Foto: LETA.

Dārzeņi, ogas un arī augi jau lielākoties ir sanesti iekštelpās vai pagrabos, bet ne visu varam uzglabāt vēsās telpās. Šoreiz aplūkojam trīs dārzeņus, kurus noteikti nevajadzētu novietot pagrabā.

Ķirbji. Tie necieš aukstumu, tāpēc pagrabs nebūs labākā vieta to uzglabāšanai. Jāņem vērā, ka ķirbjiem optimālā uzglabāšanas temperatūra ir +12 līdz +16 grādi pēc Celsija, bet lieliem ķirbjiem tā ir +10 līdz +13 grādi pēc Celsija. Šīm lielajām ogām nepieciešams arī "ārstēšanas periods" – divas nedēļas tos jātur +27 līdz +30 grādu temperatūrā. Ķirbjus labāk uzglabāt pieliekamajā vai istabā.

Sīpolus un ķiplokus pagrabā nevajadzētu uzglabāt, jo tur ir augsts mitruma līmenis. Sīpolus var uzglabāt skaistās pīnēs vai arī sausā, aukstā vietā, kur gaisa temperatūra ir no 0 līdz +10 grādiem pēc Celsija. Kā teikts grāmatā "Dārza darbi gadalaikos", sīpolus ledusskapī (ar noteikumu, ka tur ir +5 grādi pēc Celsija) var uzglabāt 3 mēnešus, bet sausā, vēsā vietā (kur ir aptuveni +12 grādi pēc Celsija), sīpolus arī var glabāt 3 mēnešus. Arī ķiplokus var uzglabāt 3 mēnešus vēsā vietā (kur ir aptuveni +12 grādi pēc Celsija).

Raksta tapšanā izmantota Mārītes Gailītes, Ivetas Bērziņas un Māra Narvila grāmata "Dārza darbi gadalaikos. Latvijas agronomu padomi dārzkopjiem", izdevniecība "Jumava", 2016.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!