augt pazares. Un tad – uz dobi," darbu secību ieskicē Alda.

Šajā rakstā un šajā rakstā vari lasīt vēl par puķuzirnīšu audzēšanu un šķirņu dažādību!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!