Foto: Shutterstock

Kartupeļi jau sen ir sanesti pagrabos, bet ar to viss nav beidzies. Kā portālam "Māja&Dārzs" sacīja vairāki dārzkopji, šogad kartupeļi slikti glabājas, tie pūst, nemaz nerunājot par citām likstām. Šoreiz stāstīsim par kartupeļu tumšo gredzenpuvi (Ralstonia solanacearum), kura bumbuļos veido tumšus gredzenus.

Valsts augu aizsardzības dienests (VAAD) informē, ka Latvijā šī slimība nav sastopama, bet, ja gadījumā ir bažas par to, tad jāziņo par to VAAD speciālistiem.

Mēdz izšķirt divu veidu gredzenpuves – kartupeļu gaišo gredzenpuvi (Clavibacter michiganensis subsp. sepedonicus (sepedonicum) un kartupeļu tumšo gredzenpuvi (Ralstonia solanacearum). Šoreiz plašāk aplūkosim kartupeļu tumšo gredzenpuvi.

Kad kartupeļi ir novākti, šo slimību var atpazīt, pārgriežot bumbuli uz pusēm – vidū ir izveidojies tumšs gredzens (skatīt titulbildē). Vēl, nesaspiežot bumbuli, no vadaudu gredzena izdalās pelēkbalts eksudāts, bet, ja pārgriež stublāju vai bojātu bumbuli, tad no tā ūdens vidē izdalās bagātīga baktēriju "straumīte". Pie bumbuļu acīm pielīp arī augsne. Arī uz lauka var pamanīt šo slimību – kartupeļu cers vīst, saglabājot zaļo krāsu. Savukārt veģetācijas laika beigās laksti dzeltē un vīst, stublāji ir nedaudz paresnināti.

Foto: Shutterstock

Šī slimība ietekmē ražas lielumu – ražas zudumi var būt līdz 50%. No kartupeļu tumšās gredzenpuves cieš vien bumbuļu kvalitāte, turklāt uz lauka vai glabāšanas vietās (pagrabos) var novērot arī kartupeļu bumbuļu puvi.

Kā kartupeļu bumbuļi inficējas ar šo slimību? Vainīgs ir inficētais sēklas materiāls. Ar slimajiem bumbuļiem tiek inficētas taras, konteineri, aprīkojums, tehnika (stādāmās mašīnas, kartupeļu kombaini) un telpas, kur tie tiek glabāti. Izrādās, ka šo slimību citiem kartupeļiem var nodot tālāk ar naža palīdzību – šādi var inficēt tālāk pat 20 līdz 30 veselus bumbuļus. Tāpat to šo slimību var pārnēsāt Kolorado vaboles, cikādes un laputis. Tāpat to iespējams pārnest tālāk ar augsni, ar lietus ūdeni un drenāžas ūdeni.

Ko darīt, ja konstatēta kartupeļu tumšā gredzenpuve? VAAD informē, ka kartupeļu tumšā gredzenpuve ir karantīnas organisms, līdzko tiek pamanītas aizdomīgas pazīmes, nekavējoties ir jāziņo VAAD speciālistiem. Tie pārbaudīs kartupeļus, ņems paraugus, izvērtēs izplatīšanās risku utt. Starp citu – likumā ir noteikts, kā ir jāapkaro kartupeļu tumšā gredzenpuve, ar to var iepazīties šeit.

Rakstā izmantota informācija no VAAD rokasgrāmatas "Kartupeļu slimības un kaitēkļi". Savukārt zemāk vari lasīt vēl citus rakstus par kartupeļiem, to slimībām un kaitēkļiem!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!