Foto: Privātais arhīvs
Kad runa ir par ķirbjiem, tad allaž tiek uzdoti vairāki jautājumi, piemēram, kā glabāt ķirbjus, lai tie saglabātos līdz pavasarim, kur vislabāk audzēt ķirbjus utt. Šoreiz šos jautājumus neapskatīsim, bet lūkosim, kāpēc, kā un kad ķirbjiem nogriezt stīgas.

"Šogad audzēju kailsēklu ķirbjus, man ir jautājums par stīgu nogriešanu. Kuras stīgas nogriezt, pirmās vai pēdējās? Un vai galotni arī var griezt nost? Man pietiks ar 2-3 ķirbjiem, līdz ar to nevēlos, ka stāds tērē enerģiju uz daudz maziem ķirbīšiem, un saaug viss dārzs," raksta "Tavs Dārzs" lasītāja Dace, kura mums iesūtījusi arī foto ar saviem ķirbīšiem.

Padomu par ķirbju stīgām vaicājām agronomei un pieredzes bagātajai dārzkopei Mārītei Gailītei.

"Audzētāja vēlmes un vajadzības ķirbjus sevišķi neinteresē. Ķirbji aug kā paši vēlas, un vasu īsināšana tikai veicina jaunu sānvasu veidošanos. Ir mēģināts vairākas reizes ar dažādām šķirnēm, un vienmēr beidzās ar lielu lapu biezokni. Ko varētu darīt? Jāpagaida, kamēr aizmetīsies vēlamais augļu skaits un tie sāks piebriest. Tad varēs noņemt galotnes visām vasām," tā speciāliste. "Ja nevajag daudz sīko ķirbju, jaunākos augļaizmetņus varēs izņemt un atstāt tik, cik vēlas, lai aug dūšīgi."

Tāpat viņa uzsver, ka ir svarīgas šķirnes īpatnības. Kā atgādina agronome, dažām šķirnēm uz galvenās vasas veidojas vīrišķie (tukšie) ziedi, bet sievišķie (pilnie) veidojas uz sānvasām. "Tāpēc, nezinot šķirnes īpatnības, ir riskanti izņemt visas sānvasas un atstāt tikai galveno. Ja audzētājs tomēr vēlas regulēt sānvasu skaitu, labāk atstāt pašās pirmās un jaunākas izņemt. Tad gan raža būs agrāka, gan augs zaudēs mazāk lieki patērēto barības vielu. Ja audzētājam ir vēlme un laiks, ķirbi varētu veidot līdzīgi gurķim siltumnīcā, regulāri izņemot vai īsinot sānvasas, bet tas prasīs ļoti daudz laika."

Lasītājas Daces ķirbīši:

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!