Foto: Shutterstock
Dobēs krāšņi zied rozes, smaržo lavandas, lilijas un citi augi. Augi regulāri jālaista, bet, kādus darbiņus vēl varam jūlijā paveikt savās puķu dobēs? Par to raksta turpinājumā padomos dalās Latvijas Universitātes Botāniskā dārza dekoratīvo lakstaugu nodaļas vadītāja Inese Nāburga.

"Vissiltākais vasaras mēnesis ir klāt. Tagad dārzkopja galvenā rūpe ir laistīšana, cenšoties augiem palīdzēt izturēt svelmi, bet nenodarīt tiem pāri. Laistīšanai puķu dobēs ir divas pieejas: pirmā –mūsdienīgā, nodrošinot augiem pēc iespējas vienmērīgāku mitrumu ar sensoru, ģeometeoroloģijas un automātisko laistīšanas sistēmas palīdzību, otrā – ekoloģiskā, ļaujot augiem cīnīties ar sausumu pašiem, audzējot dziļāku sakņu sistēmu, līdz brīdim, kad lapojums no rītiem vairs nav tvirts, tad ir nepieciešams pieslēgt laistīšanu un liet bagātīgi un ilgi, lai ūdens tiešām aizietu līdz saknēm.

Vasaras karstumā augus nemēdz kustināt – pārstādīt, dalīt, jo tie grūti un ilgi iedzīvojas, prasa papildus rūpes un pieskatīšanu, slimo un atpaliek augšanā. Bet jūlija sākums tradicionāli ir laiks, kad var sākt apsakņot ar spraudeņiem mārsilus, skarainus flokšus un citas spilvenveida ziemcietes, tiem šī gada vasu pieaugums ir jau nobriedis, bet nav pārkoksnējies. Protams, kastēm ar spraudeņiem jānodrošina pusēnu, pietiekošu gaisa mitrumu un gaisa temperatūru līdz +24 grādiem pēc Celsija. Sēj nupat svaigi ievāktas cīrulīšu, dicentru, erantes, lakaču, mežliliju, silpureņu, ziemziežu sēklas; podiņus ar sējumiem labāk ielikt pagrabā vai ledusskapī, rudenī pārvietot dārza lecektī, vai atstāt līdz pavasarim turpat, kontrolētajā vēsajā klimatā.

Bārdaino dārza īrisu sakuplojušos cerus pēc noziedēšanas var dalīt un pārstādīt, jo vecās saknes tiem jau atmirst, bet jaunās vēl neaug, tādēļ tie netiks traumēti. Stādīšanai atlasa jaunākās, veselas sakneņu daļas ar 1-3 lapu vēdekļiem galos, kurus saīsina līdz 1/3 lapu garumam. Stabilitātei sekli stādāmo sakneni nostiprina ar metāla copīti līdz jaunās saknes ataugs. Tieši sauss un karsts laiks ir labākais bārdaino īrisu pavairošanai un pārstādīšanai, laistīšana uzreiz pēc iestādīšanas nav ieteicama.

Puķu dobēs turpina apgriezt noziedējušas vasas ziemcietēm, kas bagātīgi sējas vai atmirstot zaudē izskatu: arābēm, aurīnijām, alisēm, bārdainiem īrisiem, ozolītēm, lupīnām, pelašķiem, saulpurenēm, tauksaknēm un citām.

Veic profilaktiskus miglojumus pret miltrasu delfīnijām, flokšiem, ziemasterēm, zeltslotiņām.

Un galvenais ieteikums – ik vakaru un rītu baudīt sava dārza burvību neko nedarot, pabūt mierā ar sevi un dārzu. Vasara taču ir tik īsa!"

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!