Foto: Shutterstock

Ja tulpes un narcises stādi pirmo reizi, tad noteikti ir daudz neskaidrību – cik dziļi stādīt, kur stādīt, stādījumus mulčēt vai nē utt. Tieši tāpēc sarūpējām padomu rakstiņu par tulpju un narcišu stādīšanu, kas noderēs ne tikai iesācējiem, bet arī pieredzes bagātākiem dārzkopjiem, tā teikt – zināšanu atsvaidzināšanai. Cik dziļi jāstāda tulpes un narcises? Kad tās jāstāda? Vai tagad neesam stādīšanu nokavējuši? Atbildes uz šiem jautājumiem savā mājaslapā sniedz sīpolpuķu un peoniju audzētājs Jānis Dukaļskis no Daugmales.

Portāls "Māja&Dārzs" ar selekcionāra atļauju pārpublicē padomus par narcišu un tulpju stādīšanu. Savukārt šeit vari izlasīt par kolekcionāra skaisto hobiju un tā pirmsākumiem.

Tulpes

Kad stādīt tulpes? Tulpes, kā atgādina Dukaļskis, var stādīt jebkurā laikā, ja vien tik tās var dabūt zemē iekšā. Viņš, piemēram, reizēm tulpju stādīšanu beidz vien ap 10. decembri.

Cik dziļi jāstāda tulpes? Tulpju sīpolus var stādīt gan dobēs, gan arī vagās, kā arī nelielās grupās. Stādīt var gan ar špakteļlāpstiņu, gan parasto lāpstu, izrokot bedrītes vai vadziņas. Lielos sīpolus stāda apmēram 15 līdz 25 centimetrus dziļi, mazos 10 līdz 15 centimetrus dziļi. Ir arī cits stādīšanas variants! Piemēram, var norakt zemes virskārtu vai arī uz zemes izklāt vienmērīgā attālumā sīpolus, tad uzbērt vienmērīgi biezu zemes kārtu.

Dukaļskis aicina grupu stādījumus nesatuvināt, jo tulpes ātri vairojas un pēc pāris gadiem grupas būs saaugušas kopā.

Narcises

Kad stādīt narcises? Kā norāda selekcionārs, parasti narcises pārstāda drīz pēc lapu nodzeltēšanas, proti, augusta beigās vai septembrī. Taču tās var stādīt arī novembrī. Viņš skaidro, ka apsakņošanās notiks arī novembrī, tiesa, ar nosacījumu, ja vēl pēc tam ilgstoši būs silts laiks (piemēram, arī decembrī joprojām būs silts laiciņš). Selekcionārs mierina – uz ziedēšanu un sīpolu pieaugumu būtisku iespaidu tad tas arī neatstās.

Cik dziļi jāstāda narcises? Viņš atgādina, ka sīpolu stādīšanas attālums un stādīšanas dziļumus ir atkarīgs no vēlamā mērķa, kuru dārzkopis grib panākt dobēs:

  • ja stāda vietā, kur narcises paredzēts audzēt vairākus gadus no vietas, tad sīpolus jāstāda retāk, proti,10 līdz 20 centimetru attālumā;
  • ja plānots audzēt vienā vietā ilgstoši, kā arī ir vēlme ilgstoši saglabāt narcišu košumu un dekorativitāti, tad narcises jāstāda 15 līdz 25 centimetru dziļumā;
  • ja vēlme sīpolus pavairot, tad tos jāstāda seklāk – 10 līdz 15 centimetru dziļumā, turklāt arī biezākā stādījumā.
  • ja sīpolus stādīs dziļāk, tie izaugs lielāki, bet ir jārēķinās, ka to pieaugums (vairošanās koeficients) būs proporcionāli mazāks. Savukārt seklāk iestādītie narcišu sīpoli dos lielāku pieaugumu, bet būs sīkāki.

Ja arī tev ir kāds jautājums par sīpolpuķēm, raksti to mums e-pastā uz maja@delfi.lv vai arī komentāru sadaļā!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!