Foto: Shutterstock
Kļūdas dārzā sanāk pieļaut daudziem – vai tā būtu nepiemērota vieta, pārcenšanās ar mēslošanu vai kā citādi, bet no tām mēs gūstam zināmu mācību. Šoreiz pastāstīsim, kādas kļūdas cilvēki pieļauj krūmmelleņu audzēšanā. Savos novērojumos dalās stādaudzētavas "Heimanis" saimnieks un pieredzes bagātais audzētājs Pēteris Heimanis, kurš audzē leknus krūmmelleņu stādus.

Kā pirmās kļūdas Heimanis min vietas izvēli un arī taupību. "Krūmmellenes vajadzētu stādīt kūdrā, bet kāds tai piejauc klāt zemi. Labāk iestādi 10 krūmus, bet pareizi, nevis 30, kas kā sanāca, tā sanāca," pamāca audzētājs. "Vietas izvēlē tiešām mēs katrs varam kļūdīties. Sākumā šķiet, ka viss ir labi, bet pēc tam saprotam, ka tajā vietā ir aukstā gaisa plūsmas, kā rezultātā krūmmellenes negrib ražot."

"Nākamā kļūda – šodien stādām mellenes, bet žogu liksim parīt. Šī kļūda ir izplatīta pavasarī. Man ir bijis tā, ka klients iestāda krūmmellenes palielā laukā, bet no rīta to vairs nav, jo stirnas jau tās ir apgrauzušas," pieredzes stāstā dalās Heimanis.

Viņš vēl norāda, ka cilvēki kļūdās ar krūmmelleņu mēslošanu. "Tā ir gan nezināšana, gan attieksme –man te bija, es te uzbēru... Tad mellenēm saber virsū salātu mēslojumu, bet pēc tam galīgi viss... Tādas kļūdas ir grūti labot," papildina Heimanis, "bieži vien laukos, kad ziemā tiek kurinātas krāsnis, cilvēki visam ber pelnus, jo vecmāmiņa tā teica... Tad ir tiešām tā, ka čaklā vecmāmiņa uzber pelnus arī mellenēm. Pelni ir sārms. Tā nedrīkst darīt nekādā gadījumā! Tas, kas ir labs ērkšķogai, upenei vai jāņogai, nekādā gadījumā nederēs krūmmellenēm. Tas augam būs nāvējoši! Turklāt šī kļūda ir ļoti izplatīta."

"Tad vēl ir tāda bioloģiskā kļūda, proti, viss, kas mums mājās ir lieks, to krūmmellenēm beram kā mulču. Protams, kādu laiku tas darbojas, nekas slikts nenotiek ar sapuvušajiem āboliem, bet ir jāsaprot, ka komposta kaudzei dārzā ir sava vieta, bet augiem – sava. Neberam virsū to, kas krūmmellenēm nav vajadzīgs!" atgādina Heimanis.

Savukārt rakstā zemāk esam sarūpējuši vēl citus rakstus par krūmmellenēm, kuros varēsi aplūkot ne tikai saldākās šķirnes, bet arī varēsi izlasīt noderīgu informāciju par to audzēšanu un kopšanu.

Portāls "Tavs Dārzs" 4. martā apmeklēja LLKC Liepājas konsultāciju biroja informatīvo vebināru "Aktualitātes krūmmelleņu audzēšanā", kurā padomos dalījās stādaudzētavas "Heimanis" pārstāvji Pēteris un Oskars Heimaņi. Šis padoms nāk no lektoru stāstītā LLKC vebinārā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!