Foto: Shutterstock

"Nopirkām dzīvokli Rīgā, izrādās, ka nav privatizēta zeme zem dzīvokļa. Saņēmu uzaicinājumu privatizēt zemesgabalu. Cik apmēram izmaksās viss šis process?" pēc padoma "Latvijas Vēstneša" (LV) portāla "E-konsultāciju" sadaļā taujā Marina.

Atbildi sniedz LV portāla ekonomikas un lauku attīstības redaktore Inese Helmane: "Dzīvojamajai mājai funkcionāli nepieciešamo (piesaistīto) zemesgabalu ir iespējams izpirkt, ja par to vienojas ar zemes īpašnieku. Ja zemes īpašnieka noteiktā pirkuma maksa apmierina dzīvokļu īpašniekus, Dzīvokļa īpašuma likums nosaka: jāpieņem kopības lēmums par zemesgabala izpirkšanu, un tam ir vajadzīga visu dzīvokļu īpašnieku piekrišana (100% balsu "par")."

Kā skaidro Helmane, ja lēmums par zemesgabala izpirkšanu ir pieņemts, tad Zemesgrāmatā iesniedz pirkuma līgumu kopā ar nostiprinājuma lūgumu, kurā zvērināts notārs ir apliecinājis parakstu, nostiprinājuma lūdzēju rīcībspēju un pārstāvības tiesības.

Viņa norāda, ka pirkuma līgumu var veidot paši vai lūgt zvērināta advokāta vai notāra palīdzību.

"Ministru kabineta noteikumi Nr. 737 "Par zvērinātu notāru atlīdzības taksēm un to noteikšanas kārtību" nosaka notāra pakalpojuma izmaksas. Zvērināta advokāta pakalpojuma izmaksas ir savstarpēji vienojoties.

Nostiprinot īpašuma tiesības zemesgrāmatā, jābūt apmaksātām valsts un kancelejas nodevām. Ar tām var iepazīties šeit. Par pirkuma līgumu ieteiktu konsultēties ar zvērinātu notāru vai zvērinātu advokātu," informē Helmane.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!